Deportivo La Coruña versus Celta de Vigo, een derby die in Nederland niet echt tot de verbeelding spreekt, maar altijd garant staat voor sensatie en rode kaarten. Om 22.00 uur vanavond staat deze derby van Galicië op het programma. Vijftien jaar geleden hadden beide clubs een Nederlandse goaltjesdief in hun gelederen. Roy Makaay bij SuperDepor en iets zuidelijker van A Coruña, in Vigo, speelde Rick Hoogendorp bij EuroCelta. Hoogendorp, tegenwoordig trainer van ADO Den Haag A2, speelde slechts 297 speelminuten voor Celta de Vigo, verdeeld over zeven wedstrijden. Hij blikt terug op zijn korte periode in het regenachtige noordwesten van Spanje.

Prediksi Deportivo La Coruna vs Celta Vigo (16 Maret 2013)

De transfer
Hoogendorp: “Poeh, dat ging toen allemaal heel snel. Ik was net 25 en zat pas een jaartje bij RKC. Een jaar eerder was ik nog een onbekend spitsje van Dordrecht ’90. Op 18 januari 2000 kreeg ik van mijn zaakwaarnemer te horen dat Celta de Vigo mij wilde hebben, omdat een aantal spitsen van Celta in de kreukels lagen. Destijds sloot de transfermarkt in Spanje nog op die datum. Om 18.00 uur kwamen de Spanjaarden met het eerste bod en een paar minuten voor twaalf tekende ik een huurcontract voor een half jaar. Als ik zou kunnen overtuigen, kon ik een vijfjarig contract tekenen, dat lag al klaar. Helaas is dat er niet van gekomen, maar ik heb geen seconde spijt gehad van m’n overstap naar Spanje. Celta was top in die tijd. Mijn debuut zal ik nooit meer vergeten. Vier dagen na het tekenen van mijn contract viel ik in bij Sevilla. Zeven minuten voor tijd gaf ik de assist op Benni McCarthy, die de 0-1 maakte. Benni was sowieso erg belangrijk voor mij de eerste weken, omdat hij de enige was die een beetje Nederlands sprak. Bij uitwedstrijden lag ik ook altijd met hem op de kamer. Echt een topgozer. Met McCarthy en Jose Manuel Pinto, de hiphopkeeper van Barcelona, kon ik Engels spreken. Voordat ik het Spaans een beetje onder de knie had, was m’n avontuur bij Celta helaas alweer ten einde. Het is jammer dat ik weinig speelminuten kreeg, maar Celta was in die tijd misschien wel iets te hoog gegrepen voor mij. Ik heb nooit spijt gehad van die overstap, want ik heb er een prachtige tijd gehad.”

HOOGENDORP FAME

Roy Makaay
Hoogendorp: “Roy was in die tijd een heel grote meneer in Spanje. Tijdens het half jaar dat ik daar zat, werd Deportivo landskampioen en scoorde hij 22 keer. In z’n laatste seizoen bij Deportivo werd hij met 29 treffers zelfs Pichichi (topscorer van Spanje, red.) en won hij de Gouden Schoen. Toch bleef hij een heel aardige en nuchtere gozer. Toen ik net bij Celta zat, kreeg ik een telefoontje van hem. Hij had mijn nummer gekregen van Carlos van Wanrooy, met wie hij bij Vitesse had samengespeeld en ik bij RKC. Toen heb ik zeker een uur met hem aan de lijn gehangen. Ik kon altijd bij hem langskomen en om hulp vragen, maar daar ben ik nooit op ingegaan. Stom eigenlijk, nu ik daar op terugkijk. Sowieso ben ik nooit echt buiten Vigo geweest, behalve met uitwedstrijden natuurlijk. A Coruña lag honderd kilometer noordelijker. Dat lijkt in Nederland heel wat, maar voor Spaanse begrippen is dat niks. Ik heb altijd goed contact met Roy gehad. Thuis heb ik nog shirts van hem liggen van Deportivo, Bayern München en Oranje. Tegenwoordig kom ik Roy met ADO Den Haag wel eens tegen bij onderlinge wedstrijden tegen Feyenoord, waar hij trainer van de A1.”

roy-makaay-champions-league_1ujde3io1k8zo1iipgm78zkanv

De derby
Hoogendorp: “In het halfjaar dat ik er was speelden we de derby thuis. We wonnen met 2-1 en er vielen drie rode kaarten, waarvan twee voor Depor. Ik heb die wedstrijd helaas niet meegedaan, al heb ik nog wel even warmgelopen. Die dag kan ik me nog goed herinneren. De derby leefde echt enorm in die streek. We zaten voor thuiswedstrijden altijd in een hotel op zo’n vijfhonderd meter van Balaídos, het stadion van Celta. Volgens mij hebben we er toen wel een half uur over gedaan om met de bus bij het stadion te komen door de mensenmassa op straat. Overal was gezang en vuurwerk. Bij Deportivo ben ik helaas nooit geweest, maar van de verhalen die ik heb gehoord ligt hun stadion fantastisch, vlak naast de Atlantische Oceaan. Deportivo werd SuperDepor genoemd. Ze hadden namelijk een prachtige ploeg, met mannen als Mauro Silva, Djalminha, Donato en Fran. Ik weet wel dat de derby in het seizoen nadat ik er zat, gigantisch uit de klauwen is gelopen. Everton Giovanella brak in die wedstrijd het been van de rechtsback van Deportivo, Manuel Pablo. Daar is hij knap van hersteld, want hij speelt nu nog steeds bij Deportivo.”

hi-res-186653063-celta-de-vigo-fans-celebrate-after-their-team-scored_crop_north

Het elftal
Hoogendorp: “Ook wij hadden destijds een prachtige ploeg. Celta de Vigo stond in die tijd bekend als EuroCelta, omdat we ons altijd plaatsten voor Europees voetbal en het nog goed deden ook. In het seizoen dat ik er was, wonnen we in de UEFA Cup thuis met 7-0 van Benfica en met 4-0 van het grote Juventus. Die hadden thuis al met 1-0 gewonnen, dus ze hielden Inzaghi en Zidane bij ons lekker op de bank. Mannen als Davids, Del Piero en Van der Sar speelden wel. Toch stond het bij rust al 3-0 voor ons. Ik bleef helaas de hele wedstrijd op de bank, al heb ik nog wel warmgelopen. Celta had in die tijd echt een waanzinnig team, met prachtige spelers als Claude Makélélé, de Braziliaanse wereldkampioen Mazinho, Valeryi Karpin en Benni McCarthy dus. Maar de grote ster in die tijd was Alexander Mostovoi, ‘De Tsaar’. Je zag aan alles dat hij de absolute vedette was van onze ploeg. In de competitie eindigden we dat jaar als zevende, vooral door Europese verplichtingen en een hoop blessures.”

De trainer
Hoogendorp: “Onze trainer bij Celta was Víctor Férnandez. Hij is sinds afgelopen zomer trainer van Deportivo. Roy heeft hem ook nog als trainer gehad, in zijn eerste jaar bij Tenerife. Een flamboyante man met een grote staat van dienst in Spanje. Altijd druk aan het coachen, maar dat doen eigenlijk alle trainers in Spanje. Hij plaatste zich bij Celta drie jaar op rij voor Europees voetbal en werd vervolgens trainer van FC Porto, Real Betis en Real Zaragoza. Ik had nauwelijks contact met hem. Hij sprak geen Engels en ik sprak geen Spaans, dus we waren altijd vrij snel klaar.”

victor-fernandez(aa-gent)(1)

Het leven in Galicië
Hoogendorp: “Voor mij was het best even omschakelen. Ik kwam van Dordrecht hè, waar ik iedere avond gewoon om 18.00 uur ging eten. In Spanje zijn ze dan net klaar met de lunch. Ik ging daar wel vrij snel in mee, je kunt ook niet anders, maar je lichaam moet er wel even aan wennen. Vaak trainden we vroeg in de ochtend en/of laat in de middag, zodat we ’s middags een siësta konden houden. Na m’n debuut bij Sevilla ben ik nog even naar Nederland gevlogen, om wat spullen te halen en zaken te regelen. Op de terugweg naar Spanje is m’n vriendin meegegaan. Samen hebben we daar een toptijd gehad. Het klimaat in Galicië is alleen niet te vergelijken met de rest van Spanje. Het is niet voor niets het groenste gebied van het land. In februari lagen we ’s middags vaak op het strand. Maar in april heeft het toen volgens mij de hele maand geregend. Het Spaanse leven beviel mij wel. Ik probeerde m’n Spaans een beetje bij te schaven door iedere dag de krant Marca te lezen. Maar om het echt goed te kunnen spreken ben ik er te kort geweest.”

Mooiste herinnering
Hoogendorp: “Nadat we van Juventus hadden gewonnen, lootten we RC Lens in de kwartfinales van de UEFA Cup. In beide wedstrijden ben ik ingevallen, maar in Lens verloren we helaas met 2-1, nadat we thuis 0-0 hadden gespeeld. De shirts van die twee wedstrijden heb ik thuis ingelijst. In de competitie speelde ik altijd met nummer 12, in de UEFA Cup met nummer 20. Ik zou het wel mooi vinden als ik ooit nog eens wat actiefoto’s uit die tijd kan vinden. Die heb ik helaas niet. Dat gaat tegenwoordig allemaal een stuk makkelijker dan vijftien jaar geleden.”

Hoogendorp

Volg je de club nog?
Hoogendorp: “Het is niet zo dat ik iedere week kijk wat Celta heeft gedaan, maar ik ben ze altijd wel een beetje blijven volgen. Afgelopen weekend zag ik ze toevallig nog met 2-0 winnen van Atlético Madrid, dus volgens mij zijn ze wel in vorm. Michael Krohn-Dehli speelt er nu. Daar heb ik bij RKC nog mee samengespeeld. Verder ken ik nog maar weinig spelers, om eerlijk te zijn. De afgelopen vijftien jaar ben ik niet meer in Galicië geweest, maar binnenkort wil ik wel een voetbalreis door Europa maken met m’n zoontje van zes. Dan gaan we ook zeker even langs Vigo. Ik ben heel benieuwd welke herinneringen er dan weer naar boven komen.”

11143

Bundesliga of Primera Division?
Hoogendorp: “Het leven en voetbal in Spanje is natuurlijk geweldig, maar toch heb ik persoonlijk betere herinneringen aan mijn jaar bij Wolfsburg. Daar ging ik in januari 2006 heen. Bij Wolfsburg kwam ik wel wat vaker aan spelen toe. Ook heb ik daar gescoord, tegen Schalke 04. Toen ik in Duitsland zat, was ik ook wat verder in mijn carrière en m’n leven, waardoor ik de dingen wat meer waardeerde. Dat halfjaar in Spanje ging meer als een roes, al was het wel een mooie roes.”