Niet Manchester, Londen of Liverpool, maar Sheffield is eigenlijk dé voetbalstad van Engeland. In Sheffield speelt namelijk de oudste club ter wereld (Sheffield FC), daar staat ook het oudste voetbalstadion (Sandygate Road) en de eerste derby ooit (Hallam – Sheffield FC) werd ook in deze stad gespeeld. Dit weekend staat voor het eerst in zes jaar de grote burenruzie tussen Sheffield Wednesday en Sheffield United, de Steel City Derby, op het programma. Ongetwijfeld gaan de supporters van Wednesday weer zingen over die ene legendarische derby uit 1979 die de boeken is ingegaan als de Boxing Day Massacre.

Het is best vreemd dat beide clubs uit Sheffield niet in de Premier League, maar in het Championship spelen. Sheffield is qua inwoners de vierde stad van Engeland en als je de mensen daar opensnijdt, zie je geen hart zitten, maar een oude, leren voetbal. In het verleden speelden de clubs vaak samen op het hoogste niveau, maar de afgelopen jaren spelen ze allebei in de lagere divisies. Samen wonnen de twee clubs uit Sheffield vijfmaal de landstitel, zeven keer de FA Cup en een League Cup. Er zijn weinig steden in Engeland die zo’n lijst kunnen overleggen.

Afslachting
Het resultaat van de derby uit 1979 zorgde ervoor dat Sheffield United zijn vorm helemaal kwijtraakte en dat Sheffield Wednesday ineens in een flow terechtkwam. De derby werd destijds nog gespeeld in de Third Division (nu League One) en aan het einde van dat seizoen promoveerde Wednesday, terwijl United degradeerde. De vernedering die Sheffield United op 26 december 1979 moest ondergaan, heeft daar zeker in meegespeeld. Vandaar dat de naam ‘Boxing Day Massacre’ de lading helemaal dekte, want een afslachting was het.

Voorafgaand aan de derby had iedereen in de stad er zin in. Maar liefst 49.309 mensen kwamen op de stijf uitverkochte pot af. Nog altijd een record voor een wedstrijd op het derde niveau in Engeland. De politie had voor de zekerheid de wedstrijd vervroegd (naar 11.00 uur), zodat niet iedereen dronken naar het stadion zou komen. Het werd overigens een chaos, want de busmaatschappijen weigerden die dag te rijden. Dat kwam vooral omdat veel buschauffeurs zelf naar de wedstrijd wilden. Vlak voor de aftrap trilde Hillsborough op haar grondvesten. Ook al was dit een wedstrijd op het derde niveau; voor even was Sheffield weer de voetbalhoofdstad van Engeland.

De wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning voor Sheffield Wednesday. De bijnaam Boxing Day Massacre is een knipoog naar ‘St. Valentine’s Day Massacre’. Op Valentijnsdag (14 februari) 1929 schoot de bende van Al Capone zeven leden van een rivaliserende Ierse bende dood. Die daad kreeg in de pers de naam St. Valentine’s Day Massacre. In Sheffield stierf er niemand op Boxing Day, maar de gevolgen voor The Blades waren wel verschrikkelijk. De gedoodverfde titelkandidaat was door de vernedering op Hillsborough zo van slag geraakt, dat niets meer leek te lukken. Datzelfde gebeurde ook met de Ierse bende, die Al Capone en zijn mannen een flinke slag hadden toegebracht.

Steel City Derby op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt Sheffield Wednesday – Sheffield United zondag vanaf 14.15 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.