Tolka Park heeft niet lang meer. De grond is al verkocht en zodra het op een steenworp afstand gelegen Dalymount Park is verbouwd, zal de huidige bespeler van Tolka Park, Shelbourne FC, zijn wedstrijden gaan spelen op Dalymount. Het lot van het oude huis van de Shels is dan bezegeld.

Dalymount, waar in de jaren tachtig ooit de opmars van het Nederlands Elftal begon met de handstand van Van Basten na de 2-3 van Gullit. Op Tolka Park werden ook interlands gespeeld. Twee keer betraden de Ierse internationals het veld, twee keer in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Wales.

Het stadion kende meer dan één bespeler. Drumcondra FC was de eerste tot ergens in de jaren zeventig, Shelbourne FC streek er vanaf 1989 definitief neer en blijkt nu de laatste gebruiker.

Op de tribunes van deze ground hoeven niet veel mensen te zitten om er de sfeer van het pure voetbal van Ierland op te kunnen snuiven. Het halfronde ‘barrel roof’ op de Richmond Stand, het klassiek geknikte ‘pitched roof’ op de Riverside Stand, de afbrokkelende Ballybough End en de oerlelijke Drumcondra Stand: een bezoek aan Tolka Park is een bezoek aan de geschiedenis van het Ierse voetbal.

Staantribune-redacteur Joris van de Wier bezocht de laatste Dublin Derby op Dalymount Park. Zijn reportage is te lezen in Staantribune #14, te bestellen in de webshop en te koop bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België!