In de donkerbruine kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik in Utrecht werd vandaag drie jaar geleden het online ‘nulnummer van Staantribune gepresenteerd. De kroegbaas himself lanceerde het magazine met een druk op de muisknop en voormalig profvoetballer en volkszanger John de Bever – op dat moment nog relatief onbekend, maar inmiddels doorgebroken bij het grote publiek – gaf een wervelend optreden. We zijn er erg trots op om vandaag, op onze verjaardag, te melden dat we de 2.000 leden zijn gepasseerd! Voor zover er al twijfel over bestond: Staantribune is alive & kicking en wij gaan dus gewoon door.

Drie jaar na de lancering zijn er, inclusief het papieren nulnummer, maar liefst zestien magazines en twee boeken – ‘Glorious Hearts’ en ‘Van Middlesbrough naar Millwall’ – verschenen, heeft Staantribune een eigen programmaonderdeel bij Ziggo Sport en hebben we met de Engelse Voetbaldag en De Dag van de Verdwenen Clubs twee succesvolle voetbaldagen georganiseerd. Dankzij de grote media-aandacht voor het laatste evenement hebben we er vorige week tientallen leden bijgekregen, die de zaak over de 2.000 abonnees (and counting!) hebben getrokken.

IMG_3271
DSC_4386Hoofdredacteur Jim Holterhuës: “Ik ben er erg trots op wat we binnen drie jaar voor elkaar hebben gebokst, terwijl we met helemaal niks – zonder uitgever, zonder financiële middelen – zijn begonnen. De groei van Staantribune vormt voor mij het bewijs dat je alles kunt bereiken, zolang je maar met passie, enthousiasme, kwaliteit en vooral veel doorzettingsvermogen ergens voor gaat.”

Onstaan
Staantribune is opgericht door zo’n twintig journalisten, fotografen en vormgevers die elkaar via Twitter hadden ontmoet. Holterhuës: “De meeste redacteuren zijn al jaren in de journalistiek werkzaam, maar ik vind het ook leuk dat Staantribune een kweekvijver is voor jong talent. Wat ons bindt is dat we allemaal grote voetballiefhebbers zijn, die weten wat onze doelgroep leuk vindt. De meeste redacteuren zijn bovendien fanatiek supporter van een bepaalde club.”

Het nulnummer werd lovend ontvangen door de media (onder andere in AD en de Volkskrant) en lezers en werd dertigduizend keer online bekeken. De papieren versie die enige tijd later verscheen, was binnen enkele weken uitverkocht. DSC_4391Staantribune is enorm gegroeid in drie jaar. De oplage is inmiddels opgeschroefd naar 10.000 exemplaren, het magazine is verkrijgbaar bij meer dan 1.000 verkooppunten in heel Nederland (en natuurlijk online), de website trekt maandelijks 70.000 unieke bezoekers (en 700.000 pageviews) en meer dan 17.000 mensen volgen Staantribune via Facebook, TwitterInstagram en YouTube.

Droom
Holterhuës: “We leven nog steeds in een soort droom. Aan de andere kant verbaast het me niet dat we nog altijd groeien, want de reacties van volgers en lezers zijn vanaf het begin erg enthousiast geweest. We zijn in de afgelopen drie jaar zeker niet stil blijven zitten, we zijn juist nog méér gaan doen en streven elke editie naar een nog béter blad. Het mooie is: we zijn nog lang niet klaar. In 2018 brengen we uiteraard weer zes magazines uit, plus twee boeken, we willen sowieso weer een, maar waarschijnlijk twee voetbaldagen organiseren en we hebben ook nog enige verrassingen in petto. Eén ding kan ik alvast verklappen en dat is dat we in maart weer een speciaal themanummer uitbrengen, dit keer geheel in het teken van Italiaans voetbal.”

Namens de redactie en medewerkers van Staantribune: hartelijk dank voor je support! 

Wil je ons ook steunen? Word dan ook abonnee van Staantribune. Als lid krijg je:

   • Een jaarabonnement: zes keer het magazine als eerste op de mat, zonder verzendkosten uiteraard
   • Een exemplaar van het boek Van Middlesbrough naar Millwall (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop)

    óf:
    Een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
    óf:
    Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
   • Het ‘0-nummer’ van Staantribune in pdf
   • Elke editie gratis te downloaden in pdf, zodat je het makkelijk kunt lezen op tablet of smartphone
   • Gratis toegang voor de Staantribune Voetbaldagen
   • Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
   • Korting op producten in de webshop