Engeland is het land van de derby’s. Neem de voetbalhoofdstad van de wereld, Londen. Daar speelden afgelopen seizoen vijf clubs in de Premier League, drie in het Championship, drie in League One en twee in League Two (waarvan Leyton Orient degradeerde en momenteel op omvallen staat). Maar Engeland kent nog zoveel meer prachtige derby’s. Daarom heeft Staantribune, in het kader van de Engelse voetbalmaand, de vijf mooiste derby’s op een rijtje gezet.

5. Tottenham Hotspur – Arsenal
The North Londen Derby. Tot en met de Eerste Wereldoorlog was deze wedstrijd niets meer dan een doodgewoon burenduel, zonder unieke rivaliteit. Maar opeens werden de Spurs benadeeld. De First Divison, waar Tottenham Hotspur net laatste in was geëindigd, werd uitgebreid met twee ploegen. Chelsea, dat voorlaatste werd, bemachtigde het eerste ticket, maar Arsenal, dat vijfde was geworden in de Second Division, wilde eigenlijk wel gratis promoveren. De ploegen in de First Division mochten stemmen en kozen voor The Gunners, tot woede van de fans van Tottenham Hotspur. De Noord-Londense rivaliteit was geboren. Memorabel onderonsje: 25 april 2004, toen Arsenal na een 2-2 gelijkspel landskampioen werd op White Hart Lane.

4. Sheffield Wednesday – Sheffield United
Komend seizoen is-ie er waarschijnlijk weer: de Steel City Derby! Weinig clubs uit dezelfde stad zijn historisch zo in evenwicht als deze beide clubs uit Sheffield. United won 45 onderlinge ontmoetingen, Wednesday 42 en er waren 40 gelijke spelen. En door de promotie van Sheffield United naar het Championship komt de derby dus weer terug. Al hebben The Owls ook nog een realistische kans om te promoveren naar de Premier League, maar dan moet het zich zondag wel eerst langs Huddersfield Town (en daarna Fulham of Reading) zien te wurmen. Bij de laatste editie, iets meer dan vijf jaar geleden op Hillsborough, was Stuart Roy Clarke, de beste stadionfotograaf ter wereld, en hij maakte deze fotoreportage.

3. Newcastle United – Sunderland
En terwijl de kans groot is dat Wednesday en United elkaar volgend jaar gaan treffen, gaan Sunderland en Newcastle United elkaar juist mislopen. Newcastle is kampioen van het Championship, Sunderland degradeert weer naar het tweede niveau. En dat is eigenlijk zonde, want de Tyne-Wear derby is er eentje onder hoogspanning. Tientallen, soms honderden aanhoudingen, spontane pitch invasions, spelers die aangevallen worden, het hoorde er afgelopen decennia allemaal bij. Quizvraag: welke Nederlander speelde voor zowel Newcastle United als voor Sunderland? Klik hier voor het antwoord.

2. Portsmouth – Southampton
The South Coast Derby, of: The Hampshire Derby. De magie van deze wedstrijd komt ook een beetje voort uit het feit dat-ie simpelweg niet zo vaak wordt gespeeld. De laatste twaalf jaar slechts drie keer, waarvan eenmaal een FA Cup-ontmoeting. Waar de intense rivaliteit vandaan komt, is ook niet precies te herleiden naar één moment.

Tot de jaren zeventig gingen fans van beide ploegen zelfs kijken bij elkaar, zeker wanneer hun eigen cluppie een uitwedstrijd speelde. Inmiddels is het echt andere koek, zo werd ook twee jaar geleden bewezen. De Spinnaker Tower in Portsmouth kreeg rood-witte kleuren, tot grote woede van de supporters van Pompey. Duizenden handtekeningen werden opgehaald, waardoor de 170 meter hoge toren nu niet in de kleuren van Southampton, maar in het blauw-wit van Portsmouth is.

1. Blackburn Rovers – Burnley
De onbetwiste nummer één. Een combinatie van gezonde afkeer, iets minder gezonde haat en een hele reeks dubieuze incidenten, zoals dat wel vaker gebeurt bij dit soort duels. The Cotton Mills Derby is geen wedstrijd tussen twee clubs, het is een wedstrijd tussen twee steden. Een rivaliteit die al bestaat sinds de negentiende eeuw, waarmee het één van de oudste derby’s van Engeland is. We zullen de bizarre intensiteit voorlopig wel even moeten missen, want terwijl Burnley zich handhaafde in de Premier League, degradeerde Blackburn Rovers, de landskampioen van 1994-1995, naar de League One. “Football’s most passionate derby?” vroeg de BBC zich af. In Engeland wel, zo vinden wij.