Te midden van het gepees in de provincie en alle commercieel ingegeven toernooien om des keizers baard, was er deze week een lichtpuntje. In Lissabon werd om de Eusébio Cup gestreden tussen gastheer Benfica en het Italiaanse Torino. Sowieso is het mooi dat de Parel van Mozambique, die in januari 2014 overleed, op deze manier door zijn club Benfica wordt geëerd. Maar er viel meer te noteren. Want tussen Benfica en Torino loopt een onzichtbaar lijntje van historie en gedeelde smart, dat nooit verbroken zal worden.

Dat bleek al rond de halve finale van de Europa League in mei 2014 tussen Benfica en Juventus, de grote broer en eeuwige rivaal van Torino. Een paar maanden na het overlijden van hun grootste ster, toonden de supporters van Benfica in het stadion van Juve hun band met Torino op de tribunes. De Portugese selectie bracht bovendien een emotioneel bezoek aan de kathedraal van Superga, waar de spelers van Il Grande Torino op 4 mei 1949 de dood vonden bij een vliegtuigcrash.

Il Grande Torino, 1948-1949

Il Grande Torino, 1948-1949

De Italianen kwamen terug van een vriendschappelijke wedstrijd tegen datzelfde Benfica. De club uit Turijn is die klap nooit te boven gekomen. Dat de Portugezen na een felbevochten 0-0 de finale van de Europa League haalden, was voor de echte Toro-fans de kers op de taart.

Afgelopen woensdag was de lang verwachte replay van de ontmoeting die 67 jaar geleden zoveel impact had. Alles klopte op deze zomeravond. Na een 1-1 eindstand won Torino na strafschoppen. Zo moest het zijn. En dat is niet het enige verhaal. Torino speelde in het uitshirt dat op een andere manier uiting geeft aan respect voor de eigen historie.

Dat zit zo: enige weken na de vreselijke vliegramp kwam River Plate over uit Argentinië voor een benefietwedstrijd tegen een samengeraapt elftal van Torino, dat bestond uit topspelers uit de Serie A. Voor vijftigduizend toeschouwers werd het 2-2, maar bovenal groeide een band tussen twee clubs die eveneens tot op de dag van vandaag bestaat.

En juist daarom is het zo mooi dat Torino woensdag de Eusébio Cup won in een shirt dat symbool staat voor de vriendschap met River Plate: een wit shirt met een diagonale bloedrode baan. Het is – in een wereld die vaak verpest lijkt door de commercie – om tranen van in je ogen te krijgen.