De Nationale Ouderendag 2016 werd gisteren in het Olympisch Stadion met voetbal ingekleurd. Tijdens het Eredivisie OldStars-toernooi verdedigden een verzameling senioren de clubkleuren van alle eredivisieclubs, als eerbetoon aan de zestigjarig bestaan van de hoogste divisie en het nationale preventieprogramma Alles is gezondheid. De senioren speelden een variant op het voetbalspel: Walking Football.

Walking Football is geen nieuw fenomeen. Deze spelvorm is overgewaaid uit Engeland en veel betaaldvoetbalorganisaties en amateurverenigingen spelen het al. De zes-tegen-zes voetbalvariant wordt gespeeld op een kwart voetbalveld, zonder keeper. Een aantal aanvullende regels moet blessures bij de zestigplussers zien te voorkomen. Zo mag de bal niet hoger dan heuphoogte, moet één been altijd in contact staan met de grond, is fysiek contact niet toegestaan en rennen evenmin. De methode is mede bedoeld om bewegen en sociaal contact onder ouderen te stimuleren. Voor de fantasierijke toeschouwer herleefden ook oude voetbaltijden in het Olympisch Stadion.

dsc_0902

De Walking Football Klassieker

dsc_0868

Olympisch Stadion als thuishaven voor Walking Football

Bijvoorbeeld door het optreden van de nummer 14 van het OldStar-team van Vitesse. Zijn spel en houding etaleerden een verzameling voetbaladoratie. In zijn verbeten gelaatsuitdrukkingen een gelijkenis met Piet Keizer en in in zijn veldheerschap met Johan Cruijff. De haardracht had, opvallend genoeg, veel weg van die van David Endt. Peter Aal was de naam. Trotse drager van het shirt met rugnummer veertien. Een gepensioneerde fanatiekeling, die de trekken had van een moderne box-to-box alleskunner. Overduidelijk wilde hij niet toegeven aan mogelijke slijtage in de gewrichten. Op de grijze haarkleur na, vertoonde Aal nauwelijks sporen van ouderdom.

Een tegengoal tegen de OldStars van Roda JC, ingeleid door een onbenullige fout van de laatste man van Vitesse, daagde Aal uit zijn woede te onderdrukken. Met zichtbare tegenzin verbeet hij de teleurstelling. Opmerkelijk aan Aal was ook zijn looppas. Alsof deze op maat gesneden was voor toepassing binnen de Walking Football-regels. Hij bewoog zich voort op een manier die het midden had tussen wandelen en rennen. De zwembadpas was herboren en Theo Thijssen zag dat het goed was.

dsc_0885

Vitesse – Roda JC

Na afloop van de wedstrijd tegen Roda JC deelde Aal zijn aanstekelijke enthousiasme over het Walking Football. “Nieuwelingen komen regelmatig met een lichte huivering aansluiten, maar tijdens de warming-up gaan ze mee alsof ze alsof al jaren spelen.” Aal is een van de vele vrijwilligers die de voetbalvorm in Nederland groter wil maken. En daar doet hij, met name in Oost-Nederland, heel hard zijn best voor.

Onder toeziend oog van onder anderen neuropsycholoog Erik Scherder (bekend van onder meer DWDD) speelden de OldStars vol fanatisme en broederschap. Bovendien speelde de DJ in op de muzieksmaak van de doelgroep. Van Morrison en The Golden Earring zweepten de teams op tot het Hollandse totaalvoetbal. Walking Football toont aan de dat de spieren eerder roesten dan de liefde voor de bal.