FpYRqB30Voor SV Austria Salzburg staat vanavond in het plaatsje Kitzbühel waarschijnlijk de laatste uitwedstrijd in de Regionalliga West op het programma. De club, die in 2006 werd opgericht door voormalige supporters van het huidige Red Bull Salzburg, zal daarmee eindelijk de stap naar de landelijke divisies gaan maken. Austria-supporter Christian Neff grijpt dit moment aan om nog wat extra geld in te zamelen voor het initiatief Heimat für die Austria, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van het Austria-Stadion. De reis van Salzburg naar Kitzbühel – zo’n tachtig kilometer – legt hij te voet af. Het heeft van ver moeten komen, maar Austria Salzburg is herboren.
salzburg

Voorjaar 2005. Austria Salzburg, in 1933 opgericht, is vanwege financiële problemen ten dode opgeschreven. Het verblijf in de Oostenrijkse Bundesliga en zelfs het bestaansrecht van de club komen in het geding. De investeringen van energiedrankgigant Red Bull komen dan ook als geroepen. SV Austria Salzburg blijft bestaan. Althans, zo lijkt het.

Waar men zich op dat moment nog niet van bewust is, is dat SV Austria Salzburg het eerste slachtoffer zal worden van de opmars van Red Bull. De energiedrankgigant zet de club volledig naar zijn hand en gooit de traditionele identiteit van Austria Salzburg overboord. Allereerst wordt de vereniging omgedoopt tot Red Bull Salzburg, waarna de oorspronkelijke paars-witte clubkleuren plaatsmaken voor het rood-wit van sponsor Red Bull. Tot overmaat van ramp verdwijnt ook het klassieke clublogo.
FC_Red_Bull_Salzburg_logo.svg

Een complete metamorfose van het zo traditierijke Austria Salzburg dreigt voor de trouwe supporters, die dat niet zomaar laten gebeuren. De fans gaan in gesprek met de clubleiding en verzoeken om in ieder geval de kleuren en het logo van Austria in ere te houden. Meer dan een paarse aanvoerdersband en een keeperstenue van dezelfde kleur kan Red Bull echter niet beloven. Bovendien doet de club er nog een schepje bovenop door een groot deel van de staantribune om te bouwen tot zittribune en supporters die toch nog in het paars-wit naar thuiswedstrijden de toegang te weigeren. De clubleiding wil van zijn fanatieke supporters af.

En dat gebeurt ook. Ondanks veel protesten en de massale steun vanuit andere supportersgroeperingen in binnen- en buitenland slagen de Austria-supporters er niet in de nieuwe directie van gedachten te veranderen, waarna ze hun ‘vermoorde’ club de rug toekeren. Ongeveer een half jaar na de overname van Red Bull scheidt het paars-witte kamp zich definitief af.

Niet veel later weten de supporters het recht op de naam SV Austria Salzburg in handen te krijgen, waarna zij een nieuwe club oprichten. Het kersverse SV Austria Salzburg speelt op 29 juli 2006, in de Salzburger 2. Klasse Nord A, zijn eerste officiële wedstrijd. Met een aantal supporters binnen de lijnen weet de club met maar liefst 6-0 af te rekenen met Lieferinger SV. Het eerste kleine stapje op de weg terug omhoog is gezet.
2014-03-16-usc-eugendorf-sv-austria-salzburg-0004.png

SV Austria Salzburg weet zich vervolgens vier keer op rij tot kampioen te kronen en zodoende binnen de kortste keren te promoveren naar de Regionalliga West, het derde niveau van de Oostenrijkse vooetbalpiramide. Daar eindigt de club in drie jaar tijd achtereenvolgens op de vijfde, achtste en tweede plek, waardoor de opmars voor even stokt.

Vorig seizoen werd Austria voor de vijfde keer in zijn prille bestaan kampioen, maar vanwege het Oostenrijkse promotie-/degradatiesysteem, dat om beurten slechts één van de drie Regionalliga-kampioenen toestaat rechtstreeks te promoveren en de westelijke variant op dat moment niet aan de beurt was, werd Austria veroordeeld tot het spelen van play-offs. De dubbele ontmoeting met Floridsdorfer AC werd verloren, met een nieuw seizoen in de hoogste amateurklasse tot gevolg.
Supporters_SV_Austria_Salzburg3

Maar dit seizoen lijkt Austria Salzburg alsnog de stap naar de landelijke divisies te maken, wat zeer waarschijnlijk ook een impuls aan het pittoreske onderkomen van de club zal geven. Opnieuw zijn het de supporters die daar in ieder geval alles aan doen. Met het initiatief Heimat für die Austria zamelen ze geld in om de bouw van een nieuwe tribune te betalen. Dat gebeurt veelal gezamenlijk, maar er zijn ook persoonlijk acties. Zoals vandaag. Op het moment van schrijven wandelt Austria-supporter Christian Neff ergens tussen zijn woonplaats Salzburg en Kitzbühel, waar Austria vanavond aantreedt.

Een mooi initiatief en tekenend voor de club: stap voor stap terug naar de top. Vorwärts Christian, Vorwärts Austria!

1156823679_f61530ae0c

Tekst: Mark van Zutphen