Op dit moment is Helmonder Gaubi Beijers door Schotland aan het fietsen. De bedoeling is dat de Celtic-fan op 25 mei aankomt in Lissabon. Het is die dag precies vijftig jaar geleden dat de club uit Glasgow de Europacup I won. Dit wapenfeit viert Gaubi door van Celtic Park naar Estadio Nacional, waar destijds de finale werd gespeeld, te fietsen.

Beijers werd in 1998 gegrepen door het Celtic-virus. Een vriend vroeg de PSV-supporter om in een Ierse pub Celtic – Rangers te kijken. Meteen was Beijers onder de indruk van de magie van Celtic. Vier jaar later ging hij voor het eerst naar Celtic Park. Beijers: “Voor mijn verjaardag kreeg ik een weekendje Glasgow aangeboden van mijn vriendin. Uiteraard pakten we een wedstrijd van Celtic mee. De Bhoys speelden tegen Dunfermline Athletic, de eerste wedstrijd van het seizoen. In Schotland is het een traditie dat de kampioen die dag op het veld de kampioensvlag hijst en dat was mooi om erbij te zijn. Het stadion was ook helemaal uitverkocht en de sfeer was geweldig.”

Na die eerste ervaring wilde Beijers meer en meer. Jaarlijks reisde hij af naar Glasgow en ook uitwedstrijden van Celtic bezocht hij. Hij had het Celtic-virus stevig te pakken. “Alle wedstrijden bekeek ik op mijn computer, ik kocht ieder seizoen het nieuwe shirt en wilde zo vaak mogelijk naar Celtic Park om ze te zien spelen. De hoogtepunten waren mijn eerste Old Firm, de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United en met 15.000 Celtic-supporters naar Barcelona afreizen. Dat laatste was een groot groen-wit feest waar geen wanklank was te horen. Zo kan het dus ook.”

Zijn passie voor Celtic zorgt ervoor dat Beijers de komende twee weken op de fiets naar Portugal zit. “Het idee om naar Lissabon te fietsen heb ik al heel lang. Mijn vader en zijn vrouw zijn wel eens naar Santiago de Compostela gefietst en sindsdien wilde ik van Glasgow naar Lissabon fietsen. Maar echt concreet werd het niet. Ik keek er wat tegenop om die tocht alleen te maken en had weinig zin om veel bagage mee te sleuren. Maar op een dag las ik op Twitter dat vier Schotten hetzelfde plan hadden als ik. Ik nam contact met hen op en we zijn nu met 29 mensen die de tocht gaan maken.”

Dankzij de grote groep mensen kwam alles in een stroomversnelling. Het hele plan werd ook meteen een stuk professioneler. Beijers: “We fietsen de tocht met 29 man, maar er is ook een heel begeleidingsteam dat onze bagage vervoert en kan helpen als we pech hebben. Er zijn nu ook goede doelen aan de tocht verbonden. We rijden dwars door Schotland en Engeland om na een week aan te komen in Portsmouth. Daar pakken we de boot naar Santander en dan fietsen we nog een week door naar Lissabon. De tochten zullen zo’n 150 kilometer per dag zijn. Er zijn veel Celtic-fans van plan om op 25 mei naar Lissabon af te reizen. Het belooft een groot feest te worden als we in het stadion arriveren.”

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de avonturen van Gaubi, dan kun je hem via zijn blog volgen.