Van FC Zaanstreek en Alkmaar ’54 naar AZ’67. Vandaag precies vijftig jaar geleden vond één van de meest succesvolle Nederlandse voetbalfusies plaats in Noord-Holland. Decennialang kwam AZ’67 uit in de Alkmaarderhout, totdat de club in 2006 verhuisde naar het moderne DSB Stadion. Officieel heet het onderkomen van AZ nu het AFAS Stadion, maar veel supporters noemen hun thuishaven bij de meer traditionele naam: Victorie Stadion.

Sinds die overgang is er veel veranderd. AZ werd kampioen, pakte de beker en verspeelde in haar eerste seizoen in het nieuwe onderkomen de titel op de laatste speeldag. Maar wat zijn nu de meest memorabele momenten in het nieuwe stadion? Staantribune zet samen met die hard AZ-supporter Tristan de vijf meest gedenkwaardige duels op een rij.

5. AZ – Valencia (29 maart 2012, 2-1)
“We hadden dat seizoen in de Europa League onder meer Udinese en Anderlecht al naar huis gestuurd, maar Valencia zou echt een brug te ver zijn”, herinnert AZ-fan Tristan zich. Toch wist AZ in Europees verband weer eens te verbazen. “Het stond lange tijd 1-1, mede door een weergaloze treffer van Brett Holman. En 1-1 zou echt een prima uitslag zijn, vonden we. Maar tien minuten voor tijd maakte Maarten Martens opeens de winnende 2-1. Een prachtige Europese avond, zoals we zo vaak hebben beleefd in zowel De Hout als in het nieuwe stadion.”

4. AZ – Atromitos FC (29/30 augustus 2013, 0-2)
De laatste voorronde van de Europa League, waaraan AZ mee mocht doen omdat het een seizoen eerder de KNVB beker had gewonnen, voor Tristan zijn persoonlijke absolute AZ-hoogtepunt aller tijden. Die ronde begon met een 1-3 overwinning in Griekenland, waarna Atromitos FC veel moest goedmaken in Alkmaar. Al na twee minuten kreeg Markus Henriksen de rode kaart, de wedstrijd lag dus helemaal open. De 0-1 volgde snel, maar doordat er brand uitbrak in het nieuwe stadion moest de wedstrijd de dag erna worden uitgespeeld. Tristan: “Ik werk pal achter het stadion, dus voor mij was op die vrijdagochtend geen probleem om het laatste halfuur nog mee te pakken. Een kwartier voor tijd werd het 0-2, maar met ontzettend veel kunst- en vliegwerk bleef het daarbij: de poulefase werd bereikt. En later zelfs nog de kwartfinale!”

3. AZ – Arsenal (20 oktober 2009, 1-1)
De kleine provincieclub AZ tegen de wereldclub Arsenal. Dat Alkmaar een onneembare vesting is voor veel Europese topclubs, bleek al in de jaren ervoor in De Hout, maar dat werd ook in het nieuwe stadion veelvuldig bewaarheid. “We hadden niet de illusie dat we tegen Arsenal potten zouden gaan breken”, vertelt Tristan. “Fàbregas had er al vroeg voor gezorgd dat we met 0-1 achter stonden en de blessuretijd van het duel was al ingegaan. Het was een vrije trap rond de middenlijn, om nog eenmaal de bal naar voren te pompen. Op het hoofd van Graziano Pellè, die de bal panklaar legde voor David Mendes da Silva. Doelpunt. Gelijkspelen tegen zo’n topteam voelde echt als een overwinning.”

2. AZ – Vitesse (18 april 2009, 1-2)
Een nederlaag in het rijtje met meest memorabele wedstrijden?! Jazeker. Het zou namelijk de kampioenswedstrijd voor de ploeg uit Alkmaar zijn. AZ was nog één overwinning verwijderd van de titel en die moest worden behaald in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. “Zoals wel vaker laten we het altijd op dit soort momenten liggen”, verzucht Tristan. “Mounir Hamdaoui maakte nog wel de openingstreffer, maar door goals van Ricky van Wolfswinkel en van Alexander Büttner, vlak voor tijd, ging het feest niet door. Er was vooraf een rare mix, want de supporters waren zowel nerveus als euforisch. Achteraf was iedereen terneergeslagen, maar dat maakte het juist zo legendarisch”, doelt hij ook op het feit dat PSV de dag erna Ajax versloeg, waardoor AZ alsnog landskampioen werd.

1. AZ – Heerenveen (22 april 2007, 3-1)
De smartphone waarmee je de tussenstanden op andere velden kan checken, was in 2007 nog geen gemeengoed. Het was in de tijd van Louis van Gaal, Shota Arveladze, Jeremaine Lens en Simon Cziommer bij de Alkmaarders. Het kampioensjaar, al was het niet de kampioenswedstrijd. “Langzaam kwam in het stadion door dat Alje Schut namens FC Utrecht de gelijkmaker had gemaakt tegen PSV, waardoor wij virtueel koploper waren”, legt Tristan uit. “Vlak erna scoorde Simon Cziommer de beslissende 3-1, waardoor het de week erna bij Excelsior kon gaan gebeuren: AZ zou kampioen van Nederland worden. Dus eigenlijk is het doelpunt van Schut in De Galgenwaard mijn mooiste moment in het nieuwe stadion.” Helaas voor AZ weet iedereen hoe die wedstrijd bij Excelsior afliep.