shirt_ek 1988-1Kenny Tete is een opvallende naam in de basiself van Oranje, letterlijk én figuurlijk. Door zijn debuut in het Nederlands Elftal komt de jonge Ajacied met stip binnen in deze top 10:

 1. Charles Baar van Slangenburgh
  Elegante linksbinnen die in 1924 en 1925 namens HBS tot zes interlands kwam. Overleed een kleine maand na het WK 1978 op 76-jarige leeftijd.
 2. Sjoe Soons
  De Limburger met de heerlijk allitererende naam speelde helaas slechts één interland, in 1922 tegen Switser… herstel: Zwitserland.
 3. Iman Dozy
  Ritmischer namen vind je niet. Een van de spelers van de ploeg die in 1907 met 12-2 op de broek kreeg van de Engelse amateurs.
 4. Ben Stom
  Niet geheel verrassend de eerste international met een eigen doelpunt, tijdens Oranjes allereerste interland in 1905 tegen België.
 5. Guus van Hecking Colenbrander
  Nee, niet uit een Bordewijk-boek afkomstig, maar in 1908 een van de spelers die zorgde voor een legendarische 4-1 overwinning op Frankrijk.
 6. Oeki Hoekema
  Mag natuurlijk niet ontbreken op een dergelijke lijst. Zeven jaar voordat Hoekema pleitte voor een boycot van het WK 1978 kreeg hij speeltijd tegen Luxemburg in wat zijn enige interland zou blijken.
 7. Georginio Wijnaldum
  Met zijn exotische naam de enige representant van de huidige generatie. Naast Tete zal ook PSV-talent Kenneth Paal in de toekomst ongetwijfeld hoge ogen gooien.
 8. Willy Quadackers
  Een van de twee internationals wiens achternaam begint met een q. Over fraaie namen gesproken: tijdens zijn enige interland, in 1964 tegen België, was de iconische Italiaan Concetto Lo Bello de scheidsrechter.
 9. Joop Campioni
  Zijn erelijst in Oranje (nul prijzen) komt niet overeen met het verwachtingspatroon dat zijn naam uitstraalt. Scoren deed Campioni niet in de twee Oranje-duels die hij in 1921 afwerkte.
 10. Piet Kraak
  Net zo jaren vijftig als Joop Den Uyl, de dominee, Frits van Turenhout en het Polygoonjournaal. Zijn naam moet wel de enige reden zijn waarom hij zo lang in Oranje stond. 99 tegengoals in 33 interlands duiden niet op ‘veilige handen’.

Michel Abbink
Redacteur Staantribune