Ajax speelde vandaag 25 jaar geleden tegen Genoa CFC de heenwedstrijd in de halve finale van de UEFA Cup, die de Amsterdammers later wonnen van Torino. In Stadio Luigi Ferraris werd het 2-3 voor de Amsterdammers. In Staantribune #5 blikt Ajax-supporter Michael Smit terug op deze wedstrijd.

“Ik werkte op het moment van de loting net bij Euro Disney in Parijs. Ik had in een opwelling op een job gesolliciteerd en voor ik het wist was ik aangenomen en naar Frankrijk verhuisd. Maar het beviel me eigenlijk niet zo. En dat werd nog erger toen ik hoorde dat Ajax naar Italië mocht, mijn favoriete land in Europa, en ik vreesde dat ik vanwege mijn werk niet mee kon. Ik heb meteen mijn ontslag ingediend.”

Stankellende
Geen Mickey Mouse dus voor Smit, maar Stadio Luigi Ferraris, de thuishaven van Genua. “Het was niet moeilijk om aan kaarten te komen voor deze halve finale en dus stond ik dinsdagmiddag 31 maart 1992 met wat vrienden op het plein van het Olympisch stadion, te wachten op de supportersbus die ons naar Italië ging brengen. Ik geniet altijd wel van zo’n busreis. Op de achterbank zaten wat oudere heren, echte Amsterdammers. Maar als je dacht dat die rustig waren, vergeet het maar. Dat waren de drukste mensen op de heenreis. Daarnaast kon je ook meteen zien wie voor het eerst meegingen. Die gingen namelijk vlak bij de trap zitten, omdat je daar wat meer ruimte leek te hebben. Ze vergaten echter dat die wc altijd verstopt raakte, overstroomde en voor veel stankellende zorgde. En ja, ook nu was dit het geval. Nog voor we Nederland uit waren, was die wc buiten gebruik.”

Zingende agenten
“De reis verliep zeer voorspoedig”, vervolgt de Ajacied. “Maar vlak voordat we Genua binnenreden werden we opeens naar de kant gehaald door de Italiaanse politie. Je weet, de Carabinieri zijn niet altijd even vriendelijk en onze bus kwam uit Amsterdam. Er was behoorlijk wat wiet meegegaan naar Italië. Gelukkig waren deze politieagenten ook voetbalsupporter, maar wel voor de andere club uit de Italiaanse havenstad: Sampdoria. We mochten doorrijden op twee voorwaarden. We moesten wat sjaals en vlaggen meegeven aan de agent, iets wat zo gedaan was, en we moesten met z’n allen een anti-Genua-lied zingen. De politieagent zong het voor, wij volgden in koor en de bus mocht door.”

Lees het hele sfeerverslag van Genoa-Ajax in Staantribune #5, na te bestellen in de webshop!

In Staantribune #5 staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek en een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren
mockup_AndroKnelmockup_top5