De North-London derby zorgt elk jaar weer voor veel spanning bij de supporters van Arsenal en Tottenham Hotspur. Vaak eindigt Arsenal boven Tottenham Hotspur in de eindstand, maar St. Totteringham’s day werd vorig seizoen voor het eerst in 21 jaar niet gevierd door de supporters van Arsenal.

Historisch gezien is Tottenham Hotspur – Arsenal, samen met Liverpool – Manchester United, de grootste wedstrijd van Engeland. Een wedstrijd op zich, zoals het cliché luidt. De eerste Arsenal – Tottenham Hotspur werd al in 1887 gespeeld, maar pas sinds 1913 is deze wedstrijd een derby. In dat jaar verhuisde Arsenal vanuit het zuidoosten van Londen naar Noord-Londen. Ineens had Tottenham een buurman en daar zat de club niet op te wachten. Vanaf 1919 werd het echte haat tussen beide clubs. De competitie zou weer opstarten na WO I en dat greep de voorzitter van Arsenal, Henry Norris, aan om zijn vriendjes in het bestuur van de Football League zo te bewerken dat zijn club zou mogen promoveren naar de hoogste divisie. Arsenal was slechts vijfde geworden in de Championship, maar mocht dankzij het netwerken van Norris promoveren. Bizar. Daardoor moest een andere club op het hoogste niveau plaatsmaken en uiteraard was Tottenham de klos. Vreemd genoeg werden beide clubs daarna nooit meer vrienden.

De twee clubs hebben een compleet andere cultuur. Totdat Wenger in 1996 bij Arsenal kwam, stond de club bekend als ‘Boring Arsenal’. Er werden prijzen gewonnen, maar wel met verschrikkelijk defensief voetbal. Bij Tottenham wonnen ze minder prijzen, maar daar ging het juist om het esthetische van het spel. Een beetje zoals de fans van Barcelona en, vroeger, Ajax eis(t)en. Voetbal moest in de eerste plaats mooi zijn. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat Rafael van der Vaart daar zo populair was. Een typische Tottenham-middenvelder, met veel elegantie in zijn spel.

In het seizoen 2012/2013 deden beide clubs niet mee om de prijzen. Ze lagen allebei al uit de FA Cup en ook de League Cup werd geen succes. De titel was eigenlijk al in handen van Manchester United. Alleen Europees kon er nog een prijs worden gewonnen, want Tottenham deed nog mee in de Europa League. Toch stond er voor beide clubs nog genoeg op het spel, want achter het steenrijke drietal Manchester United, Manchester City en Chelsea, streden de buren uit Noord-Londen om plek vier. Vroeger stelde dat niets voor, maar tegenwoordig levert die vierde plaats een plekje op in de voorronde van de Champions League. Deelname aan het kampioenenbal is tegenwoordig bijna een must voor grote clubs en spelers. Voor aanvang van Tottenham – Arsenal dat seizoen was het gat tussen beide teams vier punten in het voordeel van Tottenham, dat voor het eerst sinds 1995 weer eens boven Arsenal hoopte te eindigen. Géén St. Totteringham’s day, het zou wat zijn.

St. Totteringham’s day is de dag waarop Tottenham mathematisch niet meer boven Arsenal kan eindigen. Deze dag is uiteraard verzonnen door de fans van Arsenal. Als Tottenham Hotspur boven Arsenal eindigt, is er geen St. Totteringham’s Day. De dag viel een aantal keer erg vroeg. In het nieuwe millennium was hij al drie keer in maart. De vroegste datum ooit was in 2008, toen viel St. Totteringham’s Day al op 9 maart.

Iedere keer is het weer erg pijnlijk voor de fans van Spurs, want de dag wordt erg benadrukt door de fans van Arsenal. Gooi “St. Totteringham’s day” maar eens in Google en je ziet veel cartoons verschijnen over deze dag.

In het seizoen 2016/2017 werd de lange reeks met 21 onafgebroken St. Totteringham’s days beëindigd. Spurs eindigde op een tweede plaats, met een ruime voorsprong van maar liefst elf punten op Arsenal.

Arsenal – Tottenham Hotspur op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt Arsenal – Tottenham Hotspur zaterdag vanaf 13:30 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.