Wat was het eerste échte stadion in Engeland? Welk clubstadion was al vóór de Tweede Wereldoorlog door twee koningen bezocht? Waar stond de eerste triple-decker? Welk stadion heeft een kerk in de hoek staan? En in welke ground speelden Chicago White Sox en New York Giants een potje honkbal net na de Eerste Wereldoorlog? Antwoord op al deze vragen: Goodison Park.

Het stadion van Everton werd geopend op 24 augustus 1892 met de thuiswedstrijd tegen Bolton Wanderers (4-2 winst voor The Toffees) en Goodison Park is daarmee vier dagen jonger dan Celtic Park. Het stadion heeft dan ook niet voor niets de bijnaam The Grand Old Lady.

Eerst op Anfield
De club Everton is nog veel ouder dan het stadion. In 1878 werd het opgericht onder de naam St. Domingo’s FC. Iets meer dan een jaar later werd het Everton FC, vernoemd naar de wijk ten westen van Stanley Park. Daar speelde Everton haar eerste wedstrijden, totdat The Toffees in 1884 op Anfield gingen spelen. In dat ‘stadion’ wonnen ze hun eerste landstitel (1891), maar een jaar later vertrokken ze. De eigenaar van Anfield en tevens bestuurslid van Everton, John Houlding, vroeg een flinke huurverhoging en daarmee ging Everton niet akkoord. Ze besloten een nieuw stadion te bouwen. Houlding had nu alleen een stadion en geen club en dus besloot hij er zelf een op te richten. Dat werd Liverpool FC, maar dat is een ander verhaal.

Everton had dus geen stadion meer. Gelukkig was er rond Stanley Park nog wat braakliggend terrein. Daar bouwde Everton Goodison Park, op een steenworp afstand van Anfield. Waar Anfield nog een relatief basic stadion was, gold dat niet voor Goodison Park. Het was het eerste stadion in Engeland met vier tribunes. Sindsdien werden er continu verbeteringen aangebracht.

In 1909 bouwde Everton als eerste een imposante Main Stand. Die bleef bestaan tot 1971, toen de huidige triple-decker werd neergezet. In de tussentijd werd het stadion bezocht door George V (in 1913) en George VI (in 1938). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het stadion gebruikt om soldaten te drillen. Vlak na diezelfde oorlog kwamen de Amerikaanse tophonkbalteams van Chicago White Sox en New York Giants langs om de sport bekend te maken bij de Engelsen.

Dug-outs
Everton was op veel gebieden een pionier. In 1931 speelde de club een oefenwedstrijd in en tegen Aberdeen. Daar zag manager Colman dat de Schotten dug-outs hadden, wat tot dan toe een onbekend fenomeen was in Engeland. Meteen liet hij die ook bouwen op Goodison Park en vervolgens besloten alle andere clubs dat idee over te nemen.

Floodlights
Avondvoetbal deed in 1957 zijn intrede op Goodison Park. Everton besloot gigantische floodlights te bouwen, die op 9 oktober van dat jaar werden aangezet. Helaas is daar niets meer van over en hebben ze nu van die geïntegreerde lichtmasten, zoals de meeste clubs. Op het gebied van veldverwarming was de club ook een voorloper. In 1958 werd het veld uitgegraven en dertig kilometer elektriciteitskabel onder de pitch gelegd. Het was goed voor het smelten van ijs, maar de bovenlaag bleek te zwaar en de kabels gingen snel kapot. Dat bleek voorlopig het einde van de veldverwarming.

Scorebord
Omdat Goodison Park zo imposant was, kreeg het stadion vijf WK-wedstrijden toegewezen. Geen stadion in Engeland, op Wembley na, kreeg er zoveel. Meest historische pot was die tussen Noord-Korea en Portugal, die in 3-5 eindigde voor de Portugezen. In 1971 werd niet alleen de huidige Main Stand gebouwd, maar installeerde Everton ook een scorebord. Ook hiermee was Everton de eerste Engelse club.

Magical place
Sindsdien zijn er verschillende verbouwingen geweest, maar buiten het neerzetten van de Park End in 1994 heeft het hele stadion nog altijd de oude uitstraling van decennia geleden. Alex Young, een van de grootste spelers van Everton ooit, omschreef het prachtig: “Goodison Park to me just seems to be a magical place, it’s like when you go into certain houses where the great ghosts have been. There was something there that made the back of my neck tingle when I ran onto the pitch for Everton, even when the place was empty.”

Everton – Liverpool op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer Everton – Liverpool (zaterdag 13.30 uur) en Manchester City – Manchester United (zaterdag 18.30 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.