Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Dat moet uiterlijk in 2020 een feit zijn in Nederland, vinden alle bij het voetbal betrokken partijen. Vooral op het gebied van uitwedstrijden is nog een lange weg te gaan, al bleek afgelopen seizoen dat de eerste verbeteringen zichtbaar worden. Dat blijkt uit een onderzoek in het zevende nummer van Staantribune, die net is verschenen.

In de eredivisie daalde de afgelopen jaren het aantal buscombi’s. Vergeleken met het seizoen 2014-2015 halveerde het aantal wedstrijden waarbij uitsupporters verplicht met de bus moeten reizen zelfs tot 43 dit seizoen, veertien procent van de eredivisiewedstrijden.

Autocombi’s
Door de daling van het aantal buscombi’s stijgt het aantal autocombi’s. Meest opvallend is de stijging van de optie ‘eigen vervoer’, wat inhoudt dat supporters niet onderweg om hoeven te wisselen, maar wel verplicht met auto of bus moeten reizen. Eigen vervoer gold afgelopen seizoen voor bijna een kwart van de wedstrijden, een stuk meer dan vorig jaar, toen deze optie ook al een stuk populairder was dan het jaar daarvoor. Daadwerkelijk vrij vervoer, dus zonder enige restrictie, blijft met vijftien procent vrij zeldzaam.

staan1
Rotterdam meest gastvrij
De opgelegde vervoersregelingen verschillen sterk per gemeente, al is bijna overal de autocombi het populairst. Rotterdam is veruit de meest gastvrije gemeente, met negen keer vrij vervoer bij Feyenoord en zelfs elf keer bij Excelsior. Daarentegen laten Den Haag, Leeuwarden en Tilburg geen enkele club zonder restricties arriveren bij respectievelijk ADO, SC Cambuur en Willem II.

Het gemiddeld aantal uitsupporters in de eredivisie steeg in 2015-2016 licht ten opzichte van een seizoen eerder. Afgelopen jaar reisden elke wedstrijd gemiddeld 329 uitsupporters mee, twee meer dan een jaar eerder. Op de 337 van 2014 na is dit het hoogste aantal in vijf seizoenen.

Feyenoord kampioen uitsupporters
Feyenoord is over het seizoen 2015-2016 – net als de vier jaar ervoor – kampioen uitsupporters met een gemiddelde van 736. De Rotterdammers verkopen elk uitvak uit, iets wat de nummer twee, Ajax, afgelopen seizoen niet lukte bij FC Groningen, Roda JC en Vitesse. Excelsior is met afstand de club met de minste uitsupporters, met een gemiddeld aantal uitfans van slechts 94. De gehele lijst staat in de nieuwe Staantribune.

mockup_COVER_nr07Verder in dit nummer onder meer: herinneringen aan De Meer, Café De Vrolijkheid, het ‘tweede huis’ van veel supporters van PEC Zwolle, een reportage over voetbalstad Leipzig, schrijver Herman Brusselmans – ooit bestempeld als “de toekomst van het Belgische voetbal” – en een achtergrondverhaal over The Old Firm tussen Celtic en Glasgow Rangers, die komend seizoen weer op het programma staat.

(Foto header: Cabras Feliz)