De voetbalhoofdstad van de wereld is uiteraard Londen. Geen stad kent zo’n grote verscheidenheid aan prachtige clubs, juweeltjes van stadions en zo’n levendige voetbalcultuur. Het is niet voor niets dat anglofiel, journalist en schrijver Tom van Hulsen het boek FC Londen schreef, een voetbalreisgids over alle clubs en stadions uit de Engelse hoofdstad. Maar heeft hij zelf ook een voorkeur? Wat zijn nu de vijf mooiste clubs van Londen volgens Engeland-adept Tom van Hulsen?

5. Brentford FC/Crystal Palace FC
“Ik kan gewoon niet kiezen. Brentford mag door die vier kenmerkende pubs rondom het stadion en ook de tribunepalen op Griffin Park absoluut niet ontbreken in dit rijtje. Maar Crystal Palace eigenlijk ook niet, vanwege het fraaie Selhurst Park, de cultnaam en de adelaar die daar elke thuiswedstrijd nog een paar rondjes over het veld vliegt. Dan maar allebei.”

Bekijk hier een fotoreportage van het Griffin Park van Brentford FC.

Bekijk hier een fotoreportage van het Selhurst Park van Crystal Palace FC.

4. Tottenham Hotspur FC
Het iconische White Hart Lane mag dan wel in de sloopfase aangekomen zijn, voor Van Hulsen blijft Tottenham Hotspur een van de mooiste clubs van Londen. “Vanwege het stadion natuurlijk, maar ook door de mooie naam, de historie van de Spurs en dat prachtige logo, met die cockerill op een bal. En niet te vergeten: het goede beleid en de bijzonder aardige stewards.”

Bekijk hier een fotoreportage van White Hart Lane, tot en met afgelopen zondag de thuishaven van Tottenham Hotspur.

3. AFC Wimbledon
“Een cultclub bij uitstek”, vindt Van Hulsen. “Ze zijn, zoals bekend, opgericht door gefrustreerde supporters van Wimbledon FC, nadat de licentie was verkwanseld. Ze promoveerden zes keer in korte tijd door goed beleid te voeren. Binnenkort verhuist AFC Wimbledon naar Plough Lane, de straat waar ook Wimbledon FC speelde.”

Lees hier een groundhopverslag aan het Kingsmeadow van AFC Wimbledon.

2. West Ham United FC
“Een prachtige club, opgericht door dokwerkers, met een evenzo mooie historie. Namen als Bobby Moore, Martin Peters en Geoff Hurst, zij maakten Engeland wereldkampioen in 1966 en daarmee West Ham United ontzettend trots. En natuurlijk het I’m Forever Blowing Bubbles voorafgaand aan elke wedstrijd. Het nieuwe stadion is wel jammer, maar het moet zich natuurlijk ook nog ontwikkelen. Het is een Europese topclub in spe.”

Bekijk hier de fotoreportage van het huidige treurige aangezicht van het bijna gesloopte Upton Park.

1. Fulham FC
Eigenlijk geen verrassing, want Van Hulsen verkoos vorige maand in de Top 5: Mooiste stadions in Engeland Craven Cottage al tot zijn favoriet. “Het is ook de oudste profclub van Londen, met die prachtige ligging zo langs de Theems. En die cottage in de hoek van het stadion, waar ook de kleedkamers zijn gevestigd… Daar passen nèt elf man in, waardoor vooral de topclubs vaak klagen over te weinig ruimte. Lekker laten klagen, Fulham is geweldig!

Bekijk hier een fotoreportage van het voetbalmonument Craven Cottage.

Het boek FC Londen is verkrijgbaar in de boekwinkels, via bol.com, uitgeverij De Kring of in onze eigen Staantribune Webshop.