John de Wolf anno 1994. Robuust, blonde lokken. Alsof hij een personage uit de Griekse mythologie was. Of de slechterik uit een Hollywood-film, die toevallig ook furore maakte als verdediger. Hij vertrok van het ‘veilige’ Feyenoord in Rotterdam-Zuid naar het onbekende Wolverhampton Wanderers in de West Midlands van Engeland. Voor Staantribune #12, de Engeland Special, schreef redacteur Kees Leurink een portret over de periode van De Wolf in Engeland, die bij The Wolves nog altijd een held is. Een voorproefje:

De eerste wedstrijd van De Wolf in het oranje tenue van Wolverhampton Wanderers was er eentje van grote klasse. Er werd met 1-0 gewonnen van Notts County, wat ervoor zorgde dat de club naar de tweede plaats steeg en voor het eerst in zeventien wedstrijden een clean sheet behaalde. “The Wolfman is in town”, kopten de Engelse kranten. “Bloody hell, he’s just the man we need”, voegde spits Steve Bull eraan toe.

En dat deed De Wolf allemaal als captain, want hoewel in de meeste selecties een nieuweling zijn plek moet verdienen, had manager Graham Taylor hem bij zijn debuut al de aanvoerdersband beloofd. Tot bewondering van de Engelse kranten. Ook in de weken erna bleef hij indruk maken, waardoor er koppen als “Hungry Wolf wins aerial battle” en “Big Bad Wolf ” bovenaan de Engelse tabloids stonden. “Die pers hier verstaat zijn vak”, zei De Wolf.

Na de aanpassingsperiode en de goede eerste wedstrijd maakte De Wolf in de daaropvolgende duels grote indruk. Voor de Engelsen was hij een grote aankoop: hij kostte anderhalf miljoen gulden in ruil voor een tweeënhalfjaar durend contract op Molineux. De tactische tips die Taylor hem had gegeven (“Drop that bal in the fucking box, John”) werkten. Wedstrijden werden gewonnen, De Wolf was in die weken op de top van zijn kunnen, zo vertelde hij meermaals in die tijd.

Dat kwam vooral tot uiting in een uitwedstrijd tegen Port Vale. Hoewel de opdracht van de manager was dat hij zoveel mogelijk achterin moest blijven, gold dat niet tijdens de standaardsituaties. Tweemaal kopte hij een corner binnen, tot grote vreugde van de aanwezige uitsupporters in Vale Park, en hij benutte ook een strafschop. Een hattrick als centrale verdediger, hij kon werkelijk niet meer stuk.

The John De Wolf show:

In 281 officiële wedstrijden in de eredivisie tot die tijd kwam hij tot achttien treffers. In Engeland maakte hij er in no-time vijf.

‘Een Hollander is ook wel oké’
Engelsen zijn trots, soms zelf een tikkie patriottisch. Zo ook Jack Hayward, de miljonair die Wolverhampton Wanderers leidde. Wie betaalt, die bepaalt, en dat gold helemaal voor de vaderlandslievende Hayward, wiens zoon de voorzitter van de club was. De Wolf was de allereerste buitenlander sinds tien jaar in dienst van The Wolves, want de rijke eigenaar had liever alleen Engelsen bij de club. Alhoewel, Schotten, (Noord-)Ieren en Welshmen waren ook welkom. “Een Hollander is ook wel oké. Tenslotte waren in de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse soldaten in Wolverhampton gelegerd”, aldus Hayward.

Lees het hele artikel in Staantribune #12, die geheel in het teken staat van Engels voetbal. Een voorproefje in elf seconden:

Voor dit nummer bezochten we ook een thuiswedstrijd van het beruchte Millwall en namen daarbij plaats in het uitvak, om te ervaren hoe intimiderend het is om als uitsupporter een avondwedstrijd in The New Den bij te wonen. Journalist Hielke Biemond schreef een prachtig portret over zijn favoriete buitenlandse club, Portsmouth, en Tom van Hulsen over de rivaliteit tussen Norwich City en Ipswich Town, de club waarvoor hij als tiener op zaterdagmiddag naar BBC Radio luisterde.

Verder in deze speciale Engeland-editie onder meer:

•    Reportage rond een van de laatste wedstrijden op White Hart Lane
•    Elland Road (Leeds United)
•    Woking FC
•    Voetbal in Londen
•    Boudewijn Zenden
•    The Real FA Cup
•    Van Middlesbrough naar Millwall
•    Burnley
•    Everton – Fortuna Sittard
•    Eric Cantona
•    Liverpool op Malta
•    Top 5 stunts in de FA Cup
•    Newcastle United
•    ‘Hi Ho, Silver Lining’ (Voetbal & Muziek)

Bestellen
Je kunt het magazine bestellen in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee van Staantribune en ontvang in vervolg de komende magazines op de dag van verschijning.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Ga dus snel naar www.staantribune.nl/wordlid!