In voetbalshirtland bestaan een aantal klassiekers. De groen-witte hoops, het maagdelijke wit en de rood-witte verticale strepen. Een van de eerste clubs die in rood-witte strepen ging spelen, was Southampton. In 1896 veranderde de club haar naam van Southampton St. Mary’s in Southampon FC. Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuwe shirt en het ‘Feyenoord-shirt’ dat Southampton St. Mary’s tot dan toe had gedragen, werd vervangen door rood-witte verticale strepen met een donkere broek. Op een aantal seizoenen na speelde Southampton altijd in die combinatie. Helaas betekende de promotie naar de Premier League in 2012 dat gladde marketingjongens zich met de club gingen bemoeien. Gevolg? Het klassieke shirt verdween en daarvoor in de plaats kwam een lelijk hansopje met AAP3 als sponsor.

De reden zou zijn dat al twee clubs in de Premier League, Sunderland en Stoke City, in shirts met rood-witte strepen speelden. Het brand Southampton zou zich daardoor niet goed kunnen onderscheiden van die twee clubs. Vandaar dat de traditie overboord werd gegooid en Southampton de Premier League betrad in een rood shirt met een rode broek. Dat tenue leek een beetje op dat van Liverpool, een club die erg populair is in Azië. 

Twee jaar voor de promotie speelde Southampton ook in een ander shirt, maar dat was historisch erg verantwoord. Het was een ‘River Plate’-shirt, hetzelfde tenue waarin de club 125 jaar eerder speelde tijdens het eerste seizoen van het bestaan. In 1896 werden het rood met witte verticale strepen en dankzij die keuze spelen Athletic Bilbao en Atlético Madrid ook in die shirts. In 1910 nam een bestuurslid van Athletic namelijk vijftig shirts van Southampton mee naar Baskenland en Atlético was op zijn beurt weer een filiaal van de club uit Bilbao. Ze waren in Southampton dan ook erg trots op de Europa League-finale van 2012, toen Athletic Bilbao en Atlético Madrid tegen elkaar speelden. 

Ook in 2013-2014 speelde Southampton nog volledig in het rood, om vervolgens weer over te stappen op de stripes. Dat hield de club drie jaar vol, totdat voorafgaand aan het huidige seizoen weer een andere variant werd gepresenteerd: een omgekeerd ‘Ajax-shirt’, met rode zijkanten en een brede verticale witte balk in het midden. 

Wat de fans van het afstappen van het traditionele shirt vonden? Nou, die waren niet echt blij en dat is nog zacht uitgedrukt. Een greep:

“That is beyond ridiculous.”

“Are Saints the Ryanair of football? Money for the loos next!”

“I’ve been a seasonticket holder for many years and that shirt is not a Saints footballshirt. We wear red and white stripes. What are Southampton thinking of? That’s a leisure shirt.”

“Don’t buy the shirts! Stay in red and white! We are red and white!”

“Got to say that this is the worst home shirt I can remember.”

“Rubbish kit, lacks originality, outdated design, it’s as if someone wanted to get as far away from our historical links as possible.”

“If the designers/club had any empathy with tradition and did not want stripes then they should have reverted to the sash, not this poor imitation of a Liverpool/Forest effort.”

“The new home kit is a travesty from top to bottom. WE WEAR STRIPES.”

“No stripes , no black, no heart! What are the new boys doing ? Do they not do their research? Lets keep the stripes on the terraces at least and not buy this “any team” shirt.”

“Two words: hate it”

“Couldn’t agree more. Years of tradition thrown out the window to make a few quid off the fans.”

“Still, could be worse, I pity the poor Cardiff fans – the new owners have switched their home kit from blue to red!”

Southampton – Manchester City op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer Southampton – Manchester City (zondag 15.50 uur) live uit op het Ziggo Voetbal-kanaal. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.