Vanavond is de loting voor het WK 2018. Helaas kijken wij Nederlanders als neutrale toeschouwers naar dit schouwspel. Onze aandacht zal uitgaan naar de Poule des Doods (Argentinië, Spanje, Denemarken, Servië?) en de poule der Mindere Goden (Polen, Peru, Iran, Panama?). Vaak levert een WK-loting ook op het politieke vlak interessante ontmoetingen op, maar het ontbreken van de Verenigde Staten maakt het ditmaal een stuk minder interessant. Geen Poetin versus Trump; geen Great Wall Match tussen Mexico en de VS en ook de clash met Iran zal niet eerder plaatsvinden dan 2022.

Toch zijn er op verschillende thema’s interessante poules te formeren, waarin de deelnemende landen met elkaar verbonden zijn. Wat te denken van het Kanaal dat niet alleen Engeland en Frankrijk verbindt, maar ook in Panama en Egypte een prominente rol speelt? En ook tussen de overgebleven landen zijn interessante relaties te vinden. Zo hadden Servië (Dick Advocaat), Rusland (Guus Hiddink), Polen (Leo Beenhakker) en Saoedi Arabië (Bert van Marwijk) allemaal ooit een Nederlandse bondscoach. Daarnaast zijn ze in Zwitserland, België, Senegal en Tunesië de Franse taal machtig en komen de kanshebbers voor de Ballon d‘Or de laatste jaren uit Argentinië (Messi), Brazilië (Neymar), Portugal (Ronaldo) en Spanje (Iniesta). Tezamen vormen deze combinaties de eerste vier poules van onze WK-loting.

Poule A Poule B Poule C Poule D
Het Kanaal Bondscoach Franstalig Ballon d’Or
Panama Servië België Brazilië
Egypte Rusland Zwitserland Argentinië
Engeland Polen Senegal Portugal
Frankrijk Saoedi-Arabië Tunesië Spanje

En ook de overgebleven 16 landen zijn thematisch te clusteren op basis van de aanwezigheid van de Geiser. Dit vulkanische natuurfenomeen creëert een diverse poule met IJsland (Geysir) als groepshoofd, geflankeerd door Peru (Pinchollo), Mexico (Quexcomate) en gastland Rusland (Kamtsjatka).

En doordat Nigeria (Ebuehi), Colombia (Arias), Marokko (Ziyech) en Denemarken (Jørgensen) de eredivisie vertegenwoordigen, is Nederland er toch een beetje bij. Sterker nog, zelfs (oud-)AZ is vertegenwoordigd, dankzij Costa Rica (Esteban), Iran (Jahanbakhsh), Kroatië (Didulica) en Uruguay (Rochet).

Tot slot komt ook de autoliefhebber aan zijn trekken op het WK van Staantribune: Duitsland (Mercedes Benz), Japan (Toyota), Zweden (Volvo) en Zuid-Korea (Hyundai) zijn verantwoordelijk voor de afsluitende Poule de Mobilité!

Poule E Poule F Poule G Poule H
Geisers Eredivisie Oud-AZ Automerken
IJsland Marokko Costa Rica Duitsland
Peru Nigeria Iran Zweden
Mexico Denemarken Kroatië Japan
Rusland Colombia Uruguay Zuid Korea