In Schotland staan, misschien nog wel meer dan in Engeland, enkele pareltjes van stadions. Doordat de regels iets minder strikt zijn ten noorden van Hadrian’s Wall, zijn er in het Schotse profvoetbal nog meer staantribunes en stokoude hoofdtribunes te vinden. Het was lastig om een top 5 samen te stellen. Befaamde stadions als Ibrox, Celtic Park, Pittodrie en Tynecastle vielen af, want onderstaande vijf vind ik nog mooier.

5. Stark’s Park, Raith Rovers
De mooiste tribune van Schotland staat in Kirkcaldy. In 1925 werd deze L-vormige stand neergezet. De aparte vorm heeft te maken met de weg die net langs het stadion loopt. Daardoor moest de architect halverwege stoppen met bouwen. Waar de rest van Stark’s Park is gemoderniseerd, staat dit juweeltje nog overeind.
Vincktip: bezoek dit stadion tijdens de derby tegen Dunfermline Athletic.
4. Dens Park, Dundee FC
De stadions van beide clubs uit Dundee liggen bijna naast elkaar. Je loopt binnen twee minuten van Tannadice Park naar Dens Park. Helaas is Dundee FC bezig met plannen om te verhuizen naar een kille LEGO-bak. Eeuwig zonde, want Dens Park is de mooiste van de twee. Een van de weinige Britse stadions waar nog een echte Archibald Leitch-tribune staat. Maar vergeet ook The Derry aan de overkant niet. Ooit een staantribune, maar zelfs nu er stoeltjes zijn neergezet, kan het hier nog spoken.
Vincktip: Dens is heerlijk tegen Celtic of Rangers, maar het leeft pas echt daar tegen Dundee United. Dus hopelijk wordt de derby weer snel in ere hersteld.
3. Palmerston Park, Queen of the South
In het zuiden van Schotland houden ze niet van voetbal, maar van rugby. Je vindt er daarom vooral leuke rugbystadions. Uitzondering is Palmerston Park van Queen of the South. Het stadion is net zo mooi als de clubnaam. Een oude hoofdtribune van hout en achter beide doelen staantribunes, veel beter wordt het niet. Het uitvak is de nachtmerrie voor Bert van Oostveen: geen dak, amper toiletten en koude broodjes worst, maar welke voetbalsupporter boeit dat nu eigenlijk echt.
Vincktip: Queen of the South heeft geen echte rivalen. Daarom kun je het beste gaan als er een grote club op bezoek komt.

2. Somerset Park, Ayr United
Waar de drie clubs hiervoor allemaal nieuwe tribunes hebben gebouwd de laatste decennia, is bij Ayr United alles stokoud. Soms werd er een dak vervangen of een stukje bijgebouwd, maar de basis is nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Een houten hoofdtribune uit 1920 en drie ouderwetse staantribunes. Ja, daar kan ik echt van genieten. Het mooiste is dat de North Terrace aan de lange zijde niet eens een dak heeft. Meeuwen schijten alles vol en het lijkt er altijd te regenen.
Vincktip: de derby tegen Kilmarnock schijnt echt genieten te zijn. Helaas al lang niet gespeeld, maar wie weet volgend seizoen in de beker.
1. Cappielow Park, Greenock Morton
Cappielow en Somerset lijken heel veel op elkaar. Ook het stadion van Greenock Morton heeft namelijk een oude hoofdtribune (deze stamt uit 1931) en aan drie zijdes staantribunes, hoewel ooit in het uitvak (Wee Dublin End, omdat in de wijk erachter veel Ieren woonden) bankjes zijn geïnstalleerd toen Morton in 1978 promoveerde naar het hoogste niveau. Niemand die daar ooit zit trouwens. Waarom Cappielow net iets hoger staat dan Somerset, is door de omgeving. Tussen de Wee Dublin End en de Cowshed zie je een schitterende kraan staan, een overblijfsel van de tijd dat Greenock een belangrijke havenstad was.
Vincktip: de derby tegen St. Mirren. Dan zie je ook een vol uitvak.