Sinds het verschijnen van Van Middlesbrough naar Millwall, vragen veel mensen aan mij welke wedstrijden van de clubs uit het boek leuk zijn om te bezoeken. Nu alle fixtures uit zijn, heb ik de tien wedstrijden op een rij gezet die je moet bezoeken voor de ultieme Van Middlesbrough naar Millwall Experience:

1. Middlesbrough – Millwall, 28-04-2018
Door de degradatie van Middlesbrough en de promotie van Millwall spelen beide clubs uit de titel van het boek tegen elkaar. Mooier kan natuurlijk niet. Dit is daarom de ultieme Van Middlesbrough naar Millwall-wedstrijd. Met een beetje mazzel staat er ook nog wat op het spel als deze match wordt gespeeld, want het is dan al bijna einde seizoen.

2. Barnsley – Sheffield Wednesday, 10-02-2018
Voor Barnsley-fans is het genieten dit jaar, want hun drie grootste vijanden komen op bezoek: Leeds United, Sheffield United en Sheffield Wednesday. Van de drie vijanden is Wednesday de grootste rivaal. Geografisch gezien ligt Hillsborough het dichtst bij Barnsley en dat maakt de wedstrijd tegen Wednesday de meest beladen van de drie.

3. Wolverhampton Wanderers – Aston Villa, 14-10-2017
De grote rivaal van Wolves, West Bromwich Albion, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een stabiele middenmoter in de Premier League. De belangrijkste derby voor de Wolves was daarom die tegen Birmingham City, tot vorig seizoen. Ineens degradeerde Aston Villa naar de Championship. Hoewel hooligantechnisch Birmingham City een grotere rivaal is, is winnen van Villa net iets mooier. Daarnaast behoren zowel Wolves als Villa tot de twaalf founder members (oprichters) van de Engelse competitie en dat maakt deze wedstrijd extra bijzonder.

4. Grimsby Town – Lincoln City, 30-09-2017
Grimsby Town had het afgelopen seizoen geen derby, want Hull en Scunthorpe kwamen uit in een hogere divisie, terwijl Lincoln er juist eentje lager speelde. Maar dit seizoen mogen de Codheads zich weer verheugen op een echte burenruzie, want Lincoln is gepromoveerd. Een mooie clash tussen working class Grimsby en upper class Lincoln. Veel beter wordt het niet op Blundell Park (foto boven).

5. Burnley – Huddersfield Town, 23-09-2017
In Van Middlesbrough naar Millwall schreef ik dat het een wonder is dat Burnley in de Premier League speelt en dat geldt ook voor het dit jaar gepromoveerde Huddersfield Town. De marketingmannetjes van de Premier League worden helemaal gek, want die willen juist clubs uit Londen op het hoogste niveau zien en niet uit arme industriesteden uit het noorden. Mede daarom is dit zo’n mooie wedstrijd.


6. Millwall – Leeds United, 16-09-2017
Komend seizoen speelt Millwall weer tegen een hoop stadsgenoten, maar geen wedstrijd is zo beladen als die tegen Leeds. Bij het thuispubliek zullen ze zingen over de twee vermoorde Leeds-fans in Istanbul en dat lokt weer reactie uit. Wie van een gezellige familiaire sfeer houdt, doet er goed aan deze wedstrijd links te laten liggen.

7. Middlesbrough – Sunderland, 04-11-2017
Voor mijn boek ben ik naar Middlesbrough – Oxford United gegaan in de FA Cup. Maar eigenlijk wilde ik naar de thuiswedstrijd tegen Sunderland, die oorspronkelijk op die dag was gepland, maar werd geschrapt vanwege diezelfde FA Cup-wedstrijd. Middlesbrough – Sunderland was namelijk de grote derby voor Boro afgelopen seizoen en dat is het dit jaar ook weer omdat Newcastle United is gepromoveerd. Hopelijk ligt er weer een groot schip te roesten naast het Riverside Stadium.

8. Stoke City – Manchester United, 09-09-2017
Omdat de oude vijanden Port Vale en Crewe Alexandra in League Two spelen, mist Stoke City een echte rivaal. Daarom is de wedstrijd tegen Manchester United een van de belangrijkste van het seizoen geworden. Sportief is het niet meer de topclub van weleer, maar qua uitstraling zijn de Mancunians nog altijd de grootste club van Engeland en wat is lekkerder om van hen te winnen?

9. Wigan Athletic – Portsmouth, 26-08-2017
Wigan Athletic is niet echt een aanrader, maar als je toch per se wilt gaan is de Arjan de Zeeuw-derby tegen Portsmouth wel een aanrader. De Zeeuw is bij allebei die clubs een legende. Daarnaast neemt Portsmouth altijd een goede away support mee, de stad Wigan zelf is heel aardig met veel toffe pubs en de wandeling langs het kanaal van het centrum naar het stadion (foto boven) is de moeite waard.

10. Millwall – Middlesbrough, 16-12-2017
Op nummer 1 stond Middlesbrough – Millwall en ik wil eindigen met Millwall – Middlesbrough. Eigenlijk zou ik wel met de supporters van Boro naar Millwall willen gaan. Het is altijd gezellig als uitfan bij Millwall. Bovendien voer ik dan de titel van mijn boek uit en dat is nog wel een van mijn vinckdoelen.

Meer informatie over deze clubs vind je in Van Middlesbrough naar Millwall.