1. Blundell Park, Grimsby Town
Het stadion van Grimsby Town is, naar alle waarschijnlijkheid, vernoemd naar een kleermaker uit de zestiende eeuw genaamd Peter Blundell. Als je op de upper tier  van de Findus Stand zit, kun je de schepen door de Humber zien varen. Bij een saaie wedstrijd heb je dan in ieder geval nog een beetje vermaak. Met een capaciteit van ongeveer negenduizend toeschouwers is Blundell Park het kleinste stadion uit Van Middlesbrough naar Millwall, maar de sfeer in het stadion is vaak erg intimiderend. 

2. Oakwell Stadium, Barnsley
Qua historie is Barnsley niet echt een bijzondere club. Wat de Tykes speciaal maakt is het stadion. Oakwell is fantastisch. En dat terwijl het eigenlijk drie vrij saaie tribunes heeft. Maar de West Stand haalt in z’n eentje de hele boel op. Vooral de bakstenen muur moet je een keer gezien hebben.

Het stadion heeft ook een van de mooiste approaches die er is in Engeland. Er is maar één looproute naar Oakwell en dat is via Belgrave Road. Dat is een heuvel en terwijl je naar beneden loopt zie je de West Stand verschijnen. Dat de rode bakstenen muur met de mooie typografie van de clubnaam nog geen monumentale status heeft, is een schandaal.

3. Turf Moor, Burnley
Veel mensen hebben een zwak voor Burnley door het stadion, Turf Moor. Niet alleen een geweldig stadion, maar ook de omgeving is heel mooi. Net als bij Oakwell van Barnsley kom je aangelopen vanaf een heuvel. Veel nauwe steegjes ook, ideaal voor hooliganachtige praktijken. Het stadion heeft nog altijd een klassieke uitstraling, met twee houten tribunes.

De naam van het stadion is afkomstig van het moerassige gebied waar het stadion ligt. Oude foto’s van het stadion zijn zeker het bekijken waard. Met name de Bee Hole End, die haar naam dankt aan een steenkoolmijn die achter de tribune lag, was schitterend.

4. Molineux, Wolverhampton Wanderers
In 1889, de Football League was een jaar oud, zag het bestuur van Wolverhampton in dat de club echt een stadion nodig had. Dat werd Molineux. De naam is afkomstig van een Franse zakenman uit die tijd, Benjamin Molineux.

De verbouwing begin jaren negentig is zeker geslaagd, maar het huidige stadion mag  niet in de schaduw staan van het oude Molineux. Het was een juweeltje met een prachtige hoofdtribune, een tribune met een klassiek zaagtanddak en een gigantische staantribune achter het doel: de South Bank. Het stadion had ook klassieke floodlights (die nu bij Grimsby Town staan), die in 1953 voor 25.000 pond waren neergezet door manager Stan Cullis. Een briljante beslissing, want die lichtmasten zorgden ervoor dat Wolves zou uitgroeien tot de populairste club van Engeland.

5. bet365 Stadium
Stoke City laat de komende tijd de hoeken van het Bet365 Stadium dichtbouwen. Het gaat de capaciteit van het stadion verhogen naar boven de 30.000 toeschouwers. Een van de nadelen van het dichtbouwen van de hoeken is dat het minder koud zal zijn in het stadion en juist dat is een van de grote voordelen voor Stoke. Andy Gray zei in 2010 ooit over Lionel Messi: “He’s briljant, but can he do it on a cold, rainy night in Stoke?” De uitspraak is blijven hangen, tig keer herhaald en ondertussen een platgereden cliché geworden.

Lees meer over de stadions in het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop. Nu extra voordelig in combinatie met Staantribune #12 (Engeland special).