Het was vandaag ‘Sir Fixture Day’, de dag waarop het speelschema in Engeland wordt bekendgemaakt. Vanwege commerciële overwegingen doen de twintig clubs uit de Premier League dat tegenwoordig een week eerder dan de 72 uit de Football League. Staantribune heeft vijf leuke ontmoetingen uit deze divisies geselecteerd. Ideaal om heen te gaan voor een weekendje weg.

Norwich 21
The Old Farm
Door de degradatie van Norwich City staat komend seizoen de derby tegen Ipswich weer op het programma. Omdat East Anglia nogal ruraal is, wordt deze burenruzie de ‘Old Farm’ genoemd. Een knipoog naar de Old Firm natuurlijk. Het is een veel vriendelijkere derby dan die van Glasgow. Fans van Ipswich en Norwich lopen gewoon door elkaar heen, maar in het stadion zelf heb je wel een lekkere sfeer. De afgelopen jaren verliepen heel verschillend voor beide clubs. Waar Ipswich al sinds 2002 in het Championship zit, is Norwich in die tussentijd vier keer gepromoveerd en vier keer gedegradeerd. Qua stadion is het een aanrader om deze in Ipswich te zien. Portman Road is leuker dan Carrow Road. Qua stad kun je deze derby beter in Norwich zien, een van de leukere steden van Engeland. Ipswich is slechts een veredeld dorp.

20/08: Ipswich Town v Norwich City
25/02: Norwich City v Ipswich Town

Villa 2The Second City Derby
De derby van Birmingham wordt komend seizoen voor het eerst sinds 2010-2011 in competitieverband gespeeld. Erg mooi, want het is een van de betere stadsderby’s van Engeland. Ik was bij derby in de League Cup vorig seizoen en daar merkte je hoe erg beide supportersgroepen elkaar misten. Eindelijk konden ze hun diepe haat en verachting tegenover elkaar laten blijken en stiekem vonden de Villans en de Bluenoses dat wel erg lekker. Over je vijand zingen als je niet tegen ze speelt is oké, maar het wordt pas echt leuk als zij erbij zijn. Het mooie aan de derby’s dit seizoen is dat Villa v Birmingham City heel laat in het seizoen wordt gespeeld. Het zou zomaar de promotiewedstrijd kunnen worden voor Aston Villa.

29/10: Birmingham City v Aston Villa
22/04: Aston Villa v Birmingham City

Fulham 1West-London Derby
Voetbal in Londen is onbetaalbaar en vaak heb je rare memberships nodig. Dat telt niet voor Fulham, QPR en ook bij Brentford is ook altijd wel wat te regelen als je een mailtje stuurt. De West-Londense derby’s tussen Brentford, Fulham en QPR zijn daarom echte aanraders. Alle drie spelen ze in een leuk stadionnetje en het zijn nog echte Londense clubs waar wel toeristen komen, maar waar die nog niet de meerderheid vormen. Daarnaast hoef je geen nieuwe hypotheek af te sluiten als je een kaartje bij deze clubs koopt.

01/10: Fulham v QPR
29/10: QPR v Brentford
05/11: Brentford v Fulham
21/01: QPR v Fulham
22/04: Brentford v QPR
29/04: Fulham v Brentford

MK Dons2 40
The Legacy of Wimbledon FC
De wedstrijd waar veel mensen naar uitkijken is AFC Wimbledon v MK Dons. De derby tussen de twee ‘zonen’ van het verdwenen Wimbledon FC spelen voor het eerst in dezelfde divisie. Al drie keer eerder werd dit duel gespeeld, maar dat was telkens in Milton Keynes. Op 14 maart moet MK Dons voor het eerst op bezoek bij de club waar de fans hen haten. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat verlopen en vooral hoeveel uitfans de reis gaan maken. Degenen die gaan zullen niet met een erehaag worden ontvangen.

10/12: MK Dons v AFC Wimbledon
14/03: AFC Wimbledon v MK Dons

Leeds 1The Fallen Giants
De degradatie van Aston Villa zorgt ervoor dat twee van de grootste clubs van Engeland nu niet op het hoogste niveau spelen. Bij elkaar hebben deze clubs een keer de Europa Cup I, twee keer de UEFA Cup, elf keer de landstitel, acht keer de FA Cup, zes keer de League Cup en drie keer het Charity Shield gewonnen. Joekels van clubs dus. Ik verwacht dat beide duels stijf uitverkopen, zeker als Villa en Leeds bovenin gaan meedraaien. Heerlijke wedstrijden.

03/12: Leeds United v Aston Villa
31/12: Aston Villa v Leeds United