Bij voetbalclub EDO vond zaterdagmiddag Remember ’88 plaats. Een voetbalfestival volledig in het teken van de gewonnen eindronde, bijna dertig jaar geleden. Zo’n honderdvijftig bezoekers kregen een programma vol anekdotes, verzamelingen, lekkernijen en prettige muziek voorgeschoteld.

De dag werd afgetrapt door het Staantribune-elftal en een combinatieteam van het ontvangende EDO, wat zijn naam – Eenheid Doet Overwinnen – met een gemakkelijke 6-0 absoluut eer aan deed. Nadat FC Staantribune haar wonden had gelikt, was het tijd voor redacteur Luc Wierts, die samen met Fred de Kleijn de Utrechtse jaren van Marco van Basten besprak. Niet geheel toevallig volledig aansluitend op de locatie, want de topscorer van het EK 1988 speelde zijn allereerste wedstrijden in het shirt van EDO.

“Het was echt nog maar een jochie, maar iedereen zag dat hij iets bijzonders had”, vertelt De Kleijn (78), die met zowel Marco als zijn vader Joop een bijzonder warme band had. “Toen Marco elf was, werd ik bij UVV zijn coach bij de wedstrijden. Sindsdien heb ik hem in mijn hart gesloten. Hoe ik me voelde toen ‘ie dat toernooi in de finale scoorde? Mijn vrouw weet dat nog goed, want ik werd helemaal gek. Al die jaren heb ik hem op de voet gevolgd. Hij – en ook zijn overleden vader – stonden zo dichtbij me.”

Ook Joop van Basten, de grote motivator van zoon Marco, komt uitgebreid aan bod. “Al van kinds af aan was Joop ervan overtuigd dat die kleine het ging redden. Ze waren allebei winnaars, met een geweldige mentaliteit. In de laatste fase van zijn leven ging Joop dementeren, dus bracht ik krantenstukjes over Marco mee als ik hem opzocht, in de hoop dat hij hem niet zou vergeten. Enkele maanden voor zijn dood hebben we hem nog eens meegenomen naar Heerenveen, waar Marco coach was. Toen hij door had dat supporters de naam van zijn zoon scandeerden, zag je hem glunderen.”

Ook de rest van de middag volgde met meerdere gastsprekers. Zo had verzamelaar Jos Lenssen een koffer vol EK-relikwieën van zijn zolder uit het Brabantse Mierlo meegenomen, waaronder de schoenen van Marco van Basten, die hij droeg tijdens het toernooi.

Vervolgens was het de beurt aan Staantribune-redacteur Eric de Jager, die dertig jaar geleden als supporter in het stadion zat. Onder toeziend oog van de MotherSoccer-DJ’s vertelde hij over een leven vol Nederlands Elftal-nederlagen en één overwinning, die ook nog eens de Europese titel opleverde.

Shirtjeskenner en -verzamelaar Jesse Rabbeljee vertelde als laatste gastspreker van de middag over het iconische visgraatdesign van Adidas. Zelf droeg hij het authentieke wedstrijdshirt van Wilbert Suvrijn, vanaf de bank gedragen tijdens de finale tegen de Sovjet-Unie. De dag werd afgesloten met De Grote EK ’88 Quiz en het uitzenden van de finale.

Het SBS-programma Hart van Nederland kwam ook langs voor het schieten van een item. Zie hieronder de beelden: