Voordat ik op een voetbaltrip ga, verdiep ik me vaak in de club die ik ga bezoeken. Zo kwam ik ook een keer wat dingen over Brighton & Hove Albion tegen. Ineens zag ik de single The Goldstone Rap. Gezongen in 1983 door de spelers van Brighton, ter ere van de FA Cup-finale, die ze later die maand zouden spelen. 

De hoes van de single (zie hierboven) was al genieten, want er stonden spelers op met te kleine broekjes. Helaas weinig snorren, maar gelukkig geen hippe kapsels en diamanten oorbellen. De gele keepersbroeken zijn pure kunst. Spelers kunnen vaak niet zingen, denk aan Johan Cruijff, dus dat maakt het extra mooi. Tel daarbij de matige lyrics op en je hebt een geniale single. 

The Seagulls degradeerden dat seizoen uit de Premier League en hadden nog nooit een bekerfinale gehaald. Tot 1983, toen Manchester United de tegenstander was op Wembley. De verbazing was dan ook groot toen Brighton de club uit Manchester in de eerste wedstrijd op een 2-2 gelijkspel hield. Een replay was noodzakelijk.

Vijf dagen later werd er opnieuw afgetrapt op Wembley, ditmaal had Manchester United minder moeite met Brighton. Het werd 4-0, mede door een raak geschoten strafschop van Arnold Mühren. De spelers van Brighton boden knap weerstand, maar helaas bleven ze niet bekendstaan om het sportieve succes van dat jaar. The Goldstone Rap ging echter wel de geschiedenisboeken in. 

Brighton & Hove Albion – Liverpool op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt Brighton & Hove Albion – Liverpool zaterdag vanaf 16:00 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.