• In het Staantribune Museum wordt elke week iets ‘bijgezet’. De ene week schrijft een van de redacteuren van Staantribune een persoonlijk verhaal over een bepaald attribuut, de volgende week mogen jullie als lezers een voorwerp aanleveren. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl en misschien komt jouw item wel in het museum. 

Hij was ongenaakbaar, stond op eenzame hoogte. Marco van Basten scoorde voor AC Milan doelpunt na doelpunt, vanuit alle standen knalde hij ze raak. Bovenal was hij koelbloedig en nuchter. Scoorde, lachte even naar zijn ploeggenoten, high five en dan razendsnel weer op jacht naar een nieuwe goal. In dat stijlvolle rood-zwarte shirt met shirtsponsor Mediolanum. Ik adoreerde Marco zoals een elfjarige voetbaljunkie dat kan doen, was apetrots na elke goal.

Het WK ’90 kwam eraan. Marco had met AC Milan net de Europacup I gewonnen en Oranje was twee jaar daarvoor Europees kampioen geworden. Nu konden we oogsten, het was tijd om ook de wereldtitel in de wacht te slepen. Nederland voelde dat, de euforie nam toe.

De verkopers van merchandise deden er hun voordeel mee. Blokker verkocht mokken met de beeltenis van Marco, Frank en Ruud. Na lang zeuren ging mijn moeder eindelijk overstag. Voor 4,95 gulden kreeg ik de mok.

Het WK werd helaas een desastreuze teleurstelling die ik nog steeds niet kan vatten. Waardeloze gelijke spelen tegen Egypte en Ierland, mazzel tegen de Engelsen. En in Milaan nota bene de smadelijke nederlaag tegen West-Duitsland. Marco, waar was je toen?

De teleurstelling van dat WK is inmiddels voorbij. We deden toen tenminste nog mee. Uit mijn mok drink ik op speciale momenten nog een goede bak koffie. Dan ben ik weer even dat elfjarige jochie, proef ik mijn warme jeugd en zie ik Marco scoren in een vol San Siro.

In het Staantribune Museum wordt elke week iets ‘bijgezet’. De ene week schrijft een van de redacteuren van Staantribune een persoonlijk verhaal over een bepaald attribuut, de volgende week mogen jullie als lezers een voorwerp aanleveren. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl en misschien komt jouw item wel in het museum.