(Dit artikel is eerder gepubliceerd op 13 april 2015)

Hoe vaak je er ook bent geweest, een bezoek aan de Bosuil is altijd weer wonderlijk. Uiteenlopende gevoelens strijden om voorrang in wat ooit ‘de Hel van Deurne’ was. Aan de ene kant verwondering over de bouwvallige staat van met name Tribune 2, het enige deel van het stadion dat nog vrijwel authentiek is. Aan de andere kant vertwijfeling; Royal Antwerp FC, de club met stamnummer 1, dreigt al jarenlang kopje onder te gaan als een gevolg van consequent wanbeleid.

Het is merkbaar aan de sfeer in het stadion, zo ook afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Lommel United. De Antwerp-supporters willen maar al te graag, maar het wordt ze niet makkelijk gemaakt. De manier waarop deze wedstrijd zal verlopen, is vergelijkbaar met het verloop van de afgelopen elf seizoenen: hoop op betere tijden, een voorspoedig begin en al snel de kous op de kop. De toeschouwers zijn murw gebeukt. Toch zitten er nog bijna 5.000 voor de wedstrijd tegen de nummer twee van de ranglijst. ‘The Great Old’ staat op een kleurloze tiende plaats in de Belgische Tweede Klasse. Voor de rood-witten gaat het alleen nog om het prestige. Maar op de Bosuil spelen zorgt altijd voor druk, ook al sta je enkele wedstrijden voor het einde van de competitie tiende. In Deurne dient er gewonnen te worden.

01 antwerp lommel united 11041502 antwerp lommel united 110415

03 antwerp lommel united 110415De belabberde resultaten laten het rommelen in Deurne. Er is een redder opgestaan, Patrick Decuyper, maar diens weigering om de mensen bekend te maken die voor het geld moeten gaan zorgen, valt niet in goede aarde. Bovendien heeft hij de schijn tegen. Zijn periode als algemeen directeur bij Zulte Waregem had de nodige schaduwzijden.

Het huidige bestuur is niet in staat de club in rustiger vaarwater te krijgen. Ook dit jaar lukte het niet de licentie voor het volgende seizoen in één keer binnen te slepen. Het bestuur spreekt van futiliteiten die nog even rechtgezet moeten worden. De supporters weten wel beter: dit is het gevolg van incompetentie. Ze vrezen een gang naar de Derde Klasse, die ligt nog wat dieper dan de kelder die de Tweede Klasse al is.

Tribune 1
In 2013 vielen enkele stukken beton uit Tribune 1. Gelukkig niet op iemands hoofd, maar de tribune werd afgekeurd en gesloten voor publiek. Er werd besloten de tribune op te knappen. Iemand in Deurne kreeg het briljante idee om een soort van noodtribunes in de historisch beladen Tribune 1 te schuiven. Daarvoor moest dan wel het bijna volledige interieur van de tribune worden opgeofferd. Geen probleem vond het bestuur, dat niet door historisch besef werd gehinderd. Aldus werd Tribune 1 van vrijwel al zijn karakter ontdaan. Een onderbelicht drama. Het plan viel hopeloos in het water. Niet alleen bleken de geprefabriceerde tribunedelen voor geen meter te passen – waardoor met stukken hout, beton en verpakkingsmaterialen de ontstane gaten en kieren moesten worden gedicht – de tribune is ook nog altijd niet klaar. Dit seizoen heeft er geen supporter op gezeten. En het is de vraag of dat ooit nog gaat gebeuren.

04 antwerp lommel united 110415

05 antwerp lommel united 110415

06 antwerp lommel united 110415De wedstrijd tegen Lommel United wordt verloren, het zal u niet verbazen. De harde kern op Tribune 2 mort, er worden fakkels ontstoken en gezang steekt de kop op:

They don’t care about the players,
They don’t care about the fans,
Antwerp Football Club is in the wrong hands.

