Voor de nieuwe Staantribune ging redacteur Luc Wierts op stap met de Braun-Weisse Tulpen, de Nederlandse fanclub van St. Pauli. Hun hart klopt voor het bruin-wit van de wereldwijd geliefde club uit de gelijknamige volkswijk in Hamburg. Een voorproefje uit Staantribune #10:

De Tulpen zijn geen voetbaltoeristen, ze leven al jaren mee met de ups en downs van deze club. In een van de jaren dat het slecht ging met de club kocht de Nederlandse fanclub een seizoenkaart, waar de Fanladen over kon beschikken als er geen Tulpen naar de wedstrijd kwamen. “Dat was uit clubliefde, om de club financieel te steunen”, zegt Van der Spek.

Thuiskomen, zo voelt het voor de Tulpen in Millerntor. Ze zijn blij dat ze hier weer staan. Het gelukzalige gevoel om hier weer te zijn, spreekt uit alles. Al is het minder vaak dan ze zouden willen. Het over vier dagen uitgespreide programma van de 2. Bundesliga is daar mede debet aan, een wedstrijd op vrijdag- of maandagavond is logistiek onhaalbaar. Als alternatief hebben de Tulpen hun thuishonk Kafee De Klarist in Den Haag. De kroeg gaat speciaal open voor leden van de fanclub om de wedstrijden van hun club te kijken. Het is niet de Millerntor, maar het bier dat in de pullen gaat, is Astra. Dichterbij St. Pauli kun je in Nederland niet komen.

“Waarom St. Pauli?” zegt Van der Spek. “Als ik een tijdlang in Berlijn had gewoond, was ik misschien ooit vurig supporter voor Union Berlin geworden.” Maar hij legt ook uit dat de liefde van St. Pauli meer is dan voor zomaar een voetbalclub. “Bij deze club vallen zaken die ik belangrijk vind samen; de politieke achtergrond en de manier hoe voetbal wordt beleefd. Met deze club kan ik me identificeren. Hij wijst op de banners tegen fascismus en discriminatie en de unieke ‘iedereen is hier welkom, behalve fascisten en racisten’-sfeer.

Geëngageerd
St. Pauli is ook de club van de maatschappelijke initiatieven. Budding vertelt over het Viva con Agua-project dat in 2005 werd gestart door Benjamin Adrion, toenmalig speler van de club. De club heeft het project voor waterzuiveringsinstallaties in landen als Cuba en Rwanda omarmd. St. Pauli kent een historie van maatschappelijk geëngageerde spelers, zoals doelman Volker Ippig. Die deed opbouwwerk in Nicaragua en woonde een tijdje in de beruchte kraakpanden in de Hafenstrasse. Ook nu zijn er inzamelingsacties voor vluchtelingen en wordt het restaurant in het fanhonk gerund door FC Lampedusa St. Pauli. De Tulpen doneren het Pfand van de bekers aan een van de goede doelen.

Lees de hele reportage van Luc Wierts, met schitterende foto’s van Andy Zuidema, in Staantribune #10, te bestellen in de webshop
Andere onderwerpen in het jongste nummer zijn onder meer:
De nieuwe staantribune van PSV
De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse
Fotoreportage Derry City
– Maccabi Antwerpen
– FC St. Pauli
– Millwall FC
– Voetbalshirts
– ‘Lost ground’ Empire Stadium, Malta
– Ryan Sanusi (Sparta)
– FC Juárez, een club uit de voormalige moordhoofdstad van Mexico
– Stadions in Argentinië
– Liberiaan Patrick Toh die op de Faeröer speelt
– Voetbalcultuur in Kosovo
– Marco van Basten en AC Milan in 1991-1992
– Schalke 04
Dit en nog veel meer leuke verhalen en mooie foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke in een schitterende vormgeving!

Support Staantribune!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Word dan abonnee. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!