Jubileum: Staantribune bestaat vijf jaar!

Een Staantribune-jubileum! In Café Engelenburgh, de donkerbruine kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik, in Utrecht werd vandaag precies vijf jaar geleden het online ‘nulnummer’ van Staantribune gepresenteerd. Van Maurik himself lanceerde het magazine met een druk op de muisknop – al ging dat met enige moeite en viel de internetverbinding op het moment suprême uit – en vervolgens gaf voormalig profvoetballer en volkszanger John de Bever een wervelend optreden. Het begin van Staantribune werd tot in de late uurtjes gevierd, met voetballiefhebbers van verschillende pluimage onder elkaar.

Vijf jaar na de lancering zijn er, inclusief het papieren nulnummer, maar liefst 28 magazines en 8 boeken onder de Staantribune-vlag verschenen: Glorious Hearts, Van Middlesbrough naar Millwall, Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa en Voetbalstad Liverpool van Joris van de Wier, Een seizoen met FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie van Bert Westerink, Verdwenen Profclubs van Martijn Schwillens en op 20 december verschijnen Voetbalstad Berlijn, ook van Joris van de Wier, én ons eerste fotoboek: Final Whistle van topfotograaf Marco Magielse, een van de jongens van het eerste uur.

Ook hebben we enige succesvolle voetbalevenementen georganiseerd, waaronder De Dag van de Verdwenen Clubs, Shirts of Cult – more than just a football shirt, de grootste voetbalshirttentoonstelling ooit, waarvan de opbrengst naar Support Casper ging, en enige maanden geleden de zeer geslaagde Groundhopdag in Deventer. Daarnaast hebben we enige shirts uitgebracht en hebben we sinds dit jaar een podcast.

Passie

Hoofdredacteur en mede-oprichter Jim Holterhuës: “We zijn in 2014 met helemaal niks begonnen – letterlijk op een zolderkamertje – en als je dan ziet wat we in vijf jaar stap voor stap hebben opgebouwd, dan maakt mij dat echt ontzettend trots. Mensen denken misschien: ach, even een blaadje maken, maar er komt zó veel bij kijken als je het goed wil doen. Dat kostte heel veel bloed, zweet en tranen, om maar eens een voetbalcliché te gebruiken. De groei van Staantribune vormt voor mij het bewijs dat je alles kunt bereiken, zolang je maar met passie, enthousiasme, kwaliteit en vooral veel doorzettingsvermogen ergens voor gaat.”

Ontstaan

Staantribune is opgericht door zo’n twintig journalisten, fotografen en vormgevers. Holterhuës: “Wat ons bindt is dat we allemaal grote voetballiefhebbers zijn, die heel goed weten wat onze doelgroep leuk vindt. De meeste medewerkers van Staantribune zijn bovendien zelf fanatiek supporter van een club. Je zult ons dan ook niet snel op een perstribune vinden, maar eerder op… een staantribune.”

Nulnummer

Het nulnummer, dat dus vijf jaar geleden werd gelanceerd, werd lovend ontvangen door media (onder meer in de column van AD-journalist Sjoerd Mossou en in de Volkskrant ) en lezers en werd 30.000 keer online bekeken. De papieren versie die enige tijd later verscheen, was binnen no-time uitverkocht.

Inmiddels is het magazine verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in heel Nederland en natuurlijk online. Ook volgen meer dan 20.000 mensen Staantribune via Facebook, Twitter, Instagram en YouTube.

Gevoel

Holterhuës: “Mijn collega Joris van de Wier en ik hebben onze journalistieke droom waargemaakt. Dat was overigens nooit gelukt zonder alle mensen die in de loop der jaren – op wat voor manier dan ook – hebben meegeholpen aan Staantribune, in het bijzonder onze naaste collega Robert Breukers. Mensen vragen wel eens of ik dit vijf jaar geleden had verwacht. Eerlijk gezegd: het verbaast me niet dat Staantribune zo enorm is gegroeid, want de reacties van volgers en lezers zijn vanaf het begin heel erg enthousiast geweest. Er bleek echt behoefte aan iets zoals dit. We zijn in de afgelopen jaren ook niet stil blijven zitten, maar juist nog méér gaan doen. Je kunt zeggen dat Staantribune inmiddels een ‘merk’ is geworden, maar ik spreek zelf liever van een ‘gevoel’: het gevoel dat wij voor voetbal hebben, dát willen we graag overbrengen en delen met andere voetballiefhebbers. In 2020 gaan we daar uiteraard weer mee verder, met uiteraard zes magazines, een aantal boeken en voetbalevenementen. Ook hebben we nog enige verrassingen in petto, die we te zijner tijd bekendmaken.”

Ook jij  – trouwe abonnee, besteller en/of volger – bedankt voor je support. Op naar het tienjarig bestaan!

In de Staantribune Podcast praten hoofdredacteuren Jim Holterhuës en Joris van de Wier met presentator Edwin Muis over de ontstaansgeschiedenis van Staantribune. Over alle obstakels, de meevallers, Papa Sanou, Rotterdamse en Tilburgse sausjes, John de Bever en zijn geluidsman, Joop van Maurik, cultureel voetbalerfgoed, een hartaanval en natte dromen. Luister via Spotify, Apple Podcasts of Soundcloud onder de fotogalerij!

 

Word abonnee

 

Of via Apple Podcasts!

 

 

Word abonnee
terug naar overzicht

Lees verder...