Na de wedstrijd gaat dat nog drie kwartier (!) door. Een indrukwekkend en liefdevol protest tegen de teloorgang van de club.

De nuance van ACT as ONE
Het protest verliep vreedzaam, geheel in de geest van ACT as ONE: De Antwerp Community Trust. Doel: ‘De fans van Royal Antwerp Football Club  bundelen de krachten in de vzw ACT as ONE om zo een participatie – het einddoel is een meerderheidsparticipatie – in het bestuur van de club te verwerven en een duurzame toekomst voor Royal Antwerp FC te garanderen in de vorm van een community-owned club’. Tweeduizend mensen sloten zich al aan, vijfduizend is het streven.

Bram Broeckx is bestuurslid van ACT as ONE. Als kind speelde hij onder de inmiddels verdwenen staantribunes en als talentvol voetballertje was hij lid van de jeugd van Antwerp. Hij legde zes jaar geleden de eerste contacten met Supporters Direct, een organisatie die clubs over heel Europa ondersteunt op weg naar het fan ownership. FC United of Manchester is daar een groot voorbeeld van. Of Union Berlin, wiens stadion door supporters werd gerenoveerd. 07 antwerp lommel united 110415

08 antwerp lommel united 110415

09 antwerp lommel united 110415Een club hoog opgeleide en toegewijde mensen stopt alle beschikbare kennis, tijd en liefde in de route naar een club waar fans een belangrijke vinger in de pap hebben. Broeckx: “Het is niet de bedoeling dat ACT as ONE het nieuwe bestuur wordt. Wel zouden we bekwame bestuurders uit alle geledingen rond de club aan willen stellen. Onze rol zou die van waakhond zijn en de supporters zouden volgens het principe van ‘one fan, one vote’ zeggenschap hebben.”

ACT as ONE roept niet van de daken dat het huidige bestuur ‘buiten’ moet, ook al wordt er over het algemeen niet erg positief op de supportersinitiatieven gereageerd. Ze zoeken de nuance en stellen dat “de relatie momenteel iets moeilijker is vanwege een andere mindset van het bestuur.” Zo houdt ACT as ONE alle deuren open. Ook naar Patrick Decuyper. “Hij kan de redder zijn”, aldus Broeckx. “Wij hopen op een goede samenwerking met Decuyper. Belangrijk zal zijn dat een deel van de winst die gemaakt moet gaan worden, weer wordt geïnvesteerd in de club. Investeerders kunnen op andere manieren hun return on investment halen, bijvoorbeeld via een stadionproject.”

10 antwerp lommel united 110415

11 antwerp lommel united 110415

12 antwerp lommel united 110415

13 antwerp lommel united 110415Het stadion. Net als het stamnummer onlosmakelijk verbonden met Royal Antwerp FC. Vorige week opperde een Belgische professor om de Bosuil tot monument te verklaren. Hoe denkt ACT as ONE daarover? Broeckx: “Ons stadion is natuurlijk een monument, maar het is niet realistisch om het in de huidige staat te handhaven. Ideaal zou zijn om een nieuw stadion te bouwen, maar dan wel met respect voor het historische karakter van het huidige stadion.”

Broeckx voorziet dat er binnen een periode van drie tot vijf jaar weer een gezonde club met een goede toekomstvisie neergezet kan worden. “Of er moet iemand langskomen die serieuze bedragen wil investeren, dan zou het nog sneller kunnen. Maar die zou dan wel rekening moeten houden met de waakhond die supportersparticipatie heet.”

Er is in Deurne iets in beweging gezet en het lijkt niet te stoppen. ACT as ONE is overal om te informeren, te overleggen en te bouwen aan een nieuw soort club. Het lukte al in Engeland, Schotland en Duitsland. Dan kan het in België ook.

14 antwerp lommel united 110415

15 antwerp lommel united 110415

16 antwerp lommel united 110415

17 antwerp lommel united 110415(Dit artikel is eerder gepubliceerd op 13 april 2015)