Het is natuurlijk niet voor niets dat veel voetbalromantici vaak meerdere malen per jaar de overtocht naar Engeland maken. Het land waar een voetbalstadion nog een voetbalstadion is. Althans, de meesten dan. Het land van prachtige tribunes, fraaie lichtmasten en iconische stadions middenin woonwijken. Natuurlijk, smaken verschillen, maar wie kan het beter weten dan schrijver, journalist en bovenal Engeland-idolaat Tom van Hulsen? Speciaal voor de Staantribune Stadionweken heeft hij zijn vijf favoriete Britse stadions op een rijtje gezet.

5. Anfield (Liverpool FC)
Anfield is misschien wel een van de bekendste stadions van Engeland. Gebouwd in 1884, een capaciteit van 54.074. “Tja, als je daar voor The Kop staat…”, droomt Van Hulsen een beetje weg. “Maar echt waar: Anfield is een geweldig stadion om te zien. En zeker nu ze die nieuwe hoofdtribune in gebruik hebben genomen. Dat is lang niet altijd is dat een succes, maar Anfield is daardoor echt een stuk mooier geworden.” De nieuwe Main Stand staat er nu bijna een jaar en kostte maar liefst 114 miljoen pond.

4. Goodison Park (Everton FC)
Hemelsbreed liggen beide clubs nog geen kilometer van elkaar, maar Van Hulsen heeft wel een voorkeur. “Ik vind Goodison Park eigenlijk nét een tikkeltje mooier dan Anfield”, vertelt de schrijver van FC Londen. “Maar de twee stadions uit Liverpool horen sowieso in dit rijtje. Het stadion van Everton is ook echt prachtig, met die kenmerkende palen. Ze gaan binnenkort verhuizen naar een nieuw onderkomen, ergens dichtbij de Mersey. Hartstikke jammer!”

3. Wembley Stadium
“Wembley staat op drie, maar vooral door de manier waarop het stadion is verbouwd”, legt Van Hulsen uit. “Alleen is het zo ontzettend zonde dat ze die twee torentjes hebben neergehaald. Hadden ze nooit mogen doen”, doelt hij op de entreetorens. De Twin Towers van het oude Wembley zijn tijdens de zeven jaar durende verbouwing (tussen 2000 en 2007) gesloopt (zie filmpje). Maar lang niet alle nieuwbouw slaagt in Engeland, vindt Van Hulsen. “Ik heb helemaal niets met het Emirates Stadium van Arsenal. Ik ga nog liever naar de plek waar het oude Highbury ooit stond dan naar het nieuwe stadion.”

2. Portman Road (Ipswich Town FC)
Een opvallende keuze van Van Hulsen in dit lijstje. Alhoewel, het schrijven van het boek Het geheim van Ipswich (derde bij de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar) over de tijd van zijn jeugdidolen Arnold Mühren en Frans Thijssen bij Ipswich Town, doet vermoeden dat hij een band met de club heeft. “Ik ben er zelfs fan van, dus het stadion kan niet achterblijven”, glimlacht hij. “Maar het is ook echt een mooi stadion, hoor. Als je door de ouderwetse spelerstunnel loopt, via die kenmerkende rups, zo het veld op. Dat vind ik gewoon prachtig.”

1. Craven Cottage (Fulham FC)
Craven Cottage staat bij heel veel Nederlanders hoog op het verlanglijstje en dat is niet voor niets. “Het is ook bij mij de allereerste die te binnen schiet”, vertelt de schrijver. “Het ligt zo mooi langs de Theems. Van buiten is het echt een geweldig stadion. En bovenal is het gewoon erg leuk om bij Fulham te komen, zeker als je die cottage in de hoek ziet. Ondanks dat het een replica is van het origineel, zijn dat toch de dingen die zo’n stadion bijzonder maken.”