Op de terugweg van zijn reportage over Red Star en Paris FC (zie Staantribune #16) bracht Staantribune-redacteur Martijn Schwillens een bezoek aan Stade de Reims. De Franse topclub van weleer is tegenwoordig actief in Ligue 2, maar profileert zich als een heuse familieclub.

Slechts zes clubs in Frankrijk wonnen meer landstitels dan Stade de Reims. De club uit de Champagnestreek reeg de successen aaneen in de jaren vijftig en zestig en stond zelfs twee keer in de finale van de Europa Cup I. Beide keren was Real Madrid daarin te sterk.

Ruim vijftig jaar later is Stade de Reims actief in Ligue 2 en huisvest het Stade Auguste Delane vooral gezinnen in plaats van supporters die gewend zijn aan succes. Al liggen de roodwitten wél op koers voor het eerste kampioenschap in Ligue 2 sinds 1966. De fans van nu weten niet van Just Fontaine en Raymond Kopa, maar juichen voor Youssouf Koné en Rémi Oudin.

Stade de Reims profileert zich graag als familieclub en voert dat beleid door in haar toegangsprijzen. Volwassenen hebben al voor acht euro een overdekte zitplaats en voor jongeren en 65-plussers gelden nog goedkopere tarieven. Je buurman knikt eens vriendelijk en stewards heten je nog van harte welkom. Gemiddeld bevolken bijna negenduizend toeschouwers elke twee weken de tribunes van het stadion, dat zit ingeklemd tussen het Parc Leo-Lagrange en het Canal de l’Aisne à la Marne. Qua ligging doet het denken aan De Goffert. De befaamde kathedraal van Reims vormt de achtergrond.

Voor wie nog een glimp wil opvangen van de grandeur van vroegere tijden, is het hypermoderne Stade Auguste Delane geen aanrader. Maar voor wie eens wat anders wil, is het de autorit van 3,5 uur vanaf de Nederlandse grens wel waard. En nog goed betaalbaar ook.

Foto’s: Geert-Jan van der Heijden
Video: Bob Thomassen

Meer lezen over voetbal in Frankrijk? Lees dan het uitgebreide artikel over Red Star en Paris FC, geschreven door redacteur Martijn Schwillens, in de nieuwe Staantribune. Verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Ook bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Sheffield FC, de oudste voetbalclub ter wereld, Jan Boskamp in België en 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Daarnaast maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK dit jaar. In eigen land bezochten redacteur Dave Aalbers en fotograaf Andy Zuidema de Groesbeekse derby tussen (het inmiddels failliete) Achilles ’29 en De Treffers en ging Menno Pot met rapper Sticks mee naar een wedstrijd van diens favoriete club, PEC Zwolle.

Verder onder meer: 
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn 
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Streetart van Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 nu in de webshop!