Een discussie die eigenlijk geen discussie is: hoort een stadion ouderwets gelegen in een woonwijk of park, bij voorkeur op loopafstand van het centrum? Of moet het vooral erg praktisch gelegen zijn? Romantici weten het wel en kiezen voor het nostalgische, het traditionele. Maar welke stadions in het Nederlandse betaald voetbal zijn het meest uniek gelegen? In het kader van de Staantribune Stadionweken zetten wij de vijf mooiste op een rijtje.

5. De Koel (VVV-Venlo)
De Koel (of in accentloos Nederlands: De Kuil) wordt evenzo gevreesd als bejubeld. Gevreesd vanwege De Trap en vanwege het feit dat geen enkele ploeg gemakkelijk wint in Venlo. Bejubeld vanwege het aparte stadion, maar bovenal de unieke ligging. Aan de Kaldenkerkerweg, precies op een een steilrand, ligt daar De Koel, waar vele bomen over de vier tribunes waken. Op twintig minuutjes lopen van station Venlo, gelegen in een bosrijke omgeving. Tal van bomen in de buurt is niet per se origineel, De Vijverberg van De Graafschap heeft dat immers ook, maar het is het vreemde hoogteverschil wat het stadion van VVV-Venlo zo bijzonder maakt.

4. Philips Stadion (PSV)
Aan één kant spoor, aan de andere kant woonwijk. Veel stadions in Nederland zijn vanuit de trein te zien, maar zelden zit je er zo kort op als op het Philips Stadion. Vanuit de Johannastraat en de Hulstlaan, beiden in het Philipsdorp, zie je de bovenste helft van het onderkomen van PSV boven de rode daken van de kleine eengezinswoningen uitsteken. Het is ook precies de meest futuristische helft van het stadion, wat een bijzonder, maar uniek contrast geeft in de arbeiderswijk. Daarnaast is het Philips Stadion de enige thuishaven van een topclub in Nederland dat gewoon met de benenwagen vanaf het centrum bereikbaar is. En dat is altijd positief.

3. Cambuurstadion (SC Cambuur)
Hoewel de twee winkelketens aan de voorkant van het Cambuurstadion enigszins detoneren, ligt het onderkomen van Cambuur natuurlijk wel erg lekker gelegen in een traditionele volkswijk. Ingeklemd tussen het Cambuurplein, het trainingsveld en twee straten met arbeiderswoningen, kunnen de Liwwadders met recht trots zijn op hun stadion. Vooral als je vanaf de Insulindestraat, met de rug naar Café Cambuur, naar de Zuid-Tribune kijkt, weet je: dit stadion is dan misschien niet het mooiste van Nederland, maar de ligging compenseert erg veel.

Morgen in de Staantribune Stadionweken: presentator, journalist en supporter Wilfred Genee over (de unieke ligging van) het Cambuurstadion.

Cambuurstadion

2. De Adelaarshorst (Go Ahead Eagles)
Wie De Adelaarshorst zegt, zegt de Vetkampstraat. Als op een wedstrijddag een auto door de Vetkampstraat rijdt, volgen er vreemde blikken. Meestal zijn het sponsoren of journalisten. ‘Naar De Adelaarshorst gaan, doe je lopend of desnoods per fiets’, is het motto. En op een kwartier loopafstand van het centrum van Deventer is dat prima te doen. Als je vanaf de Veenweg links de Vetkampstraat inloopt, kom je in een andere tijd terecht. De bewoners staan stuk voor stuk in de deuropening om de stroom aan supporters te kunnen aanschouwen. De nieuwe Leo Halle Tribune is tweemaal zo hoog dan de arbeidershuisjes aan de overkant van de straat, waardoor het niet uit de lucht komt vallen dat De Adelaarshorst wordt gezien als het meest Engelse stadion van Nederland.

1. De Goffert (NEC Nijmegen)
Het is niet voor niets dat we vorige week in de Staantribune Stadionweken al een uitgebreid verhaal over De Goffert publiceerden. Het stadion van NEC heeft immers met recht de meest unieke ligging van alle profclubstadions in Nederland. Het Goffertpark, door de sloop van het Zuiderpark- en Oosterparkstadion is het enige stadspark dat nog een stadion huisvest. De Bloedkuul, vernoemd naar de bloed, zweet en tranen die de bouw van het Nijmeegse onderkomen hebben gekost, wordt omringd door bomen, gras en nog meer bomen. De route ernaar toe is memorabel; de saamhorigheid wordt onderweg alleen maar versterkt.