Jubileum: Staantribune bestaat zes jaar!

Hoera, Staantribune is jarig! In Café Engelenburgh, de donkerbruine kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik, in Utrecht werd vandaag precies zes jaar geleden het online ‘nulnummer’ van Staantribune gepresenteerd. Van Maurik himself lanceerde het magazine met een druk op de muisknop. Vervolgens gaf voormalig profvoetballer en volkszanger John de Bever een wervelend optreden. Het prille begin van Staantribune werd tot in de late uurtjes gevierd, met voetballiefhebbers van verschillende pluimage onder elkaar. We zijn erg trots op dit Staantribune-jubileum!

Zes jaar na de lancering zijn er, inclusief het papieren nulnummer, maar liefst 33 magazines en tien boeken onder de Staantribune-vlag verschenen, waaronder ons eerste fotoboek: Final Whistle van topfotograaf Marco Magielse, een van de mannen van het eerste uur. Als jongste boek verscheen onlangs Voetbalstad Buenos Aires van Joris van de Wier, een van de oprichters. Ook verschijnt vrijdag 4 december het jubileumboek van de honderdjarige amateurclub Spartaan’20, waarvoor Staantribune onder meer de coördinatie en vormgeving voor zijn rekening nam.

Ook hebben we enige succesvolle voetbalevenementen georganiseerd, waaronder De Dag van de Verdwenen Clubs, Shirts of Cult – more than just a football shirt, de grootste voetbalshirttentoonstelling ter wereld, waarvan de opbrengst naar Support Casper ging, en de Groundhopdag in Deventer. Daarnaast maken we wekelijks twee afleveringen van onze podcast.

Passie

Hoofdredacteur en oprichter Jim Holterhuës: “We zijn in 2014 met helemaal niks begonnen, letterlijk op een zolderkamertje. Als je dan ziet wat we in zes jaar stap voor stap hebben opgebouwd, dan maakt mij dat echt ontzettend trots. Mensen denken misschien: ach, even een blaadje maken, maar er komt zó veel bij kijken als je het goed wil doen. Dat kostte heel veel bloed, zweet en tranen, om maar eens een voetbalcliché te gebruiken. De groei van Staantribune vormt voor mij het bewijs dat je alles kunt bereiken. Zolang je maar met passie, kwaliteit en vooral veel doorzettingsvermogen ergens voor gaat. En het mooiste is: we zijn nog lang niet klaar. We hebben nog heel veel ideeën voor de nabije toekomst.”

Ontstaan

Staantribune is opgericht door zo’n twintig journalisten, fotografen en vormgevers, van wie de meesten nog steeds werkzaam zijn voor het magazine. Holterhuës: “Wat ons bindt is dat we allemaal grote voetballiefhebbers zijn, die heel goed weten wat onze doelgroep leuk vindt. De meeste medewerkers van Staantribune zijn bovendien zelf fanatiek supporter van een club. Je zal ons dan ook niet snel op een perstribune vinden, maar eerder op… een staantribune. Je kunt zeggen dat Staantribune inmiddels een ‘merk’ is geworden. Maar ik spreek zelf liever van een ‘gevoel’. Het gevoel dat wij voor voetbal hebben, dát willen we graag overbrengen en delen met andere voetballiefhebbers.”

Nulnummer

Het nulnummer, dat dus zes jaar geleden werd gelanceerd, werd lovend ontvangen door media (onder meer in de column van AD-journalist Sjoerd Mossou en in de Volkskrant) en lezers en werd 30.000 keer online bekeken. De papieren versie die enige tijd later verscheen, was binnen vier weken uitverkocht. Het nulnummer is dan ook niet meer op papier verkrijgbaar. Ook enige andere edities zijn inmiddels niet meer fysiek verkrijgbaar, alleen digitaal.

Inmiddels is het magazine verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in heel Nederland en natuurlijk online. Binnenkort komen daar zo’n vijfhonderd verkooppunten in België bij! Ook volgen meer dan tienduizenden mensen Staantribune via Facebook, Twitter, Instagram en YouTube en via de verschillende kanalen waarop onze podcast te beluisteren is.

Corona

Holterhuës: “Gelukkig hebben we het afgelopen jaar niet heel veel last gehad van de coronacrisis, mede omdat wij ver vooruit werken. Bovendien zijn wij niet afhankelijk van de actualiteit. Met de wedstrijden – het spelletje zelf – doen wij immers weinig, wij richten ons vooral op de randzaken. De meeste artikelen in Staantribune zijn bovendien tijdloos. We hadden wel het geluk dat we op tijd naar Buenos Aires zijn afgereisd voor Voetbalstad Buenos Aires, al zat dat boek al een tijdje in de pijplijn. Wat wel jammer was dat de tweede Groundhopdag, dit keer bij Telstar, niet door kon gaan, en onze eerste Voetbalquiz, in het stadion van Excelsior Rotterdam. Ook onze beide lezersreizen naar Buenos Aires, die allebei al vol zaten, ging helaas niet door. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. De bedoeling is wel dat wij die evenementen opnieuw gaan organiseren, zodra dat weer mogelijk is. Ook zullen we volgend jaar uiteraard weer zes magazines en een aantal boeken, waaronder Voetbalstad Buenos Aires Deel 2 en enige verrassende nieuwe titels, uitbrengen. Maar wat ik vooral hoop is dat we in 2021 gewoon weer op een normale manier naar het voetbal kunnen, want dat missen we enorm.”

Ook jij  – trouwe abonnee, besteller en/of volger – bedankt voor je support. Op naar het tienjarig bestaan!

In de Staantribune Podcast praten hoofdredacteuren Jim Holterhuës en Joris van de Wier met presentator Edwin Muis over de oprichting van Staantribune. Over alle obstakels, de meevallers, Papa Sanou en Rotterdamse en Tilburgse sausjes. Maar ook over John de Bever en zijn geluidsman, Joop van Maurik en cultureel voetbalerfgoed. En een hartaanval en natte dromen. Luister via Spotify, Apple Podcasts of Soundcloud onder de fotogalerij!

Word abonnee

 

Of via Apple Podcasts!

Word abonnee
terug naar overzicht

Lees verder...