1 jaar geleden: ‘Verdwenen Profclubs’ op De Wageningse Berg

Een jaar geleden vond de Avond van de Verdwenen Profclubs plaats in Stadion De Wageningse Berg. Staantribune-redacteur Martijn Schwillens schreef een gelijknamig boek over dit onderwerp, met als ondertitel ‘Verbonden door de ondergang’.

Bol.com

Op de druk bezochte avond in de ‘businessclub’ van het voormalige onderkomen van FC Wageningen werd Verdwenen Profclubs gepresenteerd, maar vooral herinneringen opgehaald aan betere tijden. SVV, VC Vlissingen/VCV Zeeland, FC Wageningen, Haarlem, RBC, AGOVV en Veendam zijn verdwenen uit het betaald voetbal, maar niet uit de harten van hun trouwe supporters. Zoals een van de sprekers het omschreef: “De liefde blijft. Voor altijd.”

Boek Verdwenen Profclubs

Als kleine jongen was Martijn Schwillens al gefascineerd door ranglijsten. Hij verwonderde zich vaak over het feit dat sommige profclubs na verloop van tijd opeens uit de overzichten verdwenen. Zoals SC Amersfoort, dat halverwege het seizoen 1982-1983 failliet werd verklaard en prompt uit de competitie werd genomen.

Als diehardsupporter van Fortuna Sittard maakte Schwillens bovendien zelf meerdere malen van dichtbij mee hoe het bestaansrecht van zijn club aan een zijden draadje hing. Zijn fascinatie en eigen ervaringen vormden voor de Cuijkenaar de beweegredenen om in de geschiedenis te duiken van de clubs die door opheffing of faillissement niet meer bestaan.

Eigen verhaal

De Staantribune-redacteur besloot zich op de ‘moderne’ voetbalclubs te richten, die na 1991 uit het betaald voetbal verdwenen: SVV, AGOVV, VC Vlissingen/VCV Zeeland, FC Wageningen, Haarlem, RBC en Veendam. Een rode draad vond Schwillens niet tijdens zijn research, zo vertelde hij tijdens de opening van de avond. “Iedere club heeft een eigen verhaal en redenen waarom het niet meer door kon gaan als profclub. Al bleek uiteindelijk bij iedere club gewoon het geld op.”

Maar Schwillens ging vooral op zoek naar de leegte die de clubs hebben achtergelaten bij de supporters. Sommige verenigingen maakten een doorstart bij de amateurs, een paar clubs dromen zelfs stiekem van een terugkeer in het profvoetbal. Maar sommige fans hebben helaas helemaal geen club meer.

Bol.com

De Wageningse Berg

Maar de liefde voor je club verdwijnt nooit. Daar is De Wageningse Berg is hét voorbeeld van. Na enige jaren van verloedering werd de staantribune aan de lange zijde compleet gerenoveerd, het weelderig groeiende onkruid verwijderd en ligt er inmiddels een schitterende grasmat op De Berg, en dat allemaal dankzij de inzet van vrijwilligers. Nog steeds komen deze supporters én oud-spelers van Wageningen elke dinsdagochtend bijeen in het stadion, om bij te praten en herinneringen op te halen aan hun club.

De kantine van FC Wageningen lijkt dan ook op een klein museum. De muren hangt vol met oude elftalfoto’s en oude shirts van de club. Pronkstuk is een grote actiefoto van een wedstrijd tegen het grote Feyenoord van Willem van Hanegem en Wim Jansen op een volgepakte Berg. Een meer dan passend toneel voor de Avond van de Verdwenen Clubs.

Verdwenen Profclubs

FC Wageningen

Tijdens de avond vlogen de anekdotes om de oren. Niet alleen van FC Wageningen, maar ook van de andere clubs. Zo vertelde oud-speler Joop Böckling – als ware hij een stand-upcomedian – smakelijk over zijn tijd bij HFC Haarlem, tot grote hilariteit van de ruim honderd aanwezigen.

Verdwenen Profclubs

HFC Haarlem

Zo vertelde Böckling over het grote talent Ruud Gullit (“Ruud moest af en toe een beetje wakker geschud worden door ons. Liep-tie weer te dromen over het veld”) en de Europese uitwedstrijd in Moskou die een tragisch einde kende. Of de legendarische thuiswedstrijd tegen Ajax in 1983, waar Haarlem na een 0-3 achterstand terugkwam tot 3-3, mede door twee goals van diezelfde Böckling (hieronder de beelden die bewijzen dat hij niet overdreef).

FC Wageningen

Oud-speler Gerdo Hazelhekke, die tijdens de avond ook een eerste exemplaar van het boek Verdwenen Profclubs in ontvangst nam, vertelde over zijn transfer naar De Graafschap, waardoor FC Wageningen volgens eigen zeggen “een nieuwe tribune kon betalen”. Hazelhekke mist de club, maar koestert vooral mooie herinneringen aan zijn tijd op De Wageningse Berg.

Bol.com

“We moeten blij zijn dat we als FC Wageningen nog actief zijn op allerlei vlakken. Als ik hier ben op De Berg bekruipt me altijd een warm gevoel, hier liggen zo veel herinneringen. Het plekje is uniek, de lichtmasten staan er nog. De profclubs die hier komen trainen, zorgen er voor dat de club nog altijd leeft. En ook Staantribune speelt daar een rol in.”

Veendam

In het boek komen uiteraard ook supporters van de verdwenen profclubs aan het woord. De fans zijn immers degenen die hun club het meest missen. Ook zij kwamen gisteravond aan het woord. Zoals Michiel van Veen die, ondanks dat hij al jaren in Brabant woont, nog steeds glimt van trots als je over zijn geliefde Veendam, de club uit zijn geboortedorp, begint. De burgemeester van Gemert-Bakel had zelfs speciaal voor de avond een blauw-wit (!) sjaaltje uit de eredivisieperiode van de Groningers van zolder gevist.

sc Veendam

SVV

En Bob Vellinga, een fanatieke SVV-supporter, duidelijk te zien aan zijn wit-rood-groene shirt met sponsor Van Dijk op de borst. De Schiedammer volgt zijn club nog altijd, ook nu het op een veel lager niveau uitkomt. “De liefde blijft, ook als amateurclub. Ik ben de afgelopen twintig jaar bij nagenoeg alle wedstrijden van SVV geweest. Dat SVV geen betaald voetbal meer speelt heb ik inmiddels wel verwerkt, misschien hadden we anders een kleurloze rol gespeeld in de eerste divisie. Wat me wel veel pijn heeft gedaan is het verlaten van Sportpark Harga. Daar lag zoveel historie, ik was daar kind aan huis. Elk hoekje, elk steentje kende ik.”

De Avond van de Verdwenen Clubs had wat betreft de meeste aanwezigen nog uren kunnen duren. Zeker toen oud-scheidsrechter Henk van Ettekoven als toegift nog enige anekdotes over zijn tijd als scheidsrechter oprakelde. “Er werd meer uitgedeeld en gezegd tegen elkaar in het veld, maar wel altijd met respect. En na afloop dronk je een biertje in het spelershome. Soms zelfs meer dan één…”

Meer herinneringen aan de verdwenen profclubs SVV, VC Vlissingen/VCV Zeeland, FC Wageningen, Haarlem, RBC, AGOVV en Veendam lees je in het gelijknamige boek van Martijn Schwillens, te bestellen in de Staantribune Webshop.

Bol.com

Verschillende media besteedden aandacht aan het boek, waaronder:

Verdwenen Profclubs

Verdwenen Profclubs

Verdwenen Profclubs

Foto’s: Marco Magielse

terug naar overzicht

Lees verder...