White Hart Lane is niet meer. Zondagmiddag 17.30 uur speelde Tottenham Hotspur tegen Manchester United zijn allerlaatste officiële wedstrijd in het iconische onderkomen in de huidige vorm. De Spurs gaan komend seizoen de thuiswedstrijden op Wembley spelen, waarna ze in 2018 weer terugkeren naar de heilige grond in het noorden van Londen, alwaar op de plek van White Hart Lane een nieuw stadion gebouwd gaat worden. Het is dus tijd om terug te kijken. En aangezien er een aantal Nederlandse clubs een wedstrijdje mocht spelen in de prachtige thuishaven van Tottenham Hotspur, zet Staantribune de mooiste vijf duels op een rij.

5. Tottenham Hotspur – Feyenoord (15 november 1961, 1-1)
Het Europese debuutjaar van Feyenoord: 1961-1962. Het grote Feyenoord, met Coen Moulijn als drijvende kracht, maakt voor het eerst kennis met de grote clubs van de rest van het continent. Alhoewel, het bleef beperkt tot een gewonnen eerste ronde tegen IFK Göteborg en een verloren tweede ronde tegen uiteraard Tottenham Hotspur. Thuis verloor de ploeg van coach Franz Fuchs met 1-3, waardoor er op White Hart Lane gevochten moest worden voor een plek in de derde ronde. Dat gebeurde niet, ondanks een vroeg doelpunt van Rinus Bennaars. Helaas zijn er geen bewegende beelden van de wedstrijd voorhanden, maar dit heerlijk nostalgische programmaboekje maakt veel goed.

Feyenoord op White Hart Lane

4. Tottenham Hotspur – FC Twente (29 september 2010, 4-1)
De allereerste awayday in de Champions League voor FC Twente was in 2010-2011 op White Hart Lane. En oké, een 4-1 nederlaag is niet memorabel, hoewel ook de arbitrage een bedenkelijke rol speelde, maar het avontuur was wel gedenkwaardig. Voor de fans van de Spurs was FC Twente, in een poule met verder Internazionale en Werder Bremen, natuurlijk de minst aansprekende tegenstander, wat resulteerde in een enigszins tamme sfeer in het stadion. De Tukkers compenseerden dat vocaal echter wel. Dat deden ze sportief ook, want de drie thuiswedstrijden in de groepsfase werden niet verloren en door een overwinning uit bij Werder Bremen (0-2) stroomden de Enschedeërs door naar de Europa League, alwaar de kwartfinale werd bereikt.

3.Tottenham Hotspur – PSV (6 maart 2008, 0-1)
De enige Nederlandse overwinning op White Hart Lane ooit, mits je de 0-2 van het Nederlands Elftal op Engeland in 2001 niet meerekent. Het PSV, met trainer Sef Vergoossen, reisde af naar Noord-Londen voor de achtste finale van de UEFA Cup, waar ze een uitstekende uitgangspositie voor zichzelf creëerden. Door een doelpunt van Jefferson Farfan won de Eindhovense ploeg, waar ook spelers als Danny Koevermans, Dirk Marcellis en Jan Kromkamp in de basis stonden. Maar Tottenham Hotspur, met onder meer Dimitar Berbatov, Robbie Keane en Gilberto, knokte zich in de return terug. Een strafschoppenreeks moest uitkomst bieden. PSV won, mocht naar de kwartfinale, maar verloor daar dan weer van Fiorentina. Maar de enige Nederlandse cluboverwinning op het heilige White Hart Lane blijft staan.

2.Tottenham Hotspur – Feyenoord (18 maart 1992, 0-0)
Door een knappe 1-0 thuiszege verkeert Feyenoord in 1992 in een fijne uitgangspositie voor het bereiken van de halve finale van de Europacup II. Maar op White Hart Lane maakt de Rotterdamse ploeg, met namen als John de Wolf en Peter Bosz in de basis en József Kiprich als invaller, pas echt kennis met Engels voetbal. In een moordend tempo wordt het doel van keeper Ed de Goeij bestookt, maar wonder boven wonder blijft het 0-0. Tot grote vreugde van de tweeduizend meegereisde Feyenoord-fans, iets wat goed te zien is in onderstaand filmpje. Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zak, en staat YouTube vol met goede en minder goede uitvakbeelden, maar in 1992 was een reportage als deze nog niet heel gebruikelijk. En daarom misschien wel mooier.

1.Tottenham Hotspur – Feyenoord (21 mei 1974, 2-2)
De finale van de UEFA Cup in 1974, de hoogtijdagen van het Nederlandse voetbal. Finales werden over twee wedstrijden gespeeld en de return in Rotterdam is waarschijnlijk een van de meest gedenkwaardige Feyenoord-wedstrijden van de afgelopen eeuw. Zo’n eentje waar zelfs Andere Tijden Sport een uitzending over heeft gemaakt, vooral vanwege de entree van grootschalig voetbalgeweld in Nederland. Feyenoord won de UEFA Cup en die basis werd uiteraard gelegd op White Hart Lane, waar de Rotterdammers knap met 2-2 gelijkspeelden tegen Tottenham Hotspur. Zie op onderstaande samenvatting vooral het gejuich van de prachtige staantribune achter de goal (op 1:10 min.).