Ajax wil volgend seizoen op de zuidkant van de Amsterdam Arena een staantribune inrichten voor de F-Side en supporters van Vak 410. Het is al langer bekend dat PSV aan de oostkant van het Philips Stadion een staantribune gaat realiseren voor eredivisieduels. In Europese wedstrijden zijn staanplaatsen verboden. In het eerste nummer van Staantribune stond een artikel over de terugkeer van de staantribune. “Het is altijd zoeken naar de balans tussen meer sfeer en het waarborgen van de veiligheid”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

P1010090Vanwege goede ervaringen bij onder meer Go Ahead Eagles onderzoekt de KNVB of het mogelijk is om de voorwaarden voor staantribunes aan te passen. “De huidige regels zijn al bijna vijftien jaar oud en we zien dat de wens om te staan toeneemt”, aldus de KNVB. “Momenteel staan mensen in zitvakken en dat is niet veilig. Dus zijn er twee opties: mensen verplichten te gaan zitten of zorgen dat mensen die willen staan ook kunnen staan. Dat eerste is niet haalbaar en niet wenselijk, dus blijft het tweede over. Dat is waar we ons in het huidige onderzoek op richten.”

dundee-dsc07306_24069093491_o“Probleem hierbij is dat de UEFA vasthoudt aan een verbod op staanplaatsen, waardoor clubs die Europees voetbal spelen hun staanvak telkens zouden moeten ombouwen voor Europese wedstrijden”, vervolgt de woordvoerder. “Een tussenvorm met klapstoeltjes en relingen kan voor deze clubs een optie zijn, want de KNVB ziet de UEFA niet snel van mening veranderen over staanplaatsen en wil toch zowel de Europese bond als de supporters van dienst zijn.”

Ludwigspark Stadion, Saarbrucken“Het is altijd een worsteling tussen enerzijds meer sfeer en anderzijds het waarborgen van de veiligheid. Met Vak 410 kwam er veel meer sfeer in de Arena, maar nam ook het aantal incidenten toe”, zegt de KNVB-woordvoerder in het artikel. “Achter het doel bij Feyenoord is de sfeer fantastisch, maar als een tegenstander in de buurt juicht, vliegt er wel eens een aansteker het veld op. We moeten goed kijken hoe we hiermee omgaan.”

Lees het hele artikel over de terugkeer van de staantribune van Matthijs Keuning en Teun Meurs in Staantribune nummer 1, na te bestellen via de webshop. Je kunt ook een 3-in-1-pakket bestellen met Staantribune nummers 1, 2 & 3 voor slechts €19,95 (inclusief verzendkosten!).

image1-14