Gewoon je hart volgen. Dat deed Joris van de Wier (37) een jaar geleden. Hij zei zijn veilige leven in Nederland vaarwel en emigreerde naar het Schotse Edinburgh om een jaar lang voetbalclub Heart of Midlothian, kortweg Hearts, te volgen. Hij schreef er een boek over, getiteld Glorious Hearts, dat dit weekend is verschenen.04gloriousheartsHet boek van de Tilburgse journalist werd afgelopen vrijdag onder grote publieke belangstelling gepresenteerd in de Rotterdamse boekhandel Donner. Zo’n tweehonderd voetballiefhebbers woonden de bijeenkomst bij, waarbij een doedelzakspeler zorgde voor Schotse sferen. Van de Wier overhandigde het eerste exemplaar van Glorious Hearts aan Peter van de Ven, oud-speler van Hearts en Willem II, de favoriete club van de Tilburger.
03glorioushearts 05gloriousheartsVan het boek werden in het eerste weekend al bijna duizend exemplaren verkocht. “Ik heb een lamme arm van het signeren”, glundert Van de Wier. “Het is mooi om te zien dat het boek zoveel mensen aanspreekt, ondanks dat Hearts een relatief onbekende club is in Nederland.”

Hartaanval
Glorious Hearts is geen gewoon voetbalboek. Van de Wier beschrijft ook het leven in Edinburgh en de oude volkswijk Gorgie. Hij verdiept zich in de Schotse samenleving, staat stil bij het onafhankelijkheidsreferendum en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen beweegt hij zich tussen de locals, bezoekt pubs en sluit vriendschappen voor het leven. Hij rouwt om een overleden clubicoon, viert een kampioenschap en het meest bizarre: de 37-jarige schrijver overleeft zelf ternauwernood een hartaanval.

Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop.

10gloriousheartsStaantribune #3
Naast Glorious Hearts is afgelopen vrijdag ook het derde nummer van Staantribune verschenen. In het magazine staat onder andere een interview met Klaas-Jan Huntelaar, waarin de spits vertelt hoe hij de voetbalcultuur beleefde in de vier competities waar hij in speelde. De aanvaller van het Nederlands Elftal vertelt openhartig over de Italiaanse volksaard, de Spaanse leefstijl, de Duitse media en zijn speciale band met supporters.

In Staantribune #3 staan verder artikelen over onder andere Boca Juniors en ‘verloren zoon’ Carlos Tévez, reportages over FC United of Manchester en de Zweedse derby tussen Hammarby en AIK en het opmerkelijke verhaal van Rogier Krohne, ooit tribuneklant bij FC Emmen, maar nu publiekslieveling in Duitsland. En dat alles gelardeerd met vele prachtige foto’s, in een schitterende vormgeving. Het magazine is te bestellen in de webshop of te koop bij zo’n duizend verkooppunten in heel Nederland.

mockup_cover_nr03

mockup_tevez_nr03Trots
Glorious Hearts is het eerste boek dat onder de Staantribune-paraplu is uitgebracht. Het magazine werd een jaar geleden opgericht in een kroeg in Utrecht door journalisten, fotografen en vormgevers die elkaar via Twitter hadden ontmoet. Staantribune was het eerste magazine over voetbalcultuur dat in heel Nederland in de winkel lag. De artikelen in het blad gaan over alles rond het voetbal, behalve het spelletje zelf. Hoofdredacteur Jim Holterhuës: “Het maakt me trots dat we zonder grote financiële middelen een goedlopend blad en nu ook een boek op de markt hebben gebracht.”

Foto’s: Marco Magielse