Voormalig Amerikaans international Alexi Lalas stuurde op 27 november 2015 deze tweet de wereld in: Nothing like the birth of a new club. Welcome to the world ‪@stockadeFC. Eat your vegetables.

Stockade FC, voluit Kingston Stockade Football Club, speelde zijn eerste thuiswedstrijd pas op 23 mei 2016. Samen met een groot aantal vrijwilligers met liefde voor voetbal, richtte voorzitter Dennis Crowley de club uit het niets op. Ze willen met de ploeg, die logischerwijs uitkomt in de vierde en laagste divisie, Kingston en de hele Hudson Valley warm maken voor de sport. “Ik wil de USA ooit de wereldbeker zien winnen. En ik geloof dat de beste manier om supporters achter dat idee te krijgen is door ze daar op het laagste niveau al warm voor te maken. Hoe meer kinderen er voetballen en hoe meer clubs er voor hen zijn om dat te kunnen doen, hoe beter”, luidde de oorspronkelijk idee achter Crowley’s initiatief. Hij schreef het neer in het manifest ‘So, let’s build a professional soccer team from scratch…’

Omdat alles vanaf nul moesten worden opgebouwd, werd uit 120 spelers uit de Hudson Valley tijdens testtrainingen een elftal geselecteerd. Tot verrassing van alle plaatselijke gerekruteerde medewerkers van de club kwamen er geen vijftig, maar 851 toeschouwers opdagen voor de eerste thuiswedstrijd. Het initiatief sloeg duidelijk aan bij de lokale gemeenschap.

Stockade FC speelt in witte (thuis) en zwarte (uit) shirts met oranje sokken. Dat oranje verwijst naar het Nederlandse verleden van de stad. Kingston werd namelijk ergens in de jaren 1600 gesticht door Nederlandse kolonisten en overblijfselen daarvan zijn daar her en der nog te zien. Onder andere in de Old Dutch Church.

De naam Stockade verwijst overigens naar de houten palissade die toen als bescherming rond de Hollandse nederzetting werd gebouwd. Die omheining staat ook afgebeeld op de shirts en in het logo van de club. Stockade FC eindigde zijn allereerste seizoen op een zevende plaats in de North Atlantic Conference en kijkt nu uit naar de start van het seizoen in 2017. De eerste stap naar de wereldtitel is met succes gezet.