Het is vandaag drie jaar geleden dat ik de ’92’ deed. Bij Port Vale v Wolverhampton Wanderers kreeg ik een kitscherige beker overhandigd van de mannen met wie ik honderden reizen naar het Beloofde Land heb gemaakt. Ik had Port Vale expres tot het laatst bewaard, omdat ik dat een typisch Engelse club in een typisch Engelse stad vind en het wel wat weg heeft van Portsmouth, de club die ik als eerste zag in 2004. Het was een goede keuze. Hoogste toeschouwersaantal in dertien jaar, mooie wedstrijd en heel veel randvermaak op de tribunes en in de stad.

CqVe99hWYAAuale
Ik dacht altijd dat het volbrengen van de ’92’ mij weinig zou doen, maar ik vond het leuker dan verwacht. Als ik de standen van de vier profdivisies in Engeland bekijk, heb ik bij iedere club wel een verhaal door een bezoek. Gek genoeg fascineert de 92 veel mensen. Ik ben al mensen tegengekomen die de 92 doen door een hoop stadions leeg te bezoeken, alleen de buitenkant aan te raken of een sjaal te kopen van iedere club op eBay. Voor mij is dat net zoiets als zeggen dat je veel seks hebt, omdat je veel porno kijkt. Voor mij betekent de 92: bij iedere Leagueclub een wedstrijd zien met de thuisclub op het veld. Sommige mensen tellen een vinck ook als ze een Europese of vriendschappelijke wedstrijd zien of een interland. Daar kan ik allemaal in meekomen. Persoonlijk vind ik dat minder voelen, maar ik snap dat wel. Wie dat niet snappen, zijn de mannetjes van The Ninety-Two Club, een bijna sektarische vereniging.

92 2
In de jaren vijftig ging de Football League van 88 naar 92 clubs. In die tijd was vincken nog niet zo populair, maar toch waren er in de loop der jaren mensen die alle profclubs bezochten. Het was destijds aan de ene kant makkelijker omdat clubs niet konden promoveren of degraderen naar Football League (je moest worden gekozen als club). Maar aan de andere kant ging reizen vroeger minder soepel dan tegenwoordig. De eerste persoon die ooit de 92 deed, was Gordon Pearce. Deze Bristol Rovers-fan deed dat in 1965. In de jaren erop deed nog een aantal mensen dat, maar meer dan tien waren het er niet. In 1977 voltooiden twee fans van Colchester United bij Bristol City hun 92. Er kwam veel aandacht in de lokale pers voor dit feit. Pearce bedacht dat het misschien wel leuk was om een club op te richten voor mensen die de 92 hadden gedaan.

92 3Pearce nam contact op met de Football League met de vraag of zij hier bezwaar tegen hadden. Dat hadden ze niet. Integendeel, secretaris Alan Hardaker (de uitvinder van de League Cup) was enthousiast en schakelde zijn mediavrienden in. Er verschenen stukken in de Daily Express (A club for the fan who has done the lot) en de Daily star (A very special football club – The Happy Wanderers) en mensen schreven Pearce aan. In juni 1978 werd The Ninety-Two Club, een erg originele naam, officieel opgericht. De club had toen 39 leden.

finally_92_club_postcard-rf10d7fc6abfe43ecbcb937be6367e990_vgbaq_8byvr_324
Buiten het feit dat er geen promotie-degradatie was, was er nog een voordeel in de beginjaren. Van 1955 (Roots Hall van Southend United) tot en met 1988 (Glanford Park van Scunthorpe United) werd er namelijk geen enkel nieuw stadion in Engeland gebouwd. De Ninety-Two Club had namelijk als regel dat je per se alle 92 clubs in hun huidige stadion moest zien. Zo verviel in 2006 bij iedereen het vinckje ‘Arsenal’, want alleen het nieuwe Emirates telde. Er waren meer rare regels. Als je bijvoorbeeld Cheltenham Town in april 2015 – destijds in League Two – zag spelen, dan was je die in augustus 2015 kwijt. Logisch, want de Robins degradeerden uit de Football League. Nu speelt Cheltenham weer in League Two, maar volgens de echte puristen moet je dan weer terug.

miker
Hoewel ik alle 92 League-clubs met een thuiswedstrijd heb gezien, voldoe ik dus niet aan de eisen van The Ninety-Two Club. Ik heb bijvoorbeeld ook clubs als Shrewsbury Town, Colchester United en Morecambe nog niet in hun nieuwe stadions gezien. Dat gaat ook niet gebeuren, want dat zijn LEGO-bakjes. Het is voor mij een hobby en ik bezoek Engels voetbal voor de lol en niet om bij zo’n club te horen. Ik vind het leuk dat ik nu alle 92 clubs heb gezien, maar niet meer dan dat.

Wil jij wel lid worden? Dan moet je deze lijst invullen, alle 92 clubs in hun huidige stadion bezoeken tijdens een officiële wedstrijd en twintig pond opsturen naar Surrey. Het ‘Politburo’ beslist dan of je lid mag worden. Zo ja, dan moet je nog een pond opsturen en krijg je een stropdas met het logo van The Ninety-Two Club, een membershipcard, een certificaat dat je de 92 hebt gedaan en een lijst van alle leden van The Ninety-Two Club. Dat zijn er momenteel rond de duizend.