Cupfighter Feyenoord – 80 seizoenen in de KNVB Beker

Cupfighter Feyenoord is een nieuw boekwerk over de bekerhistorie van Feyenoord. Dick Holstein (54), voormalig zakelijk directeur van Voetbal International, liet vijftienhonderd exemplaren drukken en maakte een fraai boek voor de feestdagen.

Bol.com

Al vanaf 1980 verzamelt Holstein gegevens over de KNVB Beker. De meeste media koesterden lange tijd maar mondjesmaat belangstelling voor het nationale bekertoernooi.

Serieuze prijs

“De nationale beker wordt ook pas vanaf de jaren zestig serieuzer genomen door Nederlandse clubs”, vertelt Holstein, die achttien jaar bij Voetbal International werkte en daarvoor verslaggever van het Noordhollands Dagblad was. “Pas toen de Europa Cup II in het leven werd geroepen, kreeg de beker meer prestige. Als je de KNVB Beker won, had je immers recht om Europees voetbal te spelen. Voor die tijd werd nauwelijks aandacht aan het bekertoernooi besteed.”

Holstein spitte driftig in zijn archief en rangschikte de prestaties van Feyenoord in een boek dat de Rotterdamse supporter zal aanspreken. Dat de club de beker dertien keer bemachtigde, weten de meeste aanhangers wel. Maar wie de meeste duels in het bekertoernooi speelde (Coen Moulijn, 40) of welke doelman in De Kuip de meeste minuten in bekerverband maakte (Joop Hiele, 33 wedstrijden), of welke scheidrechter Feyenoord het vaakst floot (Dick Jol, 9 duels)..?
“Ik denk dat ik feiten en cijfers heb aangeleverd die van toegevoegde waarde zijn”, vervolgt Holstein, die trots is op Cupfighter Feyenoord, dat naast interessante statistieken ook veel fraaie foto’s en leuke trivia bevat.

“Veel van de gegevens in het boek zijn niet zomaar via Google terug te vinden. Het heeft me veel werk gekost om de cijfers te rangschikken, maar ik heb het met veel plezier gedaan. De bekerhistorie van Feyenoord heeft me altijd aangesproken.”

Bol.com

Alles of niets

Feyenoord, weet Holstein, kan zich als geen ander opladen voor alles-of-nietsduels. Hoe moeizaam de nationale competitie ook mag verlopen, het seizoen wordt geregeld gered door succes in het bekertoernooi. “Het mooiste voorbeeld is toch wel de bekerwinst van 1991”, zegt Holstein. “Feyenoord presteerde dramatisch in de competitie en stond in maart nét boven de degradatiestreep. Maar in de halve finale van het bekertoernooi versloegen ze PSV in Eindhoven met 1-0, door een doelpunt van Henk Fraser. Die treffer is altijd als kantelpunt in de geschiedenis aangewezen. Feyenoord had heel moeilijke jaren achter de rug, maar won dat jaar de beker en zou dat de jaren erna nóg drie keer doen.”

De foto van de goal van Fraser siert de cover van Cupfighter Feyenoord. Holstein: “Er waren meer smaakvolle foto’s denkbaar, bijvoorbeeld een volle Coolsingel, maar deze foto móest het gewoon worden. Elke doorgewinterde Feyenoord-supporter heeft speciale gevoelens bij het doelpunt in Eindhoven. De goal is typerend voor de strijdlust van de club in het nationale bekertoernooi.”

Cupfighter Feyenoord

Als het boek van Holstein aanslaat, is een verdere zoektocht in het archief niet denkbeeldig. Er zijn wel meer Nederlandse clubs met een bijzondere historie, weet de journalist, die evenwel waakt voor prematuur optimisme. “Eerst maar eens kijken of Cupfighter Feyenoord bestaansrecht heeft. Als ik duizend exemplaren verkoop, beschouw ik het experiment als geslaagd.”

terug naar overzicht

Lees verder...