Orlando Smeekes (34), die speelde voor onder meer Go Ahead Eagles, Telstar, Carl Zeiss Jena en op dit moment voor FC Den Bosch, groeide als zoon van drugsverslaafde ouders op in pleeggezinnen en internaten. In de nieuwe Staantribune, die vandaag is verschenen, vertelt de aanvaller openhartig over zijn verleden aan de hand van de tientallen tatoeages die zijn lichaam sieren.

Smeekes praat in zijn afscheidsinterview nuchter en met humor over zijn bewogen leven en de soms bizarre situaties waarin hij is beland. De laatste keer dat hij zijn vader zag was bij toeval, op straat in Amsterdam. Hij kreeg van hem een fiets, die zijn vader weer van een andere junk had overgenomen. “Die heb ik toen maar snel in de gracht gegooid, anders had ik nog problemen kunnen krijgen met de politie”, zegt hij. “Tja, je kunt er maar beter om lachen.”

In zijn nek staat het gezicht van André Hazes getatoeëerd. Hij groeide op met de muziek van Hazes, die veel gedraaid werd op de Amsterdamse Wallen, waar zijn moeder werkte. “Hazes zingt over het leven. Alles wat hij zingt, heb ik meegemaakt. In elk lied zit wel iets herkenbaars. Mijn jeugd, mijn vriendinnen, mijn kinderen. Ook met mijn moeder heb ik nauwelijks contact meer, maar ik heb haar een jaar geleden nog wel gezien, in het ziekenhuis. Ze had een hartaanval gekregen.”

‘Voetballers zijn allemaal wijfies’
De voetbalwereld is nooit echt zijn wereld geweest. Smeekes heeft weinig met de spelers met wie hij de kleedkamer deelt. “Het zijn allemaal wijfies en ze zijn heel erg op zichzelf gericht. Ze voelen zich heel wat en zijn veel mondiger dan toen ik begon. Toen werd er meer geluisterd naar de oudere spelers of de trainer. Ik kijk ook nooit voetbal op televisie. Spelers van Real Madrid? Ken ik niet, interesseert me niet. Ik vind het leuk om zelf te voetballen, maar heb niets met de wereld eromheen.”

mockup_cover_nr5In de vijfde Staantribune staan verder reportages over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek en de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen, een achtergrondartikel over clubs in de Belgische Tweede Klasse en een mooi portret van Andro Knel, naar aanleiding van de komende supporterswedstrijd tussen zijn oude clubs Sparta en NAC.

Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • fotoreportage Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Het Plakboek – dit keer van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst – en De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.

cover