Gisteren is het speelschema voor de National League (de oude Conference, het vijfde Engelse speelniveau) bekendgemaakt. Dutch Cards heeft een Top 5 gemaakt van ‘awaydays’ van Woking FC, waarover je kunt lezen in Staantribune #12 (de Engeland Special):

1. Tranmere Rovers – Woking FC (8 augustus 2017)
Tranmere Rovers is na Liverpool FC en Everton de derde club van Liverpool. Qua bezoekersaantallen en stadioncapaciteit is het de grootste club uit de National League. Het gemiddelde bezoekersaantal is 5.176, ruim duizend man meer dan bij bijvoorbeeld Excelsior.

Prenton Park komt oorspronkelijk uit 1912 en biedt plaats aan 16.567 toeschouwers. Het stadion is groter dan dat van clubs als ADO Den Haag, Willem II en PEC Zwolle. Dat Prenton Park zo groot is, heeft een reden. Tijdens de millenniumwisseling speelde Tranmere namelijk nog in Division One (huidige Championship) en behaalde het de finale van de League Cup (2-1 verloren van Leicester City). In de competitie waren de resultaten echter minder. Vijftien jaar later degradeerde de club naar de National League.

Dat Tranmere Rovers weer gaat terugkeren naar de Football League staat vast, maar wanneer is nog niet duidelijk. Tranmere verloor een paar maanden geleden nog de finale van de play-offs tegen Forest Green Rovers. Daarom is dit het ideale moment om naar Prenton Park te gaan.

2. AFC Wrexham – Woking FC (26 augustus 2017)
Dat deze wedstrijd op de tweede plek staat in deze top vijf heeft twee redenen: Wales en de Racecourse Ground.

Als je nog nooit in Noord-Wales bent geweest, dan is Wrexham een perfecte mogelijkheid. Mocht je een dag extra hebben, bezoek dan even de kustplaats Llandudno. Dit was tot twintig jaar geleden het Scheveningen van Wales, maar door prijsvechters vliegen veel Britten nu naar de zon, in plaats van met de auto naar Llandudno te rijden. Het resultaat: het lijkt alsof de tijd hier twintig jaar heeft stilgestaan. Alles is aardig aan het verpauperen. Op dag twee rijd je door naar Wrexham, waar opvallend weinig hotels zijn. Maar daar kom je niet voor, maar wel het stadion: Racecourse Ground, sinds 2016 officieel My Racecourse geheten. Het is het oudste voetbalstadion ter wereld waar nog steeds internationale wedstrijden worden gespeeld. De eerste was al in 1877. In de gloriejaren van Wrexham, in de jaren zeventig, speelden de Welshmen Europees voetbal en haalde het zelfs de kwartfinale van de Europacup II en van de FA Cup.

De mooiste side van het stadion is The Kop, een schitterende staantribune waar ruim vijfduizend mensen op konden staan. Helaas mag deze tribune tegenwoordig niet meer worden gebruikt, maar als je het lief vraagt aan een steward, mag je er misschien toch op en wat foto’s maken.

Bezoek ook zeker even The Turf Hotel. In deze bar werd de club opgericht en zit voor (en na) de wedstrijd nog steeds de harde kern te boozen.

3. Aldershot Town FC – Woking FC (26 december 2017)
Boxing Day = Derby Day, zeker in non-league football. De afgelopen drie seizoenen speelden Woking en Aldershot al tegen elkaar en dat zal dit jaar niet anders zijn. De twee stadions liggen nog geen twaalf mijl uit elkaar en op Stevenage FC (al komt deze rivaliteit uit de jaren negentig) na, wordt er geen club méér gehaat dan Aldershot. De toeschouwersaantallen bij deze wedstrijden schommelen tussen de 3.200 en 4.600. De derby staat garant voor negentig minuten gezang, banter, soms een pyro, veel politie-inzet en helaas ook steeds vaker een early kick-off. Desalniettemin blijft dit voor iedere Woking- en Aldershot-supporter de Wedstrijd van het Jaar. En oh ja, en er staan bomen in het uitvak.

4. Hartlepool – Woking FC (17 januari 2018)
Met meer dan gemiddelde interesse kijken de fans uit de National League uit naar de degradanten uit League Two. Dit zijn meestal aardige clubs met prima stadions. Hier hadden dus de wedstrijden tegen Leyton Orient en Hartlepool United kunnen staan. Maar omdat wij al eens bij Leyton Orient zijn geweest, is het dus Hartlepool geworden.

Hartlepool degradeerde afgelopen seizoen uit de Football League en Staantribune was daarbij. Deze degradatie betekende voor The Monkeyhangers dat ze voor het eerst in 96 jaar zijn afgedaald naar de non-league. Alsof het nog niet erg genoeg was, wisselde Hartlepool haar mooie logo in voor een logo dat ook kon doorgaan voor het embleem van een biermerk van de Lidl.

Het stadion van Hartlepool is ook meer dan prima te noemen, zo bewijst deze uitgebreide fotocollage. Al met al dus genoeg redenen om naar Hartlepool – Woking te gaan.

5. Maidenhead United – Woking FC (3 maart 2018)
Omdat het niveau onder de National League twee divisies telt (North en South), promoveren er maar liefst vier clubs naar de competitie van Woking. Het voordeel van deze geografische verdeling is dat er altijd twee teams uit Zuid-Engeland promoveren. Dit jaar zijn dat Maidenhead United en Ebbsfleet United. York Road van Maidenhead is een echt non-league stadionnetje. Maar wat dit stadion echt uniek maakt, is dat het al sinds 1871 continu door Maidenhead wordt bespeeld. Daardoor is dit het oudste stadion in Engeland waarin door dezelfde ploeg ononderbroken wordt gevoetbald. Hiervoor heeft de club ook een officieel plakkaat gekregen van de FA. Dit, plus de gunstige ligging ten opzichte van Londen, maakt van Maidenhead – Woking een mooie vinck.

Lees meer over Woking FC in Staantribune #12, die geheel in het teken staat van Engels voetbal. Een voorproefje in elf seconden:

Voor dit nummer bezochten we ook een thuiswedstrijd van het beruchte Millwall en namen daarbij plaats in het uitvak, om te ervaren hoe intimiderend het is om als uitsupporter een avondwedstrijd in The New Den bij te wonen. Journalist Hielke Biemond schreef een prachtig portret over zijn favoriete buitenlandse club, Portsmouth, en Tom van Hulsen over de rivaliteit tussen Norwich City en Ipswich Town, de club waarvoor hij als tiener op zaterdagmiddag naar BBC Radio luisterde.

Verder in deze speciale Engeland-editie onder meer:

•    Reportage rond een van de laatste wedstrijden op White Hart Lane
•    Elland Road (Leeds United)
•    John de Wolf bij Wolverhampton Wanderers
•    Voetbal in Londen
•    Boudewijn Zenden
•    The Real FA Cup
•    Van Middlesbrough naar Millwall
•    Burnley
•    Everton – Fortuna Sittard
•    Eric Cantona
•    Liverpool op Malta
•    Top 5 stunts in de FA Cup
•    Newcastle United
•    ‘Hi Ho, Silver Lining’ (Voetbal & Muziek)

Bestellen
Je kunt het magazine bestellen in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee van Staantribune en ontvang in vervolg de komende magazines op de dag van verschijning.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Ga dus snel naar www.staantribune.nl/wordlid!