De uitdrukking ‘hoge pieken, diepe dalen’ gaat in de geschiedenis van het betaald voetbal wellicht het meeste op voor SVV. De club uit Schiedam krijgt het in korte tijd voor elkaar bij een autodealer aan te kloppen, een sprong naar de eredivisie te maken, vervolgens te fuseren, om het jaar daarop te degraderen en voorgoed uit het betaald voetbal te verdwijnen.

De jaren verstrijken, het voetbal zakt wat in met als gevolg dat in 1988 het voor SVV faliekant mis dreigt te gaan. De club kent een schuld van 75.000 gulden en is praktisch failliet. Supporter Bob Vellinga: “Aan de Spaanse kust vernam ik in de krant dat SVV de boeken dicht ging doen. Tegenwoordig lachen clubs om zulke bedragen, maar met een dergelijke schuld was het eigenlijk zo goed als over.”

Henk Salari, de voormalig verdediger c.q. middenvelder die in de loop der jaren tot ‘Mister SVV’ uitgroeit, gaat samen met medespeler Hans Loovens en de toenmalige trainer Jan van der Velden de boer op. De weg naar een mogelijke redding is ingezet.

De queeste naar een passende sponsor die dit niet onoverkomelijke bedrag kan ophoesten en zo het Schiedamse profvoetbal uit een comateuze positie kan bevrijden, leidt naar de Spaanse Polder, een grauw industrieterrein op het randje van Rotterdam-West en Schiedam. Het trio klopt aan bij het gigantische bedrijfspand van Mercedes Benz-dealer John van Dijk waar op het dak in neonletters fier ‘J. van Dijk & Dochters’ prijkt. Een schitterende toevoeging, temeer omdat dit aangeeft dat de vaak van louche activiteiten betichte taxi- en autowereld niet alleen door mannen wordt gerund.

“Toen we bij zijn kantoor aankwamen, was John op dat moment druk in gesprek met de Rotterdamse Taxi Centrale”, weet Salari nog goed. “We dienden even te wachten en werden door zijn secretaresse naar een kamer geleid. Bij het openen van een van de kantoordeuren door deze dame zag ik tot mijn grote verbazing een tafel die tot het plafond met Nederlandse bankbiljetten was bedekt. Johns secretaresse trok in een reactie snel de deur weer dicht en verzocht ons in een andere kamer plaats te nemen. Al met al ging John van Dijk in op ons verhaal en door het afbetalen van die 75.000 gulden is het faillissement ternauwernood afgewend. SVV bleef door een miraculeuze Houdini in leven. Van Dijk was overigens Feyenoorder in hart en nieren, maar omdat er tussen die club en hem iets was voorgevallen en hij zich in zijn eer aangetast voelde, stak hij rancuneus zijn geld in SVV. Zo ijdel en trots was John dan ook wel weer.”

Lees het hele artikel over SVV, geschreven door Jacob-Jan Esmeijer, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
Hoe Third Lanark uit het Schotse voetbal verdween
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.