Derby in Nijverdal: SVVN – DES (deel I)

De komende weken besteedt Staantribune met een online-reeks aandacht aan derby’s in het amateurvoetbal. De derde derby in deze reeks wordt aanstaande zaterdag (30 maart) om 14.30 uur in Nijverdal gespeeld: SVVN – DES. De clubs speelden jarenlang op hetzelfde niveau en kennen elkaar dus door en door. We beginnen het kwartet artikelen in aanloop naar de derby van Nijverdal met een portret van Sportvereniging Volharding Nijverdal, kortweg SVVN, een club waar iedereen welkom is.

In 1928 begon een groepje jongens op een klein veldje naast het Kattenbos een voetbalclub onder de naam Volharding . SVVN was niet de eerste officiële voetbalvereniging in de gemeente Hellendoorn, dat was DES. SVVN zocht een stuk weiland, maar moest genoegen nemen met het oude veld van de voormalige Papclub. Het terrein dat de club huurde, mocht aanvankelijk niet worden afgegraven. Nadat bleek dat iemand anders de eigenaar was van het erf, konden de jongens aan de slag. In de avonduren maakten zij de modderpoel met scheppen en kruiwagens speelklaar. Sinds 1978 speelt SVVN op het sportpark Groot Lochter, wat het deelt met SV ENC ’09, een fusieclub van SV de Eversberg en SV Nijverdal. Deze club speelt lager dan derdeklasser SVVN. Het is dus geen echte concurrent in tegenstelling tot DES (Door Eendracht Sterker).

Het elftal dat de eerste officiële competitiewedstrijd speelde (1931)

Volharding

De naam van de club weerspiegelt misschien wel de moeizame beginjaren. Voetbal werd destijds als een ruige sport gezien, het voetballen moest dan ook stiekem gebeuren. De naam Volharding werd bedacht door Herman Vos. “Wij staan voor tal van moeilijkheden, maar we moeten volharden om deze te overwinnen”, zei hij.

De clubnaam staat dus voor nooit opgeven en doorzetten. Dat motto wil SVVN nog altijd uitdragen. SVVN is een echte familieclub, niet een club die groot is door de sportieve prestaties. Zo kreeg eresupporter Jonny van de Maat een eigen plekje langs het veld dankzij supporters en leden die geld inzamelden voor een speciale dug-out. Het eerste elftal schommelt al heel het clubbestaan tussen de tweede en vierde klasse. Deze eeuw speelt de club vooral in de tweede en derde klasse. In 2016 werd SVVN voor het laatst kampioen, van de vierde klasse, nadat de club drie jaar in die klasse had verkeerd.

Dug-out voor supporter Jonny van de Maat

Boegbeelden

Om een clubheld te worden van SVVN, moet je volharding uitstralen. Dat deden spits Jan Ramerman en verdediger Jan Achterkamp. Zij waren in de jaren tachtig boegbeelden van de club, toen SVVN in de tweede klasse speelde. Door de mouwen op te stropen en hard te werken, lieten zij zien waar de club voor staat. Ramerman werd tien seizoenen achter elkaar clubtopscorer en is dan ook topscorer aller tijden met 159 doelpunten. ‘Mister SVVN’ is Edwin Wijnen. Hij speelde twintig jaar in het eerste elftal en traint tegenwoordig de jeugd. Een ander bekend lid van de club is Mister It Hearrenfean Maarten de Jong, die lang in de jeugd speelde. Een speler die zelf Nijverdal niet kan vergeten, is Joey Pelupessy. De voetballer van Sheffield Wednesday komt nog regelmatig langs en helpt de club door bijvoorbeeld een shirtje te doneren.

Derby

SVVN ziet zichzelf als een vrije club, waar iedereen welkom is. DES is van huis uit een gereformeerde vereniging. De clubs speelden vaak in dezelfde klassen. Op dit moment is DES iets groter, maar de leden van SVVN vinden – uiteraard – dat de clubs niet voor elkaar onderdoen.

Vroeger keken de jongens, die tegenover elkaar op het veld stonden, elkaar een week niet aan, maar de afgelopen jaren is er meer verbroedering ontstaan. De derby kan de laatste seizoenen rekenen op steeds meer publieke belangstelling. Net als bij andere amateurderby’s maken jeugdige supporters spandoeken van soms wel 25 meter lang. In januari werd de derby van Nijverdal afgelast, maar aanstaande zaterdag staat hij dan eindelijk op het programma.

Lees ook de andere artikelen over deze derby: Het wedstrijdverslag, een portret van DES, een portret van SVVN en interviews met SVVN-icoon Edwin Wijnen en DES-icoon Jan Heerdink.

terug naar overzicht

Lees verder...