Nostalgische stadions. De geur was een mengelmoesje van hout, gras, bier en urine. Het zicht werd verpest door steunbalken of hoge hekken. De sfeer was spontaan, authentiek, puur. In een tijd dat stadions bekendstaan om hun sponsornamen (Kyocera Stadion, MAC3PARK, Yanmar Stadion) mijmeren we graag terug naar de verleden tijd. De tijd dat thuishavens gewoon De Baandert of de Langeleegte heetten. En daarom zetten we speciaal voor de Staantribune Stadionweken de vijf mooiste verdwenen stadions in Nederland op een rijtje.

5. De Alkmaarderhout (AZ)
De mythe van de Alkmaarderhout. Geen Europese club wist te winnen in het stadion. En dat is niet voor niets. De Hout was een prachtig vervallen stadion. Of het nu Juan Román Riquelme, de spelers van Liverpool of de overbetaalde Braziliaanse sterren van Sjakhtar Donetsk waren, allen kwamen ze verbaasd met de bus aan. Ze moeten hebben gedacht: Waar zijn we nu weer terecht gekomen? Voor elke stadionfetisjist, voetbalromanticus of -nostalgicus was De Hout een heerlijke plek.

Lees hier een uitgebreide terugblik op de Alkmaarderhout.

Verdwenen Stadions - Alkmaarderhout

4. Het Zuiderparkstadion (ADO Den Haag)
Rauw, intimiderend, sfeervol en prachtig gelegen. Het Zuiderparkstadion was tot iets meer dan tien jaar geleden de thuishaven van ADO/FC Den Haag, alwaar prachtige momenten afgewisseld werden met dubieuze incidenten. Weinig stadions hadden zo’n karakteristieke identiteit als het onderkomen in het Haagse Zuiderpark, want hoewel de rol van supporters in een stadion van levensbelang zijn, was dit stadion al een juweeltje op zich.

Lees hier een uitgebreide terugblik op het Zuiderparkstadion.

Verdwenen Stadions - ZuiderparkIn de nieuwe Staantribune, te bestellen in de webshop, staat bovenstaande schitterende plaat van Het Zuiderpark.

3. Stadion De Meer (Ajax)
“De Meer is dood. In augustus 1996 wordt het legendarisch Ajax-stadion, waarvoor op 21 april 1934 door voorzitter Marius Koolhaas de eerste paal is geslagen, met de grond gelijkgemaakt. Een flinke brand richt kort daarvoor al ernstige schade aan. Maar als een soort orgaandonor is het huis aan de Middenweg nog levend. Her en der zijn nog stukjes De Meer te vinden. Het scorebord leeft voort in de fittingen van een aantal supporters.” – Eric de Jager

Lees het hele verhaal van Eric de Jager over Stadion De Meer in Staantribune #7, hier te bestellen.

Verdwenen stadions - De Meer

2. NAC-Stadion aan de Beatrixtraat (NAC Breda)
Weinig voormalige voetbalstadions waren zo karakteristiek als het NAC-Stadion aan de Beatrixstraat. Wil je het stadion beschrijven, dan is het een kwestie van smijten met superlatieven. De dubbeldekkertribune was er eentje van de buitencategorie, de sfeer (met de B-side als magisch middelpunt) onovertroffen. Op 28 april 1996 in een tijd dat grote moderne stadions nog jaloersmakend waren, speelde NAC haar laatste wedstrijd aan de Beatrixstraat. Tegenwoordig is het omgedraaid en zijn juist de ouderwetse, markante stadions jaloersmakend.

Bekijk hier een even prachtige als uitgebreide fotocollectie van Marco Magielse van het NAC-Stadion aan de Beatrixstraat.

Verdwenen Stadions - Beatrixstraat Verdwenen Stadions - Beatrixstraat
1. Oosterparkstadion (FC Groningen)
“De overstap van het Oosterparkstadion naar de Euroborg was noodzakelijk. Toch is er bij de FC Groningen-supporter nog steeds die eeuwige hang naar het Oosterpark. Waar de wind nog lekker tussen de tribunes door waaide. De geur van de pisbak, die je nog steeds moeiteloos naar boven haalt. De staantribunes achter de goal en op de Tonny van Leeuwen-tribune. De hectische Zaagmuldersweg, de snackkar. De fiets die je zonder pardon tegen de hekken knalde. Het was voetbalromantiek op z’n best.” – Maarten van Wieringen

Lees hier het hele verhaal van Maarten van Wieringen, of bekijk hier een uitgebreide fotoreportage van het Oosterparkstadion.

Verdwenen Stadions - OosterparkVerdwenen Stadions - Oosterpark
Foto’s: The Stadium Guide, Antoon Kuper, Marco Magielse, Rolf Jager, Marco Magielse, Ed van der Pol, Jim van der Sluis