Stijn Vreven is de nieuwe trainer van NAC Breda. Redacteur Remco Kock sprak hem vorig jaar, toen hij nog trainer was van Waasland-Beveren:

“Jullie zijn van Geel op Zwart. Of is het Zwart op Geel? Stijn komt er zo aan”, aldus de persvoorlichter van KSK Waasland-Beveren vanuit de lobby van hotel Fletcher in Doorwerth, waar de club ‘resideert’ ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Voor supportersmagazine Zwart op Geel van Vitesse mag ik trainer Stijn Vreven interviewen. Wat me wederom opvalt is dat Vlamingen een stuk beter articuleren dan ons Hollanders, die vaak wel met meer volume brabbelen.
stijn-vreven-vitesse
Als ik terugdenk aan Vreven de voetballer zie ik vooral zijn stoere stierenkop voor me. Stijn Seagel, een actieheld op noppen, met dat vulkaanrode hoofd, een opvlieger die negentig minuten duurde. Bij tegenpool en voormalig teamgenoot Theo Janssen symboliseerde de rode kop vooral zijn slechte conditie. De een verslaafd aan adrenaline, de ander aan nicotine. Dat botste, toen, in de Vitesse-kleedkamer. Het leverde een vermakelijk boek op, Je hebt het niet van mij van Marcel van Roosmalen.
Vreven Fc Utrecht
Naast die rode kop was Stijn Vreven de man van dat lange, idiote indianenhaar. Op het veld een buitenbeetje, daarbuiten ook. De Vreven-buiten-het-veld denk ik een beetje te kennen door dat genoemde Hard Gras-boekje. Van Roosmalen zette Stijn neer als een Belgische driftkikker tussen de lome, ambitieloze, Arnhemse hangjongeren als Nicky Hofs en ‘dikke pad’ Theo Janssen (Stijn: “Met de mentaliteit van Stijn Vreven was Theo een wereldtopper geworden”).

“Ach, Marcel is een schrijver met veel fantasie. Veel dingen kloppen, maar er staan net zo veel indianenverhalen in”, relativeert Vreven even later, die in het echt een opvallend rustige man blijkt. “Ik heb hardop om de tekst gelachen. Imagoschade? Ach, ik had een eigen hoofdstuk in een boek! Prachtig toch? Mijn imago heeft me nimmer geboeid. Misschien had ik er verstandig aan gedaan mijn pr beter te verzorgen. Zo had ik bijvoorbeeld meer techniek in huis dan iedereen dacht. Als ik nu op de training van Beveren een strakke bal geef, zie je ze denken: Stijn was toch die dolle stier die nooit ballen, maar alleen enkels raak schopte?”

Stijn Vreven de trainer heeft zijn wilde haren afgeknipt. Stijn Vreven de trainer: wie had dat überhaupt ooit verwacht? Stijn Seagel, die net als zijn Engelse evenknie Vinnie Jones een acteur wordt in gangsterfilms of westerns; het leek me realistischer dan Stijn de trainer. “Zelf wist ik als speler al: ik word coach. Ik dacht als speler veel na over tactiek. De media echter maakten een wat domkoppige, eendimensionale mentaliteitman van me.”

De indiaan wilde dus opperhoofd worden. “Sterker: ik voelde me altijd al meer een trainer dan een speler. Als speler ben je maar een van de velen. Als coach heb je echt invloed. Nee, als trainer ben ik mezelf nog niet tegengekomen. In die zin dat ik nog geen speler onder me heb gehad met de mentaliteit van Stijn Vreven. Deze generatie is niet zelfredzaam en zeker niet bemoeizuchtig, wel individualistisch.” Is de huidige generatie meer Theo Janssen dan Stijn Vreven? “O, maar je kon veel van hem zeggen, maar Theo had kloten, karakter. Echte karakters, zoals Janssen en Vreven, zijn nu schaars.”

Het willen winnen, alles uit zichzelf halen; Vreven is als trainer zo mogelijk nog fanatieker dan als speler. “Ik ben vijftien uur per dag op de club. Of ik ooit trainer word van Vitesse of Utrecht? Het lijkt me mooi om in Nederland te werken. We zullen zien.”

Meer lezen over Stijn Vreven? In Staantribune nummer 1 stond een interview met hem. Je kunt dit magazine nabestellen in de Staantribune Webshop.