In de vijfde Staantribune onder meer een reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, die geniet van de manier waarop de Duitsers het voetbal ondergaan. “Mensen beleven het voetbal hier veel intenser. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de plakplaatjes en de handtekeningenjagers, die zijn in Nederland bijna verdwenen. Daar heb je tegenwoordig alleen nog die selfies. Als je kijkt hoeveel fanmail ik hier krijg voor een handtekening en hoeveel mensen hier om de spelersbus staan met hun plakboeken. Ongelooflijk. Er is veel meer beleving rondom Bochum. Helemaal begaan zijn met zo’n club, je er echt één mee voelen. De club is eigenlijk hun tweede leven. Je bent VfL’er of je bent het niet. Je ziet soms dat families verscheurd worden omdat de een voor VfL Bochum is en de ander voor Borussia Dortmund.”

Verbeek komt in dit nummer nogmaals ter sprake in een openhartig gesprek met aanvaller Orlando Smeekes, die aan Staantribune zijn afscheidsinterview gaf voordat hij definitief stopt met voetbal. Terwijl Smeekes in zijn puberteit met zichzelf worstelde, nam Verbeek de Amsterdammer onder zijn hoede. De oud-speler van onder meer Telstar, Go Ahead Eagles, WKE en Carl Zeiss Jena ziet de trainer nog steeds als een vaderfiguur. De betekenis van Verbeek is zelfs te zien op zijn lichaam. Op zijn arm staat een cassettebandje met de naam Gertjan erop, in zijn nek een roos met Gertjan. “Ik weet eigenlijk niet wat hij ervan vindt dat zijn naam op mijn lijf staat. Toen ik zei dat ik deze had latten zetten, zei hij: O, ok.”

Verder in deze editie een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen, een interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren, een achtergrondartikel over de clubs in de Belgische Tweede Klasse en een fotoreportage over Union Saint Gilloise dat volgend seizoen Stade Joseph Marien, haar unieke thuishaven in Brussel, moet verlaten. Ook volgden we Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda, bij een thuiswedstrijd. Vaste rubrieken als Het Plakboek (dit keer van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst), De Derby (over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield) en De Wedstrijd (over de Europese uitwedstrijd van Ajax tegen Genua in 1992), ontbreken uiteraard niet in dit nummer. En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s van onder meer Marco Magielse, Thijs Brouwers en Willem de Kam, in een stijvolle vormgeving.

In Staantribune #5 ook een van de laatste interviews met Hans Posthumus, een van de drie Nederlanders die topscorer werd van de Belgische competitie. Posthumus, die in Nederland uitkwam voor FC Wageningen, Feyenoord en NEC, overleed op 15 februari aan de gevolgen van kanker.

De redactie van Staantribune wenst de nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Bestellen
Als je uiterlijk donderdag 17 maart een abonnement op Staantribune afsluit of een los nummer bestelt (let op: tot en met 17 maart zonder verzendkosten!), ontvang je de nieuwe editie – net als alle andere abonnees – vrijdag 25 maart op de mat.

NB: Football fans from outside The Netherlands can send an e-mail to: info@staantribune.nl.

Benieuwd naar meer? De komende dagen zetten wij voorproefjes van het nieuwe magazine online. Hou deze website en de accounts van Staantribune op FacebookTwitter en Instagram dus in de gaten!