Jubileum: Staantribune bestaat zeven jaar!

Hoera, Staantribune is jarig! In Café De Engelenburgh, de donkerbruine kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik, in Utrecht werd vandaag precies zeven jaar geleden het online ‘nulnummer’ van Staantribune gepresenteerd. Van Maurik himself lanceerde het magazine met een druk op de muisknop. Vervolgens gaf voormalig profvoetballer en volkszanger John de Bever een wervelend optreden. Het prille begin van Staantribune werd tot in de late uurtjes gevierd, met voetballiefhebbers van verschillende pluimage onder elkaar. We zijn erg trots op dit Staantribune-jubileum!

Zeven jaar na de lancering zijn er, inclusief het papieren nulnummer, maar liefst 40 magazines en vijftien boeken onder de Staantribune-vlag verschenen, waaronder de fotoboeken Final Whistle van topfotograaf Marco Magielse en Plein, dat hij samen met onze Belgische journalist Raoul De Groote maakte en aanstaande vrijdag (10 december) uitkomt. Beide mannen waren vanaf het eerste uur bij Staantribune betrokken. Als jongste boek verscheen onlangs Terraces & Floodlights II van Joris van de Wier, een van de oprichters van Staantribune.

Ook hebben we enige succesvolle voetbalevenementen georganiseerd, waaronder De Dag van de Verdwenen Clubs, Shirts of Cult – more than just a football shirt, de grootste voetbalshirttentoonstelling ter wereld, en de Groundhopdag in Deventer. Daarnaast maken we wekelijks afleveringen van onze podcast.

Passie

Hoofdredacteur en oprichter Jim Holterhuës: “We zijn in 2014 met helemaal niks begonnen, letterlijk op een zolderkamertje. Als je dan ziet wat we in zeven jaar stap voor stap hebben opgebouwd, dan maakt mij dat echt ontzettend trots. Mensen denken misschien: ach, even een blaadje maken, maar er komt zó veel bij kijken als je het goed wil doen. Dat kostte heel veel bloed, zweet en tranen, om maar eens een voetbalcliché te gebruiken. De groei van Staantribune vormt voor mij het bewijs dat je alles kunt bereiken, zolang je maar met passie, kwaliteit en vooral veel doorzettingsvermogen ergens voor gaat. En het mooiste is: we zijn na zeven jaar nog lang niet klaar. We hebben nog heel veel ideeën voor de nabije toekomst.”

Ontstaan

Staantribune is opgericht door zo’n twintig journalisten, fotografen en vormgevers, van wie de meesten nog steeds werkzaam zijn voor het magazine. Holterhuës: “Wat ons bindt is dat we allemaal grote voetballiefhebbers zijn, die heel goed weten wat onze doelgroep leuk vindt. De meeste medewerkers van Staantribune zijn bovendien zelf fanatiek supporter van een club. Je zal ons dan ook niet snel op een perstribune vinden, maar eerder op… een staantribune. Je kunt zeggen dat Staantribune inmiddels een ‘merk’ is geworden. Maar ik spreek zelf liever van een ‘gevoel’. Het gevoel dat wij voor voetbal hebben, dát willen we graag overbrengen en delen met andere voetballiefhebbers.”

Nulnummer

Het nulnummer, dat dus zeven jaar geleden werd gelanceerd, werd lovend ontvangen door media (onder meer in de column van AD-journalist Sjoerd Mossou en in de Volkskrant) en lezers en werd 30.000 keer online bekeken. De papieren versie die enige tijd later verscheen, was binnen vier weken uitverkocht. Het nulnummer is dan ook niet meer op papier verkrijgbaar, net als enige andere edities.

Inmiddels is het magazine verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en natuurlijk online. Ook volgen meer dan tienduizenden mensen Staantribune via Facebook, Twitter, Instagram en YouTube en via de verschillende kanalen waarop onze podcast te beluisteren is.

Corona

Holterhuës: “Gelukkig heeft Staantribune niet heel veel last van de coronacrisis. Met de wedstrijden – het spelletje zelf – doen wij immers weinig in het magazine, wij richten ons vooral op de randzaken. De meeste artikelen in Staantribune zijn bovendien tijdloos. Alleen hebben we dit jaar helaas wel ons spirituele huis moeten verlaten. Joop van Maurik besloot om de deuren van zijn kroeg, De Engelenburgh, te sluiten. Jammer, maar alle begrip voor Joop, die het steeds lastiger vond om aan alle coronaregeltjes te voldoen. Na meer dan veertig jaar vond hij het ook wel welletjes.”

Tekst gaat verder onder de video

“Wat Staantribune betreft gaan we volgend jaar op dezelfde voet verder, dus we gaan in ieder geval weer zes magazines uitbrengen en een aantal boeken, waaronder enige verrassende titels. Als het mogelijk is, willen we ook weer wat evenementen organiseren, als de situatie dat natuurlijk toestaat. Maar wat ik vooral hoop is dat we in 2022 gewoon weer op een normale manier naar het voetbal kunnen, in volle stadions, want dat missen we enorm.”

Ook jij  – trouwe abonnee, besteller en/of volger – bedankt voor je support. Op naar het tienjarig bestaan!

In de Staantribune Podcast praten hoofdredacteuren Jim Holterhuës en Joris van de Wier over de oprichting van Staantribune. Over alle obstakels, de meevallers, Papa Sanou en Rotterdamse en Tilburgse sausjes. Maar ook over John de Bever en zijn geluidsman, Joop van Maurik en cultureel voetbalerfgoed. En een hartaanval en natte dromen. Luister via Spotify, Apple Podcasts of Soundcloud onder de fotogalerij!

 

Of via Apple Podcasts!

terug naar overzicht

Lees verder...