Beloftenteams, omstreden combiregelingen en de vernieuwde competitieopzet. De onvrede erover werd eerder voornamelijk via social media geuit, maar zondagmiddag kon het op het allereerste Supporterscongres eindelijk rechtstreeks. Uit alle hoeken van het land reisden clubsupporters af naar Zeist om de hoge piefen één ding duidelijk te maken: het voetbal is van de supporters.

Het was een even cruciale als hectische dag voor de KNVB. De op dat moment nog zittende bondscoach Danny Blind voerde zijn slechtnieuwsgesprek en terwijl je zou verwachten dat directeur betaald voetbal Gijs de Jong en KNVB-voorzitter Michael van Praag daarmee in de weer waren, zaten ze juist urenlang te luisteren naar clubsupporters. Sterker: ze waren na de verloren interland tegen Bulgarije (2-0) rechtstreeks naar Zeist afgereisd om typisch Nederlands te gaan polderen. Het zegt alles: de supporters lijken serieus gehoord te worden.

En dat naar een idee van het Supporterscollectief Nederland, het overkoepelende orgaan voor alle supportersverenigingen. “We zijn er voor iedereen. Voor de fanatiekelingen op de staantribunes, voor de toeschouwers op de lange zijdes, voor de invalide supporters, iedereen is even belangrijk”, sprak initiatiefnemer Matthijs Keuning vooraf de iets meer dan honderd fans in de zaal toe. En hoewel er eerder soortgelijke overkoepelende organisaties waren, lijkt het Supporterscollectief op erg veel steun en aandacht van de fans te kunnen rekenen.

Want iedereen luisterde gehoorzaam, even had je zelfs het idee dat je in een klaslokaal op de middelbare school was aanbeland. De vloerbedekking, met een afdruk van een voetbalveld, inclusief zestienmetergebied, en termen op de muur als ‘1974’, ‘Volksparkstadion’, ‘Debuut’ en ‘2010’ lieten echter doorschemeren dat het KNVB-gebouw in Zeist de plaats van gesprek was.

Gebroederlijk zaten de supporters naast elkaar. Ajax en Feyenoord, Cambuur en Heerenveen, Heracles en Twente, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle, NAC en Willem II; allemaal in één ruimte. De meesten luisterend, naar elkaar en naar de deskundigen in de verschillende discussiepanels, sommigen ook daadwerkelijk inhakend op de onderwerpen. Want als je hete hangijzers als de beloftenteams, de combiregelingen en de vernieuwde competitieopzet wil veranderen, moet je beginnen bij samenwerking. En dat gebeurde.

Competitieopzet
Want moet de eredivisie naar zestien clubs? Moeten we het Belgische voorbeeld volgen? De opties zijn talrijk, het panel was niet eens zo verdeeld. “We moeten meer spanning in de competitie krijgen, want zo stop je de steeds dalende bezettingsgraad in de stadions. Hoe groter de competitie, hoe saaier”, vond Pieter Nieuwenhuis van het onderzoeksbureau Hypercube. “Want geef toe: Ajax – Excelsior is toch minder spannend dan Ajax – Feyenoord?”

Supporterscongres - Competitieopzet

“Het draait alleen maar om geld en om Europees voetbal”, reageerde een FC Utrecht-supporter gedreven. “Geldstromen zijn veel te belangrijk geworden in het voetbal. De Champions League is werkelijk een gedrocht, ik kijk er niet eens naar. En wat is het gevolg? De verschillen tussen arm en rijk nemen alleen maar toe. We zijn hier toch om te streven naar eensgezindheid en samenwerking? Nou, supporters kunnen clubs maken en breken.” Applaus vanuit de zaal volgde.

“Waarom geven jullie hem geen staande ovatie?”, vroeg Pieter de Waard zich af. Als Telstar-directeur zat hij in het panel namens de kleinere clubs, wat duidelijk hoorbaar was. “Wat natuurlijk raar is: Ajax, PSV en Feyenoord lopen in Europa te jánken bij de UEFA over de gang van zaken bij de verdeling van de mediagelden. Maar hier in hun eigen huis is de verdeling nog erger, nog meer wanstaltig dan op Europees niveau. We moeten die pot eerlijk verdelen en daarmee creëer je spanning en weerstand, in eigen land, maar ook in Europa!”, klonk De Waard bijzonder overtuigend. Wederom volgde een applaus vanuit de zaal, waar meer dan tachtig procent van de aanwezigen voor een eredivisie met achttien clubs stemde.

Beloftenteams
Via datzelfde stemsysteem konden de fans, alsmede enkele beleidsbepalers die ook in de zaal waren, aangeven wat er volgens hun zo snel mogelijk veranderd moet worden. Het werkte uitstekend, mede omdat de pauze was weggevallen, waardoor de concentratie en daarmee verbale input wat afnam. De voorstellen waren rechtstreeks te lezen op het scherm, en naast wat geintjes (‘Danny Blind als bondscoach’, ‘Eagles degraderen!’) was het meest voornaamste punt: de beloftenteams uit de Jupiler League.

En hoewel het panel zich niet stellig voor of tegen de beloftenteams uitsprak, deden de supporters dat wel. Meer dan tachtig procent van de aanwezigen stemde voor een eigen competitie voor de jonkies. “Van mij mogen ze best in de Jupiler League spelen”, kwam De Waard in eerste instantie verrassend uit de hoek. “Maar dan moeten ze wel betalen! Ze maken nu gratis gebruik van de fabriek die de Jupiler League heet, dus laten we zeggen: Ajax, PSV en FC Utrecht geven de clubs uit de eerste divisie twee miljoen en in ruil daarvoor mogen hun spelers op hoger niveau in de Jupiler League spelen.”

Combiregeling
Het derde hete hangijzer was gelijk duidelijk: de combiregeling is zijn doel volledig voorbijgeschoten, zo vonden niet alleen de fans, maar ook beleidsbepalers als Gijs de Jong en Michael van Praag. Ondanks het vele congresjargon – woorden als ‘samenwerking’, ‘normalisatie’ en ‘constructief’ volgden elkaar in rap tempo op – was iedereen het roerend eens: er moeten minder combi’s komen. Als voorbeeld zat Paul Depla, burgemeester van Breda, aan tafel. “Een voorbeeld van hoe het wel kan”, zo werd hij aangekondigd. Onlangs liet hij een wedstrijd van NAC spelen zonder de aanwezigheid van politie. En daarnaast is hij ook soepel met het uitdelen van combi-regelingen.

Want wat zijn nu de vreemdste combi’s die de laatste tijd opgelegd zijn? Cambuur – Emmen bijvoorbeeld, iets waar De Jong nog achteraan gaat, zo liet hij weten. Maar ook Jong PSV – Helmond, AZ – FC Utrecht, PEC Zwolle – Willem II en Sparta – Excelsior kwamen op het scherm voorbij. Dolgraag zien de fans het veranderen, want veel buscombi’s kunnen prima afgedaan worden met een autocombi, en veel autocombi’s met vrij vervoer, zo was de algehele stemming. Het meest gehoorde cliché (maar daarom niet minder waar): de overgrote meerderheid moet niet meer te lijden onder de daden van enkelen.

“Maar er ligt ook een taak voor jullie als supporters: normaal doen”, klonk de boodschap van Van Praag, verwijzend naar de verkiezingsslogan van de VVD. “Maar ik vind het fantastisch dat hier supporters zitten van alle clubs, het kan dus wél! Want het voetbal is van jullie, van de supporters. Jullie maken uiteraard niet de dienst uit, maar zijn wel essentieel!”

Knopen zijn er niet doorgehakt, maar de beleidsbepalers hebben wel uitgebreid de tijd genomen om de onvrede aan te horen, en dat is al vooruitgang. Het Supporterscollectief en de KNVB blijven nauw betrokken, tot vreugde van Van Praag: “Het maakt niet uit waar jullie verzamelen; ik stap in de auto en kom jullie kant op!”