Voor Staantribune #16, na te bestellen in de webshop, bezocht journalist Menno Pot samen met Sticks een wedstrijd van zijn favoriete club PEC Zwolle. Hét hoogtepunt voor de rappende supporter?

20 april 2014, die onvergetelijke finale in De Kuip tegen Ajax. Binnen drie minuten knalde Ricardo van Rhijn Ajax op voorsprong en leek de toon gezet, maar een halfuur later was het 4-1 voor PEC (twee keer Ryan Thomas, twee keer Guyon Fernandez) en dat was bepaald niet geflatteerd. De Amsterdammers werden van het veld geblazen. Dat er na rust nog maar één Zwols doelpunt bij kwam, was eigenlijk een wonder: het had wel 8-1 kunnen zijn.

Ook dat hoogtepunt uit de clubgeschiedenis zal voor altijd gekoppeld zijn aan een nummer dat Sticks voor de gelegenheid schreef, M’n outfit is blauw-wit. “De club had in elke bus een cd met mijn nummer gelegd. Op weg naar Rotterdam stond het in al die bussen op repeat. Toen we in De Kuip aankwamen, kende iedereen die track uit zijn kop.”

De blauw-witte kant van het stadion stuiterde haast de Maas in toen voor de wedstrijd het nummer gedraaid werd, maar de maker kreeg dat amper mee: “Kapot nerveus was ik. Ik zat te beven van de zenuwen en had het allemaal amper in de gaten. Na de wedstrijd gingen de Zwolle-vakken wéér los op dat nummer en wéér kreeg ik het niet echt mee, want toen zat ik te janken van blijdschap.”

Eigenlijk was de rust het mooist: 4-1 voor, nog geen bekerwinnaar, maar misgaan kon het nauwelijks nog. M’n outfit is blauw-wit daverde uit de luidsprekers en 15.000 PEC Zwolle-fans werden gek. “Toen kwam het echt bij me binnen. Die finale. Mijn nummer. Wow. Kippenvel van top tot teen.”

Lees het hele artikel over Sticks en Zwolle, geschreven door Menno Pot, in  Staantribune #16, verkrijgbaar in de webshop

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat PSV de Europa Cup I won. Staantribune-redacteur Stijn Slaats schreef een persoonlijk verhaal over 1988, hét succesjaar van de Eindhovenaren. Hans van Breukelen, de held van de finale tegen Benfica, en aanvoerder Eric Gerets staan op de cover van Staantribune nummer 16. Een voorproefje in elf seconden:

Verder bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Sheffield FC, de oudste voetbalclub ter wereld en Jan Boskamp in België en 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Ook maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK dit jaar. In eigen land bezochten redacteur Dave Aalbers en fotograaf Andy Zuidema de Groesbeekse derby tussen (het inmiddels failliete) Achilles ’29 en De Treffers.

Verder onder meer: 
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn 
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Streetart van Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 nu in de webshop